Priprava za prvu svetu pričest 

I. Pripravu za Prvu svetu prečest podijelili smo u tri etape:

1. Dalja priprava podrazumijeva da dijete redovito ide na župnu katehezu od prvog razreda osnovne škole. U grupnom radu svećenicima pomažu animatori. Sva je župna kateheza usmjerena na to da djeca osjete da se u župi vjera uči, slavi i živi te da steknu osnovno vjeronaučno znanje i liturgijsku kulturu koja ih pripravlja da mogu u svojoj desetoj godini primiti sakramente sv. ispovijedi i prve svete pričesti.

Ova daljnja priprava na poseban način intenzivira se kad djeca pođu u četvrti razred o.š. Na prvu nedjelju došašća, na misi u 9 sati, župnoj zajednici predstave se kandidati za prvu svetu pričest.

U ovom periodu održi se jedan susret s roditeljima na kojem im se predstavi cjelokupni program priprave.

 

2. Bliža priprava za prvu svetu pričest započinje s početkom korizme. 

U ovom razdoblju djeca podijeljena u 7 skupina, predvođeni animatorima, ponavljaju i intenzivnije prolaze dotad učeno gradivo. Također, ovo je razdoblje u kojem se intenzivno pripravljamo i za sam liturgijski čin.

Organiziramo susret s roditeljima i upoznamo ih sa sadržajem same proslave kao i obvezama njih kao roditelja i njihove djece.

 

3. Neposredna priprava počinje tjedan dana prije proslave prve svete pričesti. U sadržaj ove priprave uključeno je:

1.   Ponavljanje najvažnijih kateheza;

2. Kako se ispovijeda (vježbanje sa svakim pojedinačno);

2.   Uvježbavanje za liturgijsku proslavu prve sv. pričesti;

3.   Trodnevnica za prvopričesnike i njihove roditelje;

4.   Ispovijed za roditelje i prvopričesnike.

U tom tjednu najvažnija je trodnevnica i ispovijed za prvopričesnike, njihove roditelje, ukućane i krsne kumove.

 

II. Plan i program trodnevnice

Četvrtak, u 18,00 sati sveta misa za prvopričesnike i njihove roditelje. U homiliji  svećenik govori o sakramentu svetog krštenja. Poslije svete mise je proba za prvopričesnike. Istu večer roditelji trebaju za svoju djecu ponijeti kući prvopričesnička odijela koja su vlasništvo župe.

Petak, u 17,00 sati ispovijed za roditelje, ukućane i kumove od prvopričesnika; u 18,00 sati sveta misa i homilija o sakramentu svete ispovijedi. Ovdje napominjemo da je vrlo važno pozvati i kumove prvopričesnika i uključiti ih u ovu pripremu. Time želimo krsnim kumovima staviti na znanje važnost i ulogu krsnog kuma u duhovnom odgoju kumčeta. Biti kum, to je poziv i poslanje, a ne samo običaj i tradicija. Inače, u našem pastoralu trebalo bi se puno više vrednovati kumstvo koje bi trebalo biti jedna odgovorna kršćanska zadaća. Kumstvo se u našoj praksi pretvara u kupovanje poklona kumčetu (i ništa više), a sam kum jedva je išta više osim običnog kućnog prijatelja. Ova bi problematika ili tematika mogla biti dobar izazov za novu evangelizaciju u našem župnom pastoralu. Krsne kumove treba, zajedno s roditeljima, aktivno uključiti u predkrsne kateheze koje bi se obvezno trebale uvesti u našu pastoralnu praksu (onako kao i zaručnički tečajevi), te u pripremu njihova kumčeta za  sakramente prve pričesti i krizme.

Subota, u 17,00 sati je ispovijed za prvopričesnike, a u 18,00 sati bit će sveta misa i propovijed o sakramentu euharistije. I na ovoj misi trebaju biti roditelji i krsni kumovi. Poslije mise je kratka generalna proba za prvopričesnike, s obzirom na prvopričesničko misno slavlje. Djeci svratimo pozornost da se ne dadnu smesti ni od koga i ni od čega. Najvažniji su oni i Isus. Sve je ostalo sporedno. Svi i sve bi oko njih trebalo biti u službi prvopričesnika da doživi istinski susret s Isusom Kristom u prvoj svojoj ispovijedi i pričesti.

Napomena: Desetak dana prije prvopričesničkog slavlja, na zadnjem roditeljskom susretu, roditeljima podijelimo detaljan i transparentan program same proslave prve svete pričesti. Oni to trebaju kod kuće, zajedno sa svojom djecom, zajednički pregledati.

III. Bliža priprava i Godina apostolata za prvopričesnike

Župna kateheza za prvopričesnike redovito se održava svakoga utorka u 10 i 16 sati, a počinje u drugom tjednu nakon početka školske godine. Na prvu nedjelju došašća, u 9 sati, slavimo svetu misu za kandidate za prvu svetu pričest i predstavimo ih Isusu i župnoj zajednici. Svi se kandidati poimenično prozovu i za vrijeme prikaza darova, dvoje prvopričesnika prinesu na oltar njihove upisnice za župnu katehezu, koje su ispunili na početku godine i koje su, inače, uvjet za upis na župnu katehezu u našoj župi. Na toj misi svečano se odreknu sotone i  ispovjede vjeru te izreknu Ispovijest vjere.

Ovim liturgijskim prijemom započinje bliža priprava za prvu svetu pričest. Nakon primanja prve svete pričesti vjeroučenici, nakon predstavljanja, uključuju se u neku od predstavljenih živih zajednica u župi. Sve zajednice zajedno čine vjeronaučni pokret koji se zove DUGADIONIŠTVO U GRUPNOM APOSTOLATU. Žive zajednice imaju svoje susrete subotom u naznačene sate, a zovu se sljedećim imenima:  

 

1. Liturgijska zajednica čitačaLectori – u 10 sati (ljubičasti);

2. Molitveno-biblijska zajednicaAmen – u 9 sati (tamnoplavi);

3. Novinarska zajednicaLogos – u 10 sati (svijetloplavi);

4. Ministrantska zajednicaMinistranti – u 9 sati (zeleni);

5. Pjevačka zajednicaAnđeli sv. Ivana – u 11 sati (žuti);

6. Kulturno-umjetnička zajednicaNovi svijet – u 11 sati (narančasti);

7. Karitativna zajednicaApostoli ljubavi – u 10 sati (crveni).

 

U ovim živim zajednicama kandidati imaju priliku izmjenjivati iskustva i zajedno raditi s različitim uzrastima.

Napomena: više o živim zajednicama vidi u rubrici DUGA!

 

 

IV. Obred primanja i predstavljanja kandidata za prvu pričest

(na 1. nedjelju došašća)

Nakon kratke homilije slijedi:

 1. Umjesto vjerovanja: Odreknuće od sotone i grijeha te ispovijest vjere;
 2. Čitaju se imena kandidata s ambona, a kandidati odgovaraju s poklikom: Evo me!
 3. Molitva: Ispovijest vjere
 4. Potom se svećenik obraća kandidatima:
 • a) Dragi kandidati za prvu svetu pričest. Danas vas, i na služben način, predstavljamo Isusu i okupljenoj župnoj zajednici koja vas danas službeno prihvaća kao kandidate za prvu svetu pričest. Stoga vam naglašavam i pred prisutnim vjernicima pitam:

 • Ø Sveta misa je središte našeg kršćanskog života. Hoćete li redovito, svake nedjelje, sudjelovati na svetoj misi?
 • Ø Kandidati odgovaraju u jednini: Hoću!

 • Ø Molitva je razgovor i susret s Bogom. Hoćete li redovito moliti svoje dnevne molitve?
 • Ø Kandidati odgovaraju: Hoću!

 • Ø Hoćete li redovito pohađati župni i školski vjeronauk i iskreno se truditi da Boga što bolje upoznate i iskreno ljubite?
 • Ø Kandidati odgovaraju: Hoću!

 • b) Pomolimo se: Gospodine Bože, ti si sakramentom svetog krštenja ovoj djeci dao dostojanstvo djece Božje. Molimo te, prati ih svojom očinskom ljubavlju na njihovu prvopričesničkom putu da rastu u vjeri i spoznanju, u ljubavi i služenju, u nadi i predanju. Daj da vjerno ispune obećanja koja su ti danas dali i da te spremno i pobožno prime u svoje duše na prvoj svetoj pričesti. Neka budu uvijek tvoja vjerna djeca i pravi svjedoci tvoje ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu.

Kandidati: Amen

 • c) Za vrijeme prinosa darova na oltar, uz pratnju jednog animatora, dvoje kandidata (dječak i djevojčica) prinose i predaju svećeniku sve upisnice s imenima kandidata za prvu svetu pričest, Deplijan s dnevnim molitvama i Priručnik (svećenik ih stavlja na oltar).
 • d) Za vrijeme obreda pričesti kandidati pristupaju pojedinačno da prime blagoslov. Svećenik im na čelu čini znak križa uz riječi: Bog te blagoslovio. Kandidati odgovaraju: Amen.
 • e) Poslije mise djecu častimo slatkišima.

Molitva vjernika

Molitvu vjernika mole kandidati grupa za prvu svetu pričest, kojih imamo sedam. Od toga: Predstavnici iz pet grupa mole molitvu vjernika, a dvoje drugih predstavnika prinosi darove.

 1. Za Crkvu i nas njezine mlade članove da vjerno i ustrajno svjedočimo za Krista i njegovo Kraljevstvo istine i života, svetosti i milosti, pravde ljubavi i mira – molimo Te!
 2. Za papu, biskupe, svećenike, naše roditelje, odgojitelje i animatore – da nam budu učitelji i svjedoci vjere, molimo Te!
 3. Za naš hrvatski narod i naše hrvatske obitelji da se u njima nikada ne ugasi svjetlo vjere  – molimo Te!
 4. Za nas prvopričesnike da redovitom nedjeljnom misom, dnevnom molitvom i vjeronaukom, radosno idemo ususret Božiću i našoj prvoj pričesti – molimo Te!
 5. Za naše pokojne branitelje i sve one koji su pali i život dali za krst časni i slobodu zlatnu – molimo Te!

V. Susreti s roditeljima

U vremenu priprave za prvu svetu pričest imamo više susreta s roditeljima na kojima ih upoznamo sa sadržajem kateheza i tokom priprave kao i njihovim obvezama.