ZASJEDANJE BKBIH

Započelo 62. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

biskupsko zasjednjeBiskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su, 4. studenog 2014. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu svoje 62. redovno zasjedanje pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice, predsjednika BK BiH. Na zasjedanju sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije BiH: dopredsjednik kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, i mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Na zasjedanju također sudjeluju delegati: Hrvatske biskupske konferencije mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda biskup srijemski mons. Đuro Gašparović i Austrijske biskupske konferencije mons. Maximilian Aichern, umirovljeni biskup iz Linza.

Nakon Zaziva Duha Svetoga i molitve Trećeg časa, dobrodošlicu svima nazočnima zaželio je kardinal Puljić. „Nakon nemilih poplava u svibnju ova se mjesna Crkva nastoji oteti poteškoćama jer je stradalo 20 župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u kojima se dio kuća mora iznova graditi, a mnoge druge obnavljati“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući da su mnogi stradali i tijekom nedavnog rata. Kazao je da su Caritas i mnoge druge humanitarne ustanove priskočile u pomoć, ali i da su lokalne vlasti pokazale veliki nemar kada je riječ o pomoći ljudima. Spomenuo je i velik problem nevraćanja nacionalizirane imovine i njihovog otuđivanja.

U uvodnoj riječi biskup Komarica je pozdravio sve biskupe poimence te spomenuo tri događaja od prošlog zasjedanja sredinom srpnja ove godine: Međudekanatski susret svih biskupija u BiH održan u Travniku, 30 listopada 2014., III. Izvanredna sinoda biskupa održana u Rimu od 5. do 19. listopada 2014. te Opći izbori u BiH održani 12. listopada 2014. „I kao članovi Crkve i kao građani ove zemlje dijelimo s našim suvremenicima ‘radost i nadu, žalost i tjeskobu’ (GS 1) sadašnjeg vremena. Trudimo se – kako znademo i možemo – biti blizu problemima suvremenog čovjeka u našoj životnoj sredini, ne zatvarajući se u neke uske ‘ladice’ – neprihvatljive za ispravno shvaćen kršćanski – katolički identitet. Želimo se držati principa Evanđelja – voljeti Boga i bližnjega svoga, tj. načela: tuđe poštujemo, a svoga se ne stidimo, niti odričemo! – To se odnosi i na nutarnje područje naše crkvene discipline, kao i na naš zdravi odnos prema drugima i drugačijima oko nas – u zemlji i inozemstvu“, kazao je biskup Komarica te se ukratko osvrnuo na dnevni red zasjedanja.

Biskup Štambuk je prenio pozdrave svih članova Hrvatske biskupske konferencije i njezinog predsjednika mons. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskog. „Kao jedan od delegata HBK na Vašim zasjedanjima, želim Vam posvjedočiti da osobno s puno pažnje pratim događanja s terena na kojem žive vjernici koji su povjereni Vašoj duhovnoj pažnji i brizi. U to nezaobilazno spadaju i nedavni izbori u BiH pa sve do najnovijeg govorenja o autocesti od Banje Luke do Splita i slična govorenja, planiranja i ponude. Vama, kao duhovnim pastirima, želim uspješnost u svim Vašim nastojanjima! Neka dobri Bog blagoslovi vaše zauzimanje i za duhovno kao i tjelesno dobro vjernika katolika i pripadnika našeg hrvatskog naroda i drugih naroda s kojima živite i dijelite, štono se kaže, dobro i zlo“, kazao je biskup Štambuk te iznio nekoliko pojedinosti s 49. Zasjedanja HBK održanog u Zagrebu od 21. do 23. listopada 2014.

Iskrenu radost i zahvalnost Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine na pozivu i mogućnosti za sudjelovanje na zasjedanju izrazio je biskup Gašparović koji je podsjetio da Međunarodnu biskupsku konferenciju svetog Ćirila i Metoda čini više država: Srbija s četiri biskupije: Beogradska nadbiskupija, Subotička, Zrenjaninska i Srijemska biskupija i Apostolski egzarhat za vjernike bizantskog obreda u Srbiji, te Kosovo, Crna Gora s Barskom nadbiskupijom i Kotorskom biskupijom i Makedonija sa Skopskom biskupijom i Apostolskim egzarahatom. „Nije nam lako zajedno zasjedati, jer su nam društvene i državne prilike u mnogo čemu različite. Jedino što nas ujedinjuje jesu naši zajednički pastoralni planovi koje usmjeravamo prema smjernicama naših biskupija. Ujedinjuju nas i dokumenti i smjernice Svete Stolice“, kazao je biskup Gašparović koji se ukratko osvrnuo i na stanje u njemu povjerenoj Srijemskoj biskupiji. „Većina katolika sudjeluje u vjerskom životu. Strah od očitovanja nacionalne pripadnosti prisutan je i dalje, ali kod veoma malog broja naših sugrađana. Veći problem je sa skupinom onih koji svoj nacionalni identitet polako poistovjećuju s identitetom većinskog naroda“, rekao je biskup Gašparović.

Pozdrave svih biskupa Austrijske biskupske konferencije i njezina predsjednika kardinala Christopha Schönborna, nadbiskupa metropolita bečkog, prenio je biskup Aichern koji je progovorio o nekim najvažnijim crkvenim događanjima u Austriji. Osvrnuo se i na početak Prvog svjetskog rata prije 100 godina nakon atentata na austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu. Napomenuvši da su mnogi bili žrtve toga rata, istaknuo je da su austrijski biskupi u najvećem marijanskom svetištu Mariazell u Austriji molili za te žrtve kao i za pravdu i mir u današnjem vremenu.

Tijekom dvodnevnog zasjedanja biskupi će se osvrnuti na provedbu zaključaka s prošlog zasjedanja održanog 16. i 17. srpnja 2014. u Banjoj Luci. Također će saslušati važnija izvješća sa susreta u BiH i u inozemstvu na kojima su sudjelovali delegati BK BiH. Biskupi će saslušati i izvješće s III. Izvanredne opće Biskupske sinode. Posebnu pozornost biskupi će posvetiti predstojećoj Godini posvećenog života na području Biskupske konferencije u skladu sa smjernicama nadležne Kongregacije.

U utorak, 4. studenog u 7 sati biskupi su slavili Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Misu je predvodio kardinal Puljić, a propovijedao mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki.

U srijedu, 5. studenog u 12 sati u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, ulica Kaptol 7, predviđena je konferencija za novinstvo kojom završava zasjedanje. (kta)

About the Author