Sakramenti/Sveti red
Sveti red
Sakramenti/Sveti red
Sveti red

Sveti red je sakrament po kojemu se u Crkvi do konca vremenâ nastavlja poslanje što ga je Krist povjerio apostolima: to je dakle sakrament apostolske službe. Ima tri stupnja: biskupstvo, prezbiterat i đakonat.
KKC 1536

Praktične upute:

1. Mladići koji razmišljaju o svećeničkom i/ili redovničkom pozivu:
1.1. Ako dijete u osnovnoškolskoj dobi osjeti da ga Bog poziva, može poći u sjemenište (srednju školu za svećenike). Naši sjemeništarci pohađaju klasičnu gimnaziju sa sjemeništem u Zadru. Odluka koju dječak donosi po završetku osnovne škole nije definitivna – u svakom trenutku može reći da to ipak nije za njega.
1.2. Ako momak u srednjoj školi ili kasnije osjeti da ga Bog poziva, može poći u bogosloviju (fakultet za svećenike). Nakon jedne propedeutske (pripravničke godine) u Rijeci, naši bogoslovi pohađaju Katolički bogoslovski fakultet u Splitu, s mogućnošću naknadnog odlaska na studij u inozemstvo (Italija, Njemačka).
2. Djevojke koje razmišljaju o redovničkom pozivu mogu birati između raznih redova (Sestre milosrdnice, Školske sestre franjevke, Služavke Malog Isusa, Klarise itd.)
3. I mladići i djevojke koji se žele odazvati duhovnom pozivu trebaju se javiti u župni ured.
4. Ako netko nije siguran što Bog od njega želi, svećenici su na raspolaganju da im pomognu razlučiti na što ih Bog zove.

ŽUPA SV. IVANA
apostola i evanđelista
SV. MISE
vidi tjedni raspored misa
LOKACIJA
Sva prava pridržana - Župa Sv. Ivana. Powered by ITO