SUSRETI ZA RODITELJE KRIZMANIKA

Roditelji su prvi i najvažniji odgojitelji svoje djece. Djeca u obitelji provode najveći dio svoga vremena. Ako roditelji imaju za „sve” vremena, onda bi ga posebno trebali imati za djecu.  Ako roditelji paze na tijelo, jelo i odijelo svoje djece, onda bi kao kršćani trebali paziti i na njihove duše. Djeci treba primjerom svjedočiti vjeru i kršćanske vrijednosti. Možda mi bude barem malo jasnije kroz ovu sličicu iz (ne)svakidašnjeg života:

Jedan je mladić koji je postao drogeraš i uličar, na Dušni dan kada se posjećuju grobovi svojih najbližih, počeo pljuvati po grobu svojih roditelja. Vjernici s drugih obližnjih grobova su mu prijekorno kazali: Kako te nije Boga strah, to su tvoji roditelji koji su te rodili i odgojili? A on će im: Ovdje leže oni koji su krivi što ja sada izgledam i kao rob i kao!!! (Pametnom dosta).

Priprema na sakrament sv. potvrde važno je razdoblje u životu svakog mladog kršćanina. Zato u zadnjoj godini pred krizmu s roditeljima kandidata za ovaj sakrament održavaju se u našoj župi susreti, 3-4 puta godišnje, gdje se roditelje animira, upoznaje, upozorava na njihovu prevažnu ulogu u vjerskom odgoju njihove djece, o važnosti njihova svjedočkog života pred djecom, o važnosti suradnje sa župnom zajednicom.

Roditeljske susrete održavamo u crkvi, zajedno za sve roditelje krizmanika.  Otprilike, 70% roditelja dolazi redovito na zakazane susrete i surađuju sa svećenicima.