ZAVRŠENO 52. REDOVNO ZASJEDANJE BK BIH

biskupi_bih.jpgBiskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je, 13. i 14. srpnja…

biskupi_bih.jpgBiskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je, 13. i 14. srpnja 2011. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, svoje 52. redovno zasjedanje pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice. Članovima Biskupske konferencije BiH tijekom zasjedanja pridružili su se: delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Ante Ivas, biskup šibenski, delegat Slovenske biskupske konferencije mons. dr. Stanislav Lipovšek, celjski biskup, i mons Ilija Janjić, biskup kotorski, delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu. Delegati su prenijeli izraze zajedništva članova Biskupskih konferencija koje predstavljaju te izvijestili biskupe o aktualnim događanjima s kojima se susreću njihove krajevne Crkve. S posebnom radošću biskupi su saslušali izvješće biskupa Ivasa s Izvanrednog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije o apostolskom pohodu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, 4. i 5. lipnja 2011.

Dijelu zasjedanja pridružio se i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico koji je, između ostalog, prenio biskupima blagoslov Svetog Oca i izrazio blizinu Svete Stolice Crkvi u Bosni i Hercegovini. Razgovarao je s biskupima o što usklađenijem pastoralnom djelovanju s ciljem osobite potpore katolicima u dijelovima i župama odakle su mnogi prognani. Podupire biskupe da i dalje potiču odgovorne osobe na svim razinama vlasti da omoguće jednaka prava svim narodima i svim građanima u svakom dijelu Bosne i Hercegovine te da pomognu i katolicima održivi povratak i opstanak u njihovu rodnom kraju.

Nuncij D’Errico je upoznao biskupe s procesom potpisivanja Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Crne Gore izrazivši nadu da spomenuti Ugovor biti ratificiran u crnogorskom parlamentu.

Biskupi su s pozornošću saslušali izvješća svojih delegata: s plenarnog zajedanja Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, s plenarnog zasjedanja Talijanske biskupske konferencije održanog u Rimu; sa susreta Europske službe za zvanja održanog u Hornu (Austrija), sa studijskog susreta delegata Europskih biskupskih konferencija za pastoralno praćenje muslimana u europskim zemljama održanog u Torinu; s godišnjih susreta generalnih tajnika i glasnogovornika Europskih biskupskih konferencija održanih u litvanskom glavnom gradu Vilniusu.

Biskupi su izabrali mons. dr. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog, za svog delegata na 13. Biskupskoj sinodi koja će se održati od 7. do 28. listopada 2012. U Vatikanu pod geslom „Nova evangelizacija za prenošenje kršćanske vjere" te odredili delegate za druge međunarodne susrete.

Biskupi su donijeli odluku o osnivanju Komisije za nauk vjere Biskupske konferencije BiH kojom će predsjedati mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Nakon što su informirani o tijeku preprema Organizacijskog odbora za svečani čin proglašenja blaženima s. Jule Ivanišević i četiriju susestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, 24. rujna 2011. u Sarajevu, biskupi potiču sve pastoralne djelatnike – svećenike, redovnike i redovnice da upoznaju vjernike s uzornim životom ovih službenica Božjih koje su podnijele mučeničku smrt iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i čovjeku te postale svjetlo u vremenu mržnje i sukoba. Dok osobitu zahvalnost izražavaju onim medijima koji su prepoznali veličinu žrtve i ljubavi pet sestara prema Bogu, Crkvi i ljudima u ovoj zemlji, a potječu iz četiri naroda i tri države, posebno potiču katoličke medije da i dalje prenose punu istinu o Drinskim mučenicama. Pozivaju vjernike da odgovore pozivu svojih duhovnih pastira i 24. rujna dođu u Sarajevo.

Biskupi su saslušali izvješće Caritasa Biskupske konferencije BiH o zauzetosti dijecezanskih Caritasa sa sjedištima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu za pomoć obiteljima i socijalno ugroženima koju Caritasi nastoje realizirati kroz: obiteljska savjetovališta, podršku socijalno ugroženim obiteljima, socijalno-odgojne i školske programe, podršku djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s posebnim potrebama, radionice, privremeni smještaj za žrtve nasilja u obitelji, dječje vrtiće… Izražavaju zahvalnost karitativnim djelatnicima i svima koji podupiru rad Caritasa. Apeliraju da predstavnici vlasti na svim razinama prepoznaju važnost djelovanja Caritasa te mu dadnu svu potrebnu pomoć i potporu.

Biskupi su razmotrili predloženi Statut Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini koji će biti upućen Kongregaciji za biskupe na odobrenje. Raduje ih da pastoralna skrb nailazi na pozitivan odjek u Oružanim snagama BiH. Izrazili su potporu Vojnom ordinariju u njegovu nastojanju da nadležno ministarstvo iznađe najbolje rješenje za njegov doličan smještaj kako to predviđa Ugovor sa Svetom Stolicom.

Biskupi su dali potrebne smjernice za Pastoralnu godinu u akademskoj godini 2011./2012. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Zadužili su Vijeće za bogoslovna sjemeništa Biskupske konferencije BiH da, u suradnji s KBF-om i Franjevačkom teologijom u Sarajevu, naprave prijedlog zajedničkog plana.

Biskupi su razmotrili prijedlog dokumenta Biskupske konferencije BiH pod naslovom: „Temeljni propisi za formaciju trajnih đakona" te dali smjernice za njegovu doradu.

Biskupi su, također, dali potrebne smjernice za doradu knjige povjesničara Franje Marića pod naslovom: Stanje katoličkih župa na području BiH između 1991. i 2011. godine.

Svojim pohodom svetištu sv. Terezije od Djeteta Isusa u župi Presnače nedaleko od Banje Luke i molitvom na mjestu gdje su 12. svibnja 1995. mučeničku smrt podnijeli župnik vlč. Filip Lukenda i katehistica s. Cecilija Grgić iz družbe milosrdnica sv. Vinka Paulskog, biskupi su izrazili zahvalnost Bogu zbog svjedočke vjernosti onih koji su stradali u svom zvanju odnosno svećeničkom i redovničkom poslanju. Očekuju da nadležne institucije napokon pokrenu pitanje odgovornosti počinitelja ovog i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Osobito podupiru sve koji su hrabro opstali ili odlučili, unatoč svim neizvjesnostima, živjeti na zemlji svojih predaka nadajući se boljem sutra. Ponovno pozivaju sve odgovorne u ovoj zemlji na snažniju potporu svima koji se žele vratiti na svoja ognjišta.

Na svetkovinu sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, 15. srpnja biskupi su sudjelovali na Misnom slavlju kojim je obilježena 130. obljetnica ponovne uspostave redovite crkvene hijerarhije u Bosni i Hercegovini i osnivanja Banjolučke biskupije. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a propovijedao biskup Semren. Prigodnu riječ na kraju Mise izrekao je nuncij D’Errico. (kta)

About the Author

Leave a Reply