Žive zajednice DUGE

 

U našoj župnoj zajednici djeluje 7 živih zajednica koje sačinjavaju naš župni dječji pokret DUGA, a kojemu je glavna svrha NOVA EVANGELIZACIJA. U žive zajednice se mogu upisati vjeroučenici naše župe od 3. do 7. razreda uključivo.

1. LITURGIJSKA ZAJEDNICA ČITAČA – LECTORI>ljubičasta boja – simbol      obraćenja.

> Čitači se na svojim susretima subotom sati trude upoznati Riječ Božju, drugima je svjedočiti i navješćivati je s ambona. Na susretima subotom proučavaju i razmatraju nedjeljna liturgijska čitanja, izmjenjuju misli, ideje i iskustva te se uče lijepom i razgovijetnom čitanju.

2. MOLITVENO-LITURGIJSKA ZAJEDNICA – AMEN >tamnoplava boja – simbol vjere.

> Molitelji se uče pobožnoj, predanoj i ustrajnoj osobnoj i zajedničkoj molitvi. Na molitvenim susretima subotom, najprije razmatraju o nedjeljnim liturgijskim čitanjima ili o Bibliji, potom im se tumači smisao i potreba molitve, posebno molitva krunice koju mole i predmole u našoj župnoj crkvi utorkom u 17,30 sati. Osim toga sastavljaju molitvu vjernika za nedjeljne svete  mise, posebno za mise u 9 i 10 sati. 

3. NOVINARSKA ZAJEDNICA – LOGOS >svijetloplava boja – simbol vjernosti.

Zadaća ove žive zajednice upoznavati Sveto Pismo te to svjedočiti putem raznih medija. Na svojim tjednim subotnjim susretima razmatraju o nedjeljnim čitanjima, te glavnu poruku nedjeljnih liturgijskih čitanja ispisuju na oglasne table, na pokretnu tablu u crkvi da je vjernici vide i u svojoj svijesti ponesu kući. Ovi naši Logosaši sudjeluju svojim stvaralaštvom u našem župnom listu Svjedok i u našem tjednom župnom glasilu Župni vjesnik te na našoj web-stranici. Nadalje, oni trebaju voditi brigu o katoličkom tisku, župnoj knjižnici i o župnoj kartoteci.

4. MINISTRANTSKA ZAJEDNICA – MINISTRANTI >zelena boja – simbol nade.

Poslužitelji su oltara i prvi suradnici svećenika za vrijeme svete mise. Pripremaju oltar za slavljenje svetih Misa, prinose na oltar darove u ime svih vjernika te svojom službom i služenjem i sabranošću na oltaru daju vjernicima primjer i upute kako treba dolično i pobožno slaviti svetu misu. Nadalje, prikupljaju milostinju  za vrijeme svetih misa (po mogućnosti stariji ministranti), raspremaju oltar te vode brigu oko sakristije. Na svojim subotnjim susretima razmatraju o Riječi Božjoj (nedjeljnim liturgijskim čitanjima),  proučavaju liturgiju i uče praktične stvari i upute koje su potrebne za dobro ministriranje. Uče o važnosti tišine u sakristiji, o važnosti pobožne priprave za misu i sabranog moljenja ministrantske molitve prije i poslije mise. Župnoj zajednici predstavljamo ministrante na svetkovinu Krista Kralja, na misi u 9 sati.

5. PJEVAČKA ZAJEDNICA – ANĐELI SV. IVANA >žuta boja – simbol poslušnosti Crkvi.

To je naš dječji crkveni zbor koji redovito pjeva na nedjeljnoj dječjoj misi u 9 sati. Oni slave Gospodina svojim pjevanjem. Na svojim redovitim subotnjim susretima najprije malo razmatraju o Riječi Božjoj, pa potom uvježbavaju zajedničko liturgijsko pjevanje. Redovito pjevaju na nedjeljnoj misi u 9 sati koju zovemo đačka misa. U sklopu ovog zbora sudjeluje nekoliko djece koja zbor prate na raznim instrumentima: oboi, violini, gitari, orguljicama…

6. KULTURNO-UMJETNIČKA ZAJEDNICA – NOVI SVIJET >narančasta boja –   simbol sreće.

Ova zajednica ima zadaću evangelizirati kulturu i preko kulture evangelizirati. Na svojim redovitim subotnjim susretima najprije razmatraju Riječ Božju, a potom se trude naučiti kako na kulturno-umjetnički svjedočiti Evanđelje i drugima prirediti kulturne sadržaje: poezijom, recitacijama, glumom… te razvijati i s drugima dijeliti svoje darove i karizme. Pripremaju razne kulturne sadržaje za Božić, Uskrs i u druge važnije zgode.

7. KARITATIVNA ZAJEDNICA – APOSTOLI LJUBAVI >crvena boja-simbol ljubavi.

Oni imaju zadaću djelotvorno pokazati, posebno najpotrebnijima, da je Bog LJUBAV. Na svojim redovitim subotnjim susretima najprije im se objasni Riječ Božja, kako bi njezinom snagom bili potaknuti i motivirani služiti i pomagati drugima, ljubiti druge kao što je Isus nas ljubio. Svjedoče svoju vjeru ljubeći «djelom i istinom». Obilaze stare i nemoćne osobe, bolesnike i samce te im prema potrebi i mogućnostima našeg Župnog caritasa nose hranu i druge potrepštine. Imaju zadaću animirati cijelu župnu zajednicu za karitativno djelovanje, posebno u došašću i korizmi.