ZAREÐEN MONS. DRAŽEN KUTLEŠA

biskup_drazen_kutlesa.jpgNakon Službe riječi, prisutni su pjesmom "O dođi Stvorče, Duše Svet"…

biskup_drazen_kutlesa.jpgNakon Službe riječi, prisutni su pjesmom "O dođi Stvorče, Duše Svet" zazvali snagu Duha Svetoga, a potom je bulu o imenovanju mons. Dražena Kutleše pročitao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari.

Uslijedila je homilija biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića, kojemu je novoređenik bio tajnikom i suradnikom u ordinarijatu u Mostaru. Na početku propovijedi biskup Perić je podsjetio na značenje Evanđelja – blage ili radosne vijesti. Ono je ponajprije riječ istine, ono je evanđelje nade u budući život za kojim težimo, te je evanđelje spasenja – ne samo u smislu oslobođenja od prošlih grijeha i zasluženih kazna, nego kao Božja snaga u nama da pobjedonosno živimo zauvijek. Svoje slušatelje je Isus pozvao da se obrate i vjeruju Evanđelju, a to znači promijeniti način svoga umovanja, svoju ljudsku logiku uskladiti s Božjojm logikom, Logosom, rekao je biskup Perić, dodajući da "vjerovati znači prihvatiti misao i istinu da je Bog toliko ljubio svijet da nije žalio učiniti ni najveću žrtvu da nas privuče k sebi. Vjerujemo doista u nešto što zvuči nevjerojatno a da bi bilo istinito, a upravo je to božanska istina i dobrota!" U ostvarenju svoga nauma o Kraljevstvu Božjemu Isus je pozivao suradnike u čija je srca upisivao svoju božansku poruku da je oni prenose drugima, sve do krajeva zemlje, te ih potaknuo da budu "ribari ljudi".

Govoreći o Isusovu pozivanju učenika na Genezaretskom jezeru, biskup Perić je istaknuo da nigdje nije bilo tako Isusova spontana poziva s jasnim cilje i tako jasnog odaziva učenika. Niti ga novoizabrani uopće pitaju: Koji ti je, Isuse, program? Gdje su ti ministarstva? Parlament? Mediji? Infrastruktura? Nade i šanse u uspjeh? U svim duhovnim zvanjima ovaj Isusov stil poziva apostolima Crkva je zadržala samo u izboru biskupa, rekao je biskup Perić, te podsjetio kako svi drugi naslovnici duhovnih zvanja pišu i potpisuju molbe za sjemeništa i javljaju se u bogosloviji za đakonat i prezbiterat, ali kad je u pitanju biskupstvo, nema molbe, nema samoponude. Namjesnik Kristov i ako te pozove, hrabro se i neopozivo odazovi!

Obraćajući se don Draženu, rekao je, kako je njega sadašnji nasljednik ribara Petra pozvao da bude "ribarom ljudi" na najvećem hrvatskom poluotoku Istri.

Nisi mogao ni slutiti koje je more nepoznatosti i kopno poteškoća. Prihvatio si izbor u vjeri u Krista Spasitelja i u vjernosti njegovu vidljivom Namjesniku Papi, stojeći mu na raspolaganju svojim darom i svojim radom, rekao je, te podsjetio kako su u Isusovoj teološkoj školi učenici slušali dva temeljna sustava disciplina. Jedan je bio sustav raznih istina, a drugi sustav zapovijedi. "Mi sve te istine cjelovito prihvaćamo s dubokom zahvalnošću Bogu i njegovoj Crkvi, s ljubavlju i poštovanjem, i propovijedamo ih svom snagom i zauzetošću. K tomu, ne možemo sami sobom, nego samo s Bogom i njegovom milošću. Kakve god bile ljudske krjeposti, uvijek je Bog onaj koji u svojoj dobrohotnosti u nama izvodi i "htjeti" i "djelovati". Tomu je sustavu Isus dodao svoj sustav svetih sakramenata, posvetiteljskih znakova, lijekova i sredstava", istaknuo je biskup Perić u propovijedi.

"Ti, don Dražene, danas primaš puninu sakramenta sv. reda svećeništva. Ima još jedan sustav – sustav zapovijedanja ili upravljanje odnosno ravnanje institucijama i karizmama. O tim darima govori u današnjem drugom čitanju sv. Pavao vjernicima u Korintu, gdje su nicale različite karizme, a Duh Sveti dao da rastu. O svima u Crkvi donose svoj sud oni koje Bog postavi "prvo za apostole, a onda dosljedno i njihovi nasljednici. Evo, don Dražene, Duh te postavio po Papinu izboru nositeljem velikih zadaća: docendi, sanctificandi et gubernandi. Nećeš moći sam, nego u suradnji s biskupom Milovanom, s ostalim biskupima Riječke metropolije i Hrvatske biskupske konferencije, sa svim istarskim svećenicima, s narodom Božjim. U tebe se polažu nemale nade. Dano ti je veliko povjerenje. Ti ćeš danas izreći svoje obveze Bogu pred cijelom Crkvom", rekao je biskup Perić.

Nakon homilije pred zarediteljem kardinalom Ouelletom i svim prisutnim narodom Božjim mons. Dražne Kutleša izrekao je obećanja da će u svojoj službi nastojati ostvariti najtemeljnije istine vjere i navještaja Evanđelja, da će svoju službu vršiti do kraja života poput apostola, da će čuvati istinsku vjeru, da će graditi Crkvu u zajedništvu s drugim biskupima i Svetim Ocem, da će biti poslušan Svetom Ocu, da će očinski brinuti za narod Božji.

Uslijedili su zazivi Litanija Svih svetih tijekom koje je mons. Kutleša prostiranjem iskazao svoje potpuno predanje Bogu, a potom je kardinal Ouellet pomazanjem i polaganjem ruku zaredio novog biskupa, te mu predao znakove biskupstva. Suzareditelji su bili biskup Ivan Milovan i biskup Ratko Perić.

Novozaređeni biskup Dražen Kutleša za svoje je geslo odabrao "U Tebe se Gospodine uzdam" koje je bilo i geslo bl. Alojzija Stepinca kojem se utječe za zagovor.

Grbom mons. Kutleše dominiraju hrvatska obilježja i lađa, a na prstenu se nalazi crveni križ, simbol vjernosti Kristu, ali i spomen na istarske mučenike.

U Eufrazijevoj bazilici u Poreču završeno je svečano misno slavlje u tijeku kojega je kao najmlađi biskup Crkve u Hrvata zaređen mons. Dražen Kutleša. Nakon popričesne molitve, vjernici su zahvalili Nebeskom Ocu s "Tebe Boga hvalimo", a za vrijeme pjevanja biskup Kutleša prošao je kroz baziliku i blagoslovio okupljene.

Na kraju mise, riječ pozdrava i čestitke uime biskupa HBK, svećenstva i Božjeg naroda domovinske Crkve izrekao je nadbiskup Marin Srakić. Preuzvišeni, vi svoj biskupski život i pastirski program želite ostvarivati geslom "U Tebe se Gospodine uzdam". Time potvrđujete duboku svijest o ogromnoj zadaći koja je pred Vama i specifičnim i složenim prilikama, svijest da nije dovoljno pouzdati se samo u čovjeka, nego mu je nadasve potrebno pouzdanje u Gospodina. Vi preuzimate službu biskupa u vrijeme kada pod utjecajem tehnološkog i znanstvenog napretka čovjek svoj život promatra samo unutar ljudskog horizonta, u kojem ima sve manje mjesta u pouzdanju u nešto što je iznad, a to znači Bog. U ovim vremenima potrebni su povjerenje i nada, nada koja nadilazi ljudske ograničenosti, potrebna nam je kršćanska nada, tj. Krist u nama. Uz čestitke izražavam i našu podršku molitvom da uzmognete svoju službu obavljati na slavu Božju, biskupijske zajednice i sveopće Crkve, rekao je nadbiskup Srakić.

Uime svećenika i redovnika i redovnica, te kandidata za duhovna zvanja biskupu Kutleši čestitao je mons. Marijan Kancijanić, generalni vikar Porečko-pulske biskupije. Vjerujemo da ćete uz Božju pomoć u suglasju s biskupom ordinarijem i uz našu suradnju dati svoj veliki doprinos Bogu na slavu i našem dragom narodu na duhovnu korist. Tomu se čvrsto nadamo i zato molimo i u to vjerujemo, jer svi se mi "Gospodine u Tebe uzdajemo", rekao je mons. Kancijanić, te potvrdio spremnost svećenika, redovnika i redovnica i vjernika laika živjeti potpuno jedinstvo s biskupom ordinarijem i s njim, biskupom koadjutorom, trudeći se u poslanju naviještanja Radosne vijesti današnjem čovjeku.

Čestitke uime vjernika laika izrekao je ing. Stjepan Lukavečki. "Grozd vjernika istarskih župa želi Vam dobrodošlicu na časno istarsko tlo. Cijeneći Vaša visoka teološka dostignuća zapažene crkvene službe, veselimo se što ćete biti nova svježa snaga u vođenju Crkve u Istri. Mi, vjernici Istre, bit ćemo Vam zahvalni za svaki novi napor da svjetlo i snagu vjere u bratskoj suradnji s biskupom Ivanom podignete visoko nad vjernim pukom Istre", rekao je Lukavečki.

Na kraju se prisutnima obratio biskup koadjutor Dražen Kutleša. Prva moja misao usmjerena je prema Presvetom Trojstvu i stoga s osjećajima duboke zahvalnosti kličem liturgijskom molitvom "Učvrsti, o Bože, ono što si učinio u meni biskupskim ređenjem". Druga moja misao ide k Majci Isusa Krista. U njezine ruke predajem sebe i svoju pastirsku službu. Također izražavam osjećaje sinovskog poštovanja i zahvalnosti prema papi Benediktu XVI. koji mi je iskazao svoje povjerenje imenujući me biskupom koadjutorom ove drevne biskupije. Na poseban način zahvaljujem svojim roditeljima koji su mi dali i tjelesni i duhovni život, odgojili me u katoličkoj vjeri i širokogrudno darovali Crkvi Božjoj da postanem svećenik, a sada i nasljednik apostola, rekao je mons. Kutleša, te istaknuo kako ga radosna misao zajedništva povezuje s Crkvom u Hrvata i svim njezinim pastirima koji ga primaju kao svoga najmlađeg subrata. Izrazio je uvjerenje da mu neće manjkati njihova pomoć, savjet i podrška. Velika me radost obuhvaća na pomisao da ću s pomoći Božjom vršiti svoju pastirsku službu u ovoj dnevnoj i časnoj biskupiji koja je obilježena krvlju tolikih mučenika, a na poseban način želim istaknuti onoga koji nam je vremenski najbliži, slugu Božjega Miroslava Bulešića. Uz biskupa Milovana koji me je bratski primio, i u suradnji svećenika, redovnika i redovnica kao i aktivnih vjernika i katolika diljem Istre, čvrsto se nadam da ćemo zajednički djelovati kako bi pridonijeli duhovnom preporodu ove naše hrvatske grude, rekao je biskup Kutleša, te podsjetio kako je ta biskupija sa svojim klerom i vjernicima u svojoj prošlosti prolazila kroz mnoga iskušenja i trpljenja koja su ostavila bolne rane, što treba sustavno i s mnogo ljubavi liječiti, kao što su to činili i dosadašnji pastiri Dobrila, Nežić, Bogetić i Milovan. A pravi je lijek u molitvi, ljubavi u međusobnom praštanju, osluškivanju narodne duše i upornom radu za opće dobro, poručio je biskup Kutleša, te pozvao biskupijske i redovničke svećenike na djelotvornije zajedništvo i jedinstvo kako bi mogli mjesnoj Crkvi služiti kao jedno tijelo i jedan duh. Osobito je pozdravio bolesne i umirovljene svećenike, te ih pozvao da sve svoje žrtve i patnje prikažu za duhovno dobro svoje subraće u pastvi i za nova duhovna zvanja. Pozdravljajući i okupljene predstavnike gradskih i županijskih vlasti, izrazio je želju sa svima imati dobre i prijateljske odnose na službu duhovnog i materijalnog boljitka vjernog puka u Istri.

Zahvalu je uputio i kardinalu Marcu Ouelletu kao i suzarediteljima i okupljenim nadbiskupima i biskupima, prijateljima i rimskim kolegama, svim vjernicima, a posebno onima njegove rodne župe Prisoje, koji su došli uveličati taj svečani dan.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao mješoviti zbor Porečko-pulske biskupije, a obred tumačio prof. dr. Josip Grbac. (kta/ika)

About the Author

Leave a Reply