Župa/Župni ured/Župna obavijest/VJERNICI SE PRIPREMILI ZA KORIZMU
VJERNICI SE PRIPREMILI ZA KORIZMU

Župa sv. Ivana u Mostaru već drugu godinu zaredom organizira duhovnu obnovu kao pripremu za ulazak u korizmu. Ove su godine obrađivane bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav. Sve je započelo u nedjelju večernjom svetom misom koju je predvodio don Zvonimir Rezo, župni vikar. U svojoj se propovijedi osvrnuo na izliječenog gubavca vukući paralelu s gubama u našem životu. "Svi mi imamo neku zabranjenu zonu u našoj duši koje se toliko sramimo da u nju ne puštamo apsolutno nikoga. Bogu tu želi ući i ozdraviti nas", ustvrdio je don Zvonimir što je brojne vjernika potaklo da se ispovjede te večeri. Nakon svete mise uslijedio je kapelanov nagovor o vjeri. Don Zvonimir je tumačio da je vjera blisko vezana uz vjernost, kao što nam i same te riječi ukazuju, tj. vjernik mora kroz život iskazivati svoju vjernost Bogu. Ta se vjera pak jača u suradnji s razumom jer "naša vjera nije nerazumna, nego nadrazumna: ona naime dohvaća visine koje razum sam nije kada dosegnuti". Nakon nagovora đakon don Mato Puljić održao je klanjanje tijekom kojeg su brojni vjernici pristupili sakramentu pomirenja.

Drugu je večer svetu misu predslavio župnik don Ivan Turudić, dok je nagovor na temu nade održao don Mato. Govoreći o nadi kao pouzdanju u vječni život koji nam Bog daruje, đakon je objašnjavao teškoće s kojima se beznadan ili očajan čovjek može susresti. "Samoubojstvo, frustracija i bijeg u masu tri su neuspješna načina za rješavanje problema beznađa. Rješenje je zapravo samo jedno: kršćanska nada", ustvrdio je don Mato dajući primjer Abrahama kao čovjeka duboke nade kojega to pouzdanje u Boga nije napuštalo. Nakon nagovora don Mato je s vjernicima molio krunicu božanskoga milosrđa dok su svećenici ispovijedali.

Treća je večer započela svetim misnim slavljem koje je predvodio župnik nakon kojeg je on sam i imao nagovor o ljubavi. Sav židovski zakon Isus je sveo na dvije zapovijedi ljubavi, tumačio je don Ivan, koje su kratke, ali bi se o njima moglo pričati bez prestanka. "Tragično mi je uvidjeti da mi je Bog zapovjedio da ga ljubim", snažno je ustvrdio don Ivan, "zar sam tako glup da mi Bog treba zapovjediti ljubav?". Također je naglasio kako se u drugoj zapovijedi ljubav zapravo kriju dvije: ljubiti bližnjega kao sebe samoga ukazuje na to da treba ljubiti sebe. Ljubiti sebe onako kako je to Bog zamislio, tj. spoznavajući u sebi Božju sliku.

Ovu su duhovnu obnovu sviranjem i pjevanjem animirali VIS Ljubljeni i Duo Sorelle koji redovito sviraju na nedjeljnim misama u ovoj župi.

Ova je duhovna obnova bila dobro posjećena te je već kratkoročna donijela određene plodove u srcima ljudi. Za nadati je se da to neće biti samo privremeno, nego će to zaista pomoći vjernicima da dublje prožive korizmu, a samim time i Uskrs.

ŽUPA SV. IVANA
apostola i evanđelista
SV. MISE
vidi tjedni raspored misa
LOKACIJA
Sva prava pridržana - Župa Sv. Ivana. Powered by ITO