ZAVRŠNICA MEÐUŽUPNE LIGE HERCEGOVINE

don_tomislav_logo.jpg

I ove godine naša će međužupna liga Hercegovine biti gost završnice Katoličkih malonogometnih liga biskupija Crkve u Hrvata u Zagrebu od 6. do 8. lipnja 2008. i sudjelovat će samo s jednom najboljom župnom ekipom. Ove godine je to župa sv. Mateja – Rudnik-Orlac (Mostar). Naime, da bi se doznala najbolja ekipa završnica se igrala na Bijelom Brijegu 14. svibnja 2008. i to ovim redom

  

završnica međužupne lige hercegovine

mostar 14. 05. 2008.

Sport ispunjava ljudsku težnju – osobito mladenačku – da se iskažeš, da uvjeriš sebe i druge kako nešto vrijediš, da budeš pobjednik. Sportski ideal je – biti pobjednik i to ne samo nad prostorom i daljinama, nad vremenom, zaprekama nego i nad samim sobom, tj. nadvisiti samoga sebe.

Odgojni učinci sporta se ne mogu zanijekati, kao npr. da razvija i usavršava tjelesne organe i sposobnosti: snagu, izdržljivost, zdravlje … Zatim duševne sposobnosti: odlučnost, sabranost, spretnost, brzinu, ustrajnost, točnost, snalažljivost, inteligenciju, predviđanje… te doprinos etičkim/moralnim vrednotama: druženje, poštenje, plemenitost, fair play, svladavanje, discipliniranost i skromnost, itd.

Iz svega vidimo da sport odgaja čitavu osobu i to u svim njezinim kapacitetima. Stoga je sport odgojno koristan i pozitivan te pedagoški opravdan. Mjesto koje sport zauzima danas u društvu ima veliku važnost i utjecaj. Sport predstavlja općeljudsko dobro. On je jedan od najizrazitijih oblika čovjekove kreativnosti. Ljubav prema sportskom izrazu ljudskih sposobnosti, užitak u širenju granica ljudskih mogućnosti, spontanost i interes za ljudsku dramu što se odvija u sportskom natjecanju, daju sportu poseban potencijal, što je posebno važno za djecu i mlade. Za njih su igra i sport izraz života.

U tom duhu smo organizirali na nivou Hercegovine među župama nogometnu ligu, koja se održava već šestu godinu. I ove godine naša će međužupna liga Hercegovine biti gost završnice Katoličkih malonogometnih liga biskupija Crkve u Hrvata u Zagrebu od 6. do 8. lipnja 2008. i sudjelovat će samo s jednom najboljom župnom ekipom. Ove godine je to župa sv. Mateja – Rudnik-Orlac (Mostar). Naime, da bi se doznala najbolja ekipa završnica se igrala na Bijelom Brijegu 14. svibnja 2008. i to ovim redom:

U 19.00 sati odigrala se prva polufinalna utakmica između župa Presvetog Trojstva (Blagaj-Buna) i sv. Ilije (Kruševo). Pobjedu su odnijeli mladi iz župe Presvetog Trojstva koji su slavili 2:1.

U 19.40 sati odigrala se druga polufinalna utakmica između župa sv. Mateja (Mostara) i Svih Svetih (Aladinići). Nakon regularnog vremena utakmica je završila neriješeno 1:1, a nakon boljeg izvođenja slobodnih udaraca dalje su prošli mladi iz župe sv. Mateja rezultatom 9:8.

U 20.20 sati odigrana je revijalna utakmica između Svećenika – Hvidra Mostar, gdje je slavila Hvidra Mostar rezultatom 4:2.

         U 21.00 sat odigrana je utakmica između najbolje rangiranih župa na ovom turniru između župa Presvetog Trojstva (Blagaj-Buna) i sv. Matej (Mostar). Ekipa župe sv. Mateja je kvalitetnom, uzbudljivom i do zadnjih sekundi neizvjesnom igrom svladala župu Presvetog Trojstva (Blagaj-Buna). Rezultat je završio 1:0 zahvaljujući sjajnom golmanu Kristianu Detki, koji je branio „i neobranjive lopte".

        

         Najbolji pojedinci ovogodišnje završnice međužupne lige Hercegovine su:

        Vratar  je Kristian Detki, župa sv. Mateja – Mostar.

        Strijelac je Dražen Prkačin, župa Svih Svetih – Aladinići.

        Igrač je Mirko Vazgeč, župa Presvetog Trojstva – Blagaj-Buna.

        Fair play je pripao župi sv. Petra i Pavla – Mostar.

         Nakon proglašenja najboljih pojedinaca slijedilo je proglašenje same završnice.

Četvrto mjesto osvojila je župa sv. Ilije – Kruševo;

Treće mjesto osvojila je župa Svih Svetih – Aladinići;

Drugo mjesto osvojila je župa Presvetog Trojstva – Blagaj-Buna;

Prvo mjesto osvojila je župa sv. Mateja – Mostar.

Suci ove završnice bili su: Vedran Papac i Renato Buhić kojima zahvaljujemo na suđenju.

Ovom prilikom zahvaljujemo na poseban način gosp. Hasanu Šišiću i Bosiljku Čoviću koji su uručili nagrade u ime sportskog saveza grada Mostara najboljim pojedincima i ekipama.

Uz sve nagrade, zahvale i priznanja tradicionalni prijelazni pehar pobjedničkoj ekipi uručio je don Tomislav Ljuban, voditelj lige.

Također zahvaljujemo ovom prilikom gosp. Stojanu Lasiću koji je svake godine pa i ove, ovjekovječio ovaj turnir svojim slikama te HTV-u Mostar koji je snimao samu završnicu.

Posebna hvala svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova završnica održi na najbolji mogući način.

U ime Vodstva lige: fra Šimun Romić, don Mladen Šutalo i don Tomislav Ljuban.

About the Author

Leave a Reply