Pokret/DUGA
DUGA
Pokreti/ DUGA
DUGA

DUGA u našoj župi je Pokret djece-vjeroučenika za novu evangelizaciju. Službenim članom ovog Pokreta postaje se pristupanjem u jednu od grupa – živih zajednica koje djeluju u našoj župi. Tako vjeroučenici postaju Dionicima U Grupnom Apostolatu, postaju mali apostoli nove evangelizacije. Te male žive zajednice u našoj župnoj zajednici trebale bi biti mjesto zajedničkog rasta u vjeri; mjesto dioništva i izmjene vjerničkih, životnih i prijateljskih iskustava; mjesto razvijanja osobnih darova i karizmi; mjesto razvijanja crkvene svijesti i kršćanske odgovornosti za druge; mjesto gdje se vjeroučenik formira u pravog svjedoka vjere i apostola istinske kršćanske ljubavi; mjesto kreativnosti i druženja; mjesto sazrijevanja u čovječnosti; škola kršćanskih vrlina i škola u kojoj se uči služiti drugima. Svake godine, u vrijeme ljetnih mjeseci, organizira se «Ljetni tjedan DUGE» (druženje članova u molitvi, pjesmi, grupnom radu, športu, kreativnosti, igri, zabavi…). To je prava prilika za dioništvo u grupnom apostolatu. U sklopu toga tjedna ili u zgodno vrijeme, prema mogućnosti, organizira se jednodnevni izlet. U DUGU se mogu učlaniti vjeroučenici po primitku Prve svete pričesti do 7. raz. osnovne šk., koji redovito idu na župni i školski vjeronauk. Cilj DUGE je pomagati vjeroučenicima u osobnom i zajedničkom rastu u vjeri te ih poticati da daju svjedočanstvo za Krista primjerom vlastita života, da budu vjerni apostoli nove evangelizacije.

Žive zajednice

1. LITURGIJSKA ZAJEDNICA ČITAČA – LECTORI - ljubičasta boja – simbol obraćenja

Čitači se na svojim susretima subotom trude upoznati Riječ Božju, drugima je svjedočiti i navješćivati s ambona. Na susretima subotom proučavaju i razmatraju nedjeljna liturgijska čitanja, izmjenjuju misli, ideje i iskustva te se uče lijepom i razgovijetnom čitanju.

2. MOLITVENO-LITURGIJSKA ZAJEDNICA – AMEN - tamnoplava boja – simbol vjere

Molitelji se uče pobožnoj, predanoj i ustrajnoj osobnoj i zajedničkoj molitvi. Na molitvenim susretima subotom, najprije razmatraju o nedjeljnim liturgijskim čitanjima ili o Bibliji, potom im se tumači smisao i potreba molitve, posebno molitva krunice koju mole i predmole u našoj župnoj crkvi utorkom u 17,30 sati. Osim toga sastavljaju molitvu vjernika za nedjeljne svete mise, posebno za mise u 9 i 10 sati.

3. NOVINARSKA ZAJEDNICA – LOGOS - svijetloplava boja – simbol vjernosti

Zadaća ove žive zajednice upoznavati Sveto Pismo te to svjedočiti putem raznih medija. Na svojim tjednim subotnjim susretima razmatraju o nedjeljnim čitanjima, te glavnu poruku nedjeljnih liturgijskih čitanja ispisuju na oglasne table, na pokretnu tablu u crkvi da je vjernici vide i u svojoj svijesti ponesu kući. Ovi naši Logosaši sudjeluju svojim stvaralaštvom u našem župnom listu Svjedok i u našem tjednom župnom glasilu Župni vjesnik te na našoj web-stranici. Nadalje, oni trebaju voditi brigu o katoličkom tisku, župnoj knjižnici i o župnoj kartoteci.

4. MINISTRANTSKA ZAJEDNICA – MINISTRANTI - zelena boja – simbol nade

Poslužitelji su oltara i prvi suradnici svećenika za vrijeme svete mise. Pripremaju oltar za slavljenje svetih Misa, prinose na oltar darove u ime svih vjernika te svojom službom i služenjem i sabranošću na oltaru daju vjernicima primjer i upute kako treba dolično i pobožno slaviti svetu misu. Nadalje, prikupljaju milostinju za vrijeme svetih misa (po mogućnosti stariji ministranti), raspremaju oltar te vode brigu oko sakristije. Na svojim subotnjim susretima razmatraju o Riječi Božjoj (nedjeljnim liturgijskim čitanjima), proučavaju liturgiju i uče praktične stvari i upute koje su potrebne za dobro ministriranje. Uče o važnosti tišine u sakristiji, o važnosti pobožne priprave za misu i sabranog moljenja ministrantske molitve prije i poslije mise. Župnoj zajednici predstavljamo ministrante na svetkovinu Krista Kralja, na misi u 9 sati.

5. PJEVAČKA ZAJEDNICA – ANĐELI SV. IVANA - žuta boja – simbol poslušnosti Crkvi

To je naš dječji crkveni zbor koji redovito pjeva na nedjeljnoj dječjoj misi u 9 sati. Oni slave Gospodina svojim pjevanjem. Na svojim redovitim subotnjim susretima najprije malo razmatraju o Riječi Božjoj, pa potom uvježbavaju zajedničko liturgijsko pjevanje. Redovito pjevaju na nedjeljnoj misi u 9 sati koju zovemo đačka misa. U sklopu ovog zbora sudjeluje nekoliko djece koja zbor prate na raznim instrumentima: oboi, violini, gitari, orguljicama…

6. KULTURNO-UMJETNIČKA ZAJEDNICA – NOVI SVIJET - narančasta boja – simbol sreće

Ova zajednica ima zadaću evangelizirati kulturu i preko kulture evangelizirati. Na svojim redovitim subotnjim susretima najprije razmatraju Riječ Božju, a potom se trude naučiti kako na kulturno-umjetnički svjedočiti Evanđelje i drugima prirediti kulturne sadržaje: poezijom, recitacijama, glumom… te razvijati i s drugima dijeliti svoje darove i karizme. Pripremaju razne kulturne sadržaje za Božić, Uskrs i u druge važnije zgode.

7. KARITATIVNA ZAJEDNICA – APOSTOLI LJUBAVI - crvena boja-simbol ljubavi

Oni imaju zadaću djelotvorno pokazati, posebno najpotrebnijima, da je Bog LJUBAV. Na svojim redovitim subotnjim susretima najprije im se objasni Riječ Božja, kako bi njezinom snagom bili potaknuti i motivirani služiti i pomagati drugima, ljubiti druge kao što je Isus nas ljubio. Svjedoče svoju vjeru ljubeći «djelom i istinom». Obilaze stare i nemoćne osobe, bolesnike i samce te im prema potrebi i mogućnostima našeg Župnog caritasa nose hranu i druge potrepštine. Imaju zadaću animirati cijelu župnu zajednicu za karitativno djelovanje, posebno u došašću i korizmi.
ŽUPA SV. IVANA
apostola i evanđelista
SV. MISE
vidi tjedni raspored misa
LOKACIJA
Sva prava pridržana - Župa Sv. Ivana. Powered by ITO