LJETNI DANI DUGE

 

1. Što su LJETNI DANI DUGE

Od 2001. godine, u vrijeme ljetnih mjeseci, u našoj župi organiziramo dvotjedno druženje za vjeroučenike naše župe koje smo nazvali LJETNI DANI DUGE. To je organizirano vrijeme koje je ispunjeno molitvom, pjesmom, plesom, zabavom, grupnim radom i grupnim natjecateljskim igrama te raznim vrstama kreativnosti i izletima. Djecu dijelimo u dvije dobne skupine, od 1. do 3. razreda te od 4. do 7. razreda osnovne škole. U LjetniM danIMA Duge mogu sudjelovati djeca koja idu redovito na župni vjeronauk (od 1. do 3. razreda) te djeca od 4. do 7. razreda koji su članovi jedne od 7 živih zajednica dječjeg pokreta DUGA. Ima i pokoja iznimka.

Svaka skupina djece ima 7 grupa, prema sedam duginih boja, a svaka dugina boja ima značenje jedne od kršćanskih naravnih ili nadnaravnih kreposti (npr.: zelena boja je simbol nade, crvena boja je simbol ljubavi…). Svaka od 7 grupa ima svoju zastavu s vlastitim simbolom, bojom i nazivom dotične kreposti. Sva djeca dobiju kape na kojima je otisnut logo Duge i trake određene boje, da se zna kojoj grupi pripadaju.

Za sudjelovanje u Ljetnim danima Duge svako dijete treba ispuniti prijavnicu s potpisom roditelja i dati malu participaciju u troškovima ove manifestacije kreativnog crkvenog zajedništva. Participacija je uvedena tek prije dvije godine. Bila je 2 KM, a 2007. je 5 KM. Novac se isključivo koristi za nabavu materijala koji služi za igre i kreativni rad s djecom. Siromašna djeca i djeca iz brojnih obitelji ne daju participacije.

2. Animatori

Cjelokupni program i grupe djece vode naši župni animatori koji su članovi župnog pokreta mladih BIOS, a svake ih godine bude prosječno oko 60. Oni se za ovaj projekt spremaju tijekom školske godine, a intenzivno tjedan dana prije početka ove značajne pastoralne manifestacije. Cijelim programom upravlja Organizacijski odbor animatora (koji se zovu i koordinatori) kojih ima 7 članova, a oni opet imaju svoga glavnog koordinatora. Za vrijeme održavanja ove dvotjedne manifestacije animatori imaju svako jutro polusatni sastanak u 8 sati, pola sata prije početka programa, da se ukratko još jednom vidi što je za taj dan planirano. Poslije završenog dnevnog programa u 12,30 sati opet imaju sastanak na kojem se analizira što je bilo dobro, a što nije dobro uspjelo. Svaka grupa djece ima od 6-8 animatora, a u svakoj grupi bude po dvadesetak djece. Animatori dobiju kape, majice i trake u boji da djeca mogu lakše razlikovati kojoj grupi pripadaju. Na majicama je otisnut logo Duge.

Inače, dvadesetak naših koordinatora i animatora boravili su u Italiji (Brescia i Trst) gdje su na raznim talijanskim župama sudjelovali na ovakvim manifestacijama koje talijani zovu Campi estivi.  Animatori iz Italije dolazili su u dva navrata u našu župu, radili su zajedno s našim animatorima i s našom djecom. I jedno i drugo bila je izvrsna prilika za izmjenu iskustava.

3. Program

Program LJETNIH DANA DUGE je koncipiran tako da svakodnevno počinje u crkvi, u 8,30 sati, s izabranom pjesmom i molitvom i župnikovom kratkom duhovnom poukom koja je uvijek povezana s glavnim motom Ljetnih dana Duge, a završava oko 12,30 sati s istom pjesmom (koja odgovara duhovnoj misli toga dana) i s himnom Duge, (za koju je don Krešo napisao stihove a don Gordan Božić glazbeno aranžirao prema Odi radosti). Ova je himna vrlo omiljena kod sve djece u našoj župi.

Prijepodnevni programa sastoji se od 2-3 razne grupne natjecateljske igare. Osim toga, djeca tri puta preko tjedna dođu na večernju svetu misu u 18 sati, a poslije mise organizira se kreativni rad, mali turniri i večernje druženje. Na večernjim susretima djecu počastimo slatkišima.

Sredinom tjedna, umjesto jedne igre, djeca grupno odlaze u crkvu na trenutak osobnog susreta s Isusom. Tu mu na papir napišu jednu molitvenu želju koju s malom svijećom odnesu i stave osobno pred oltar. Tu svijeće gore dok ne sagore. Te molitve ostaju tajna između Isusa i djece, jer se kasnije sve zapale da djeca vide. Taj plamen je simbol i žrtva njihove vatrene ljubavi prema Isusu. Značajno je ovdje napomenuti da su mnoga djeca plakala dok su prikazivala Isusu svoje životne molitve. Neki od njih rekli su da su plakali od radosti, a neki su iskreno moleći plakali za svojim poginulima (u ratu) i preminulim ukućanima. Većini djece, kako su sami kazali, ovaj intimni molitveni susret s Isusom  bio je ljepši od svega u cijelom tjednu.

I u jednom i u drugom tjednu s djecom organiziramo jednodnevni izlet na Mostarsko blato (u župi Polog, 10 km od Mostara) gdje ima dovoljno zelene površine za izvođenje igara, dovoljno hladovine i jedna mala rječica u kojoj se djeca hlade od ljetne žege.

Osim izleta, sve aktivnosti održavamo u crkvi, višenamjenskoj dvorani i na našem športskom centru. Sve ove sadržaje jednim imenom zovemo Oratorij.

4. Moto LJETNIH DANA DUGE

Svake godine za ovu pastoralnu manifestaciju izabire se jedan moto. Za 2007., godinu  moto je bio Isusova zapovijed: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio (Iv 15, 12). Taj se moto napiše na veliko platno i postavi se na vidno mjesto u crkvi. U skladu s tim motom bili su i župnikovi jutarnji kratki nagovori djeci i duhovne pjesme koje se pjevaju. Evo nekih pjesama koje su se pjevale: Gdje je ljubav, prijateljstvo – ondje je i Bog; Mi smo anđeli; On je ljubav koja ljubi; Gospodine, pomozi nam da Te više volimoGospodine, pomozi nam da se više volimo.

Budući da smo novu pastoralnu godinu (od listopada 2007. do listopada 2008.) posvetili Bibliji, tako ćemo Ljetne dane Duge 2008. protkati više Biblijom. U tome smjeru već smo izabrali moto: Gospodine, ti imaš riječi života vječnoga (Iv 6,68).

5. Početak i završetak LJETNIH DANA DUGE

Važno je napomenuti da se prvi tjedan Ljetnih dana Duge službeno otvara nedjeljnom svetom misom u devet sati (dan prije početka), na koju trebaju doći sva djeca i svi animatori koji taj tjedan sudjeluju na Ljetnim danima Duge. I drugi tjedan također započinje nedjeljnom svetom misom u 9 sati, na koju trebaju doći svi sudionici drugog tjedna. Službeni završetak cjelokupnih Ljetnih dana Duge je na kraju drugoga tjedna, u subotu. Sudionici prvog i drugog tjedna dolaze na večernju misu koja je u 18 sati. Misu predvodi župnik. Na misi se pjevaju pjesme koje su Dugaši pjevali kroz oba tjedna, a misa završi himnom Duge.

Poslije mise, u našoj višenamjenskoj velikoj dvorani, organizira se prodajna izložba ručnih radova koje su djeca napravila preko tjedna. Roditelji rado kupe ono što su njihova djeca napravila ili naslikala. Poslije ove prodajne izložbe organiziraju se igre za roditelje na našem igralištu, koje djeca gledaju s užitkom. Nakon toga, podijele se nagrade onim grupama djece koja su u prvom i drugom tjednu zauzela prva mjesta.

Oko 20 sati počinje Dugin koncert na našem športskom centru, koji svake godine ima naš župni Vis BIOS, a na kojemu nastupaju i djeca i mladi koja imaju izraženi talent za glazbu. Za taj se nastup djeca pripremaju u večernjim aktivnostima preko tjedna. Za vrijeme koncerta pojedina djeca imaju svoje scenske i plesne točke. Na koncertu animatori plešu i igraju s djecom. Na koncertu sudjeluju i mnoge obitelji čija su djeca sudjelovala u Ljetnim dana Duge, a i drugi naši župljani. Koncert završi u 22,30 sati.

6. Zaključak

          Kao i  duga na nebu, koja se pojavljuje u oblacima kroz igru kišnih kapi i zraka sunca te tako čini snop višebojne svjetlosti koji spaja nebo sa zemljom, tako i naša djeca kroz zajedničko druženje, pjesmu, igru i molitvu, u sedam raznobojnih grupa, sačinjavaju dugU zajedništva, prijateljstva, ljubavi, i međusobno i s Bogom. I ova i ovakva naša djeca, znak su naše povezanosti s nebom.

I djeca i njihovi roditelji imaju samo riječi pohvale za naše župne LJETNE DANE DUGE. Sve ovo košta puno energije, truda i novca. Ali se isplati. Najveća nam je nagrada dječja radost. Zato ćemo u 2008. godini, svako dva mjeseca, organizirati za našu djecu jednodnevnu  MINI DUGU subotom.

Inače naš župni dječji pokret za novu evangelizaciju DUGA (Dioništvo u grupnom apostolatu) a i ovi LJETNI DANI DUGE izvrsna su prilika za našu djecu da zajedno rastu u vjeri, prijateljstvu i druženju.

 

                    don Krešo Puljić, župnik

 

         

           

           LJETNI TJEDAN DUGE 2004.

             Već treću godinu za redom, naša župa sv. Ivana apostola i evanđelista organizira ljetni tjedan DUGE. DUGA je prirodni fenomen koji se pojavljuje poput svjetlosti u sedam raznih boja: ljubičasta, tamnoplava, svjetloplava, zelena, žuta, narančasta i crvena. DUGA se tako pojavljuje u oblacima kao luk koji spaja nebo sa zemljom, koji grli i obasjava čitavi svijet. Ona nas podsjeća na Savez između Boga i ljudi; neba i zemlje; znak blagoslova i obećanja; znak novog i boljeg početka. Ona je znak koji nas podsjeća na Savez koji smo sklopili s Bogom po sakramentu krštenja, ali i drugim sakramentima koji nas osposobljavaju da možemo biti živi znakovi Saveza s Bogom, biti djelotvorni i vjerodostojni svjedoci Božje ljubavi u svijetu.

          DUGA je u našoj župi Pokret djece-vjeroučenika za novu evangelizaciju. Članom DUGE postaje se tako što se vjeroučenik treba službeno i aktivno, ispunivši pristupnicu za članstvo, nakon Prve svete pričesti, uključiti u jednu od živih zajednica (grupa) koje djeluju u našoj župi. U župi za vjeroučenike imamo sedam živih zajednica-grupa koje predstavljaju sedam duginih boja: 1. Liturgijska zajednica čitača-Lectori (ljubičasta boja-simbol obraćenja), 2. Molitvena zajednica-Amen (tamnoplava boja-simbol vjere), 3. Novinarska zajednica-Logos (svjetloplava boja-simbol vjernosti), 4. Ministrantska zajednica-Ministranti (zelena boja-simbol nade), 5. Pjevačka zajednica-Anđeli sv. Ivana (žuta boja-simbol poslušnosti), 6. Kulturno-umjetnička zajednica-Novi svijet (narančasta boja-simbol sreće), 7. Karitativna zajednica-Apostoli ljubavi (crvena boja-simbol ljubavi). Svaku ovu živu zajednicu predvodi po dvoje mladih animatora iz Pokreta BIOS, koji su prvi suradnici župnika i njegovi savjetnici.

          Članovi DUGE imaju određene zadaće i ciljeve koji su određeni u programskim načelima ovoga pokreta. Sve žive zajednice, redovito i pojedinačno sastaju se na svoje radne susrete u župi. Svakog prvog utorka u mjesecu slavi se sveta misa za sve članove u 18 sati.

          Svake godine, u vrijeme ljetnih mjeseci, organizira se “Ljetni tjedan DUGE“. To je vrijeme druženja članova u molitvi, pjesmi, grupnom radu, športu, igri i zabavi. Uistinu je to prava prilika za dioništvo u grupnom apostolatu. Tako smo i ove godine organizirali Ljetni tjedan Duge i to za vjeroučenike članove ovoga pokreta od IV. do VII. razreda, koji aktivno sudjeluju u jednoj od živih zajednica, od 2. do 7. kolovoza, a za vjeroučenike od I. do III. razreda, koji su išli redovito na župni vjeronauk, Ljetni tjedan Duge bit će od 9. do 14. kolovoza.

          Animatorima i vjeroučenicima Dugašima želimo da ovaj susret bude na još veću duhovnu izgradnju naše župne zajednice i čitave Crkve.