VELIKI TJEDAN U NAŠOJ ŽUPI

VELIKI  ČETVRTAK 

– Na Veliki četvrtak, 29. 3., prijepodne u 11 sati slavi se Misa posvete ulja u mostarskoj katedrali. Na toj Misi sudjeluju svi svećenici koji djeluju u pastoralu naše Mostarsko-duvanjske biskupije (dijecezanski i redovnički), koji pred biskupom obnavljaju svoja svećenička obećanja. Na toj Misi biskup posvećuje ulje svete krizme kojim se pomazuju krštenici i krizmanici te bolesničko ulje s kojim se pomazuju bolesnici koji zatraže sakrament bolesničkog pomazanja. U župnim crkvama prije podne nema svete Mise.

– U 18 sati slavimo Misu Večere Gospodnje u župnoj crkvi. Ta Misa je spomen na Posljednju večeru koju je prije svoje muke slavio Isus sa svojim apostolima. Poslije mise ogoli se oltar. Svećenici s narodom ostanu u kratkom klanjanju. Poslije ove Mise  ne slavi se Misa sve do uskrsne noći.

 

VELIKI  PETAK  (post i nemrs):

 – Na Veliki petak, 30. 3., u našoj župnoj crkvi bit će organizirano klanjanje “pokraj Isusova groba”. Uz svetohranište dežuraju naši ministranti, od 8 do 17 sati. Lijepo bi bilo da navratimo u crkvu i da se poklonimo pred Onim koji je za naše spasenje dao svoj život.

 – Križni put na Humu: na Veliki petak, 30. 3., organizira se pobožnost Križnog puta na Humu, s početkom u 15 sati kod Prve postaje. I ove godine neće biti organiziran prijevoz autobusima u znak zadovoljštine protiv bogohulne psovke. Pozivamo sve one koji mogu da se odazovu ovom zajedničkom mostarskom Križnom putu. Ove godine naša župa organizira pobožnost Križnog puta na Hum. Molimo sve one koji žele nositi križ da se prijave u župni ured. Ovaj Križni put prikazujemo kao zadovoljštinu protiv bogohulne psovke u našem narodu. Polazak ispred župe, za sve one koji kane poći organizirano, bit će u 14 sati. 

– Obredi Velikoga petka u našoj župnoj crkvi – započet će u 19 sati. Obredi se sastoje od 3 dijela: Službe riječi: Navještaj Muke Gospodinove, zatim Obred Ljubljenja križa, gdje vjernici pojedinačno pokleknu pred križem i tko hoće može ga poljubiti. Sve to činimo u znak zahvalnosti i poštovanja Raspetome Kristu koji nas je svojim Križem otkupio. Novac koji se prikupi pri Ljubljenju križa ide za očuvanje Kristova groba i svetih mjesta u Jeruzalemu. Poslije toga slijedi Obred pričesti. Na Veliki petak, po drevnoj predaji, Crkva ne slavi euharistijska otajstva, pa se pričest vjernicima dijeli jedino za vrijeme Službe Muke Gospodnje (osim bolesnicima). Oltar se u crkvi potpuno raspremi, bez križa, svijeća i oltarnika. Na Veliki petak, dakle, iskazuje se posebno poštovanje Kristovu križu pa se pred Križem treba pokleknuti.

– Na Veliki petak zapovijedani je post i nemrs, a prema drevnom običaju Crkve, kao “vazmeni post”, ako je to moguće, produljuje se sve do slavlja vazmenoga bdijenja.

 

VELIKA SUBOTA

– Na Veliku subotu, 31. 3., Crkva ostaje uz Kristov grob razmatrajući njegovu muku i uzdržava se od euharistijskog slavlja. Oltar u crkvi cijeli dan ostaje ogoljen. Uz Kristov grob organiziramo molitveno dežuranje naših ministranata. Dobro bi bilo da vjernici navrate u crkvu preko dana (kad stignu) i malo se pomole u šutnji. 

– Svečano Vazmeno bdijenje kod nas će u župnoj crkvi započeti liturgijom svjetla ispred crkve u 20 sati. Poslije liturgije svjetla i hvalospjeva uskrsnoj svijeći započinje “središnja liturgija čitave godine”. Kod Službe riječi čitaju se barem tri čitanja iz SZ, jedno iz NZ i Evanđelje. Misa bdijenja, makar se slavila i prije ponoći, misa je Nedjelje uskrsnuća Gospodnjega i njom se zadovoljava obveza nedjeljne mise.

– Na sami Uskrs, kad se ukazao apostolima, Isus je ustanovio sakrament Pomirenja ili Ispovijedi.

– Poslije mise bdijenja obavit ćemo blagoslov hrane. Blagoslov hrane bit će i na svim misama na Uskrs.

About the Author