PROGRAM PRIPRAVE ZA KRIZMANIKE

          Svetu potvrdu ili krizmu, u našoj župi sv. Ivana Apostola i Evanđelista, redovito primaju vjeroučenici osmoga razreda osnovne škole koji stanuju na terenu naše župe, a iznimno i oni osmaši koji su od ranije ovdje na župnom vjeronauku.

          Sakramentom potvrde ili sv. krizme u Katoličkoj Crkvi zaključuje se primanje sakramenata kršćanske inicijacije i osoba postaje punoljetna i osposobljena za  apostolat. Po krštenju osoba je nanovo rođena, po euharistiji se hrani Kruhom koji život daje, a u potvrdi od Crkve dobiva pečat kršćanske zrelosti. Polaganjem ruku i mazanjem svetom krizmom, krštenik prima istog Duha kojeg su apostoli primili na dan Pedesetnice. Obilježeni tim pečatom „još su savršenije (potvrđenici) vezani uz Crkvu i tako su više obvezni da kao pravi Kristovi svjedoci riječju i djelom šire i brane vjeru” (II. vatikanski sabor).

          Od kandidata se traži redovito pohađanje nedjeljne svete mise – po mogućnosti u 10 sati, na kojoj trebaju aktivno sudjelovati; redovno pristupanje sakramentu pokore  i pristupanje sv. Pričesti te redovito pohađanje župnog i školskog vjeronauka. Zatim se od kandidata za krizmu traži ozbiljnost u ponašanju i svjedočenju svoje vjere kao i svladavanje određenog znanja o vjeri koje se od njih bude tražilo..

          Ovdje donosimo krizmanički program u cijelosti, koji  je propisan od mjesnog Ordinarija, za našu biskupiju. Priručnik se zove: Primi pečat dara Duha Svetoga. Ove godine, osim potrebnog katekizamskog znanja, kandidati za krizmu trebaju se uključiti u program koji se zove Godina apostolata  – a to znači angažiranost u župnoj zajednici kroz župni pokret mladih naše župe koji se zove BIOS.

primi pečat dara duha svetoga

Katekizamska pitanja i odgovori za provjeru znanja krizmanika

          Ovdje donosimo u cijelosti sadržaj priručnika:

          Kršćanske molitve: Znak križa, Oče naš, Vjerovanje Apostolsko, Dušo Isusova, Zdravo Marijo, Anđeo Gospodnji, Kraljice Neba, Opća ispovijed, Kajanje poslije sv. ispovijedi, Slava ocu, Pokoj vječni. 

          Vjerske istine: Isusovo zlatno pravilo, 2. zapovijedi ljubavi, Tri bogoslovne kreposti, Četiri stožerne kreposti, Pet crkvenih zapovijedi, Glavne istine katoličke vjere, Sedam tjelesnih djela milosrđa, Sedam duhovnih djela milosrđa, Sedam svetih sakramenata, Sedam darova Duha Svetoga, Sedam glavnih grijeha, Osam blaženstava, Deset Božjih zapovijedi, Otajstva krunice: radosno, žalosno, slavno i otajstva svijetla.

         

          Stari Zavjet

–    Duh Božji u povijesti

–    Duh Božji u izabranom narodu

–    Deset Božjih zapovijedi

          Novi Zavjet

–    Duh Božji u Novom Zavjetu

–    Isusov život i djelo

–    Oče naš

–    Vjerske istine o Gospi

–    Crkva i sakramenti

–    Sedam svetih sakramenata

–    Blagoslovine ili sakramentali

–    Sveci i mučenici

–    Uređenje Katoličke Crkve među Hrvatima

–    Redovnici i redovnice

–    Ekumenizam

–     Eshatologija – nauka o posljednjim stvarima (smrt, sud, raj, čistilište, pakao).