5. OBLJETNICA POKRETA BIOS -a

          U nedjelju, 2. 9. 2007. u pastoralnim prostorijama župe Blagaj-Buna na Buni, članovi našeg Župnog pokreta hrvatske katoličke mladeži za novu evangelizaciju koji se zove BIOS iz naše župe sv. Ivana Apostola i župe sv. Petra i Pavla iz Rotimlje, proslavili su svoju 5. obljetnicu postojanja u gostima kod članova Hrvatske katoličke mladeži župe Blagaj-Buna (HKM).

           Program je započeo u 16 sati zajedničkim susretom na kojem su predstavljena načela djelovanja pokreta BIOS i HKM te najvažniji projekti i poslovi na kojima mladi rade i surađuju u sve tri župe. Poslije toga mladi naše župe izabrali su svoje novo vodstvo za 2007./08. Predsjednik je kao i do sada naš župnik don Krešo Puljić, a zamjenik mu je don Drago Ćurković, župni vikar naše župe. Za predstojnicu je izabrana Tanja Rakitić, koja je prošlu godinu obavljala ulogu zamjenice predstojnika. Zamjenik predstojnika za ovo jednogodišnje razdoblje izabran je Josip Gašpar, a za tajnicu potvrđena je Tanja Jurica.

          Budući da naš pokret BIOS djeluje u četiri okvira (na četiri područja djelovanja) izabrano je vodstvo i za pojedine okvire. Za voditelja Duhovnog okvira izabran je don Mladen Šutalo – župni vikar naše župe, a za koordinatoricu u ovom okviru djelovanja izabrana je Željana Lučić. Suradnici u ovom okviru su Ilija Pujić, Katarina Leko, Ana Ostojić i Andrea Boras. Za koordinatora Edukativnog okvira izabran je Boris Čović, a suradnici su Ivo Jurić i Martina Zovko. Za koordinatora Karitativnog okvira potvrđena je Irena Šimunović, a suradnici su Jure i Ivana Soldo. Za koordinatora Kulturno-nacionalnog okvira izabran je Ivan Tica, a suradnici su Mario Rakitić i Nataša Biletić.

          U 17,30 sati započeo je jednosatni grupni rad u šest grupa u kojima su mladi bili izmješani. Zadatak grupnog rada bio je: Iznijeti prijedloge o međužupnoj suradnji mladih iz ove tri župe. Ti su prijedlozi pročitani na zajedničkom misnom slavlju koje je započelo u 18,30 sati, a predvodio ga je don Ivo Šutalo, župnik župe Blagaj-Buna, uz kojeg su koncelebrirali don Krešo Puljić, naš župnik župe sv. Ivana Apostola i don Gordan Božić, župnik župe sv. Petra i Pavla iz Rotimlje.

          Mladi su iznijeli sljedeće prijedloge o njihovoj međužupnoj suradnji: Organizirati zajedničke mise, duhovne obnove, seminare i naizmjenična gostovanja (barem na župne patrone) te jednodnevno međužupno druženje radi izmjene svojih vjerničkih iskustava; organizirati  zajednička klanjanja barem dva puta godišnje u korizmi i došašću, zajedničke tribine i predavanja, posebno poraditi na zajedničkoj formaciji župnih animatora te uvesti DUGU (dječji pokret za novu evangelizaciju) na Buni i u Rotimlji; zatim poraditi na zajedničkim karitativnim akcijama i drugim korisnim pothvatima i projektima koji se tiču Crkve, župa i zajedničkog duhovnog dobra.

          Nakon prekrasna euharistijskog slavlja nastavljeno je druženje uz roštilj, razgovor i pjesmu. Dao Bog da se ova suradnja nastavi, baš ovako kako je i predložena.

          Iskreno se zahvaljujemo don Ivi Šutalu i njegovim mladima na gostoljubivosti.                                                             Željana Lučić i Tanja Rakitić

4. OBLJETNICA POKRETA BIOS -a

27. obljetnica proslave branimirove godine

Jučer, u subotu, 2. 9. 2006., s našim župnim pokretom BIOS, 27. godišnjicu “Branimirove godine”, velebnog jubilejskog događanja u Ninu, gdje smo 2. 9. 1979., u sklopu višegodišnjeg slavlja 1300 godina kršćanstva u Hrvata, proslavili i 1100 godina naše neprekinute hrvatske vjernosti Svetoj Stolici.

          Deveto je stoljeće prijelomno stoljeće za našu hrvatsku povijest i našu budućnost. Naime, sin kneza Trpimira koji se zvao Zdeslav (878-879) utekao se bizantskom caru Vasiliju I. te uz njegovu pomoć preuzeo vlast u Hrvatskoj. Zdeslav potpuno prihvaća bizantsko vrhovništvo i u državnom i u crkvenom pogledu. Ovaj čin Zdeslava izazvao je veliki otpor i bunu u hrvatskom narodu. Branimir je podigao narodni ustanak, zbacio je Zdeslava i preuzeo vlast (879-892). Branimir je prekinuo svaku vezu s Bizantom i izbjegao ovisnost o Franačkoj državi.Knez Branimir i đakon Teodozije iz Nina se obraćaju papi Ivanu VIII. s pismom u kojem izriču vjernost njemu i njegovim nasljednicima. Papa im je odgovorio prekrasnim pismom u kojem piše da prima svoga “predragoga sina” Branimira koji se “vraća u krilo Svete Apostolske Stolice” i poručuje mu: “Na dan Uzašašća Gospodinova za vrijeme svečane mise koju smo služili nad svetim oltarom blaženoga Petra apostola uzdignutih ruku blagoslovili smo tebe i sav narod tvoj i svu tvoju zemlju.” Tako se Crkva u Hrvata definitivno povezuje s Rimskom Crkvom i zapadnom kulturom te hrvatski narod ulazi u krug europskih naroda. Papa je tim pismom priznao Branimira kao samostalnog vladara i njegovu državu kao samostalnu državu.

          Ono što je učinio papa Ivan VIII. na Spasovo 879. ponovio je i njegov nasljednik Ivan Pavao II. 30. 4. 1979. kada je u crkvi sv. Petra u Rimu služio sv. misu i održao propovijed na hrvatskom jeziku za naše hrvatske biskupe i mnoge hodočasnike koji su tada bili na jubilejskom hodočašću u Rimu, u sklopu proslave 1300 godina kršćanstva u Hrvata. Tom prilikom papa je blagoslovio i zavjetni lik Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta koja se čuva u Solinu, u crkvi Gospe od Otoka.

          Dakle, prije 27 godina u Ninu dok smo slavili spomenute jubileje, obnovili smo svoju vjerničku odanost Katoličkoj Crkvi i Petrovu nasljedniku, zahvalili smo za dar vjere u zajedništvu Crkve i donijeli povijesnu zavjetnu odluku: Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu. Ova zavjetna odluka zamišljena je kao dugoročni pastoralni program duhovne obnove naših hrvatskih obitelji, kako bi naše obitelji bile i ostale zajednice vjere, života i ljubavi.

          Ovu zavjetnu odluku oživjeli smo ove godine na svetkovinu Presvetoga Trojstva, 11. 6. 2006., kada smo preuzeli ninski zavjet kao pastoralni program za duhovnu obnovu naših obitelji.Uz molitvu Ispovijest vjere Hrvata katolika, biskupi u BiH su dodali i Molitvu Presvetom Trojstvu za obitelj, koje bi trebalo moliti u obiteljima svaku večer u 21 sat kada svi svećenici Crkve u Hrvata trebaju blagosloviti svoj hrvatski narod i zemlju Hrvata.

          Na ovom ninskom zavjetnom obećanju temelji se i naš župni pokret BIOS kojemu smo jučer proslavili četvrtu godišnjicu.