VELIKI TJEDAN U NAŠOJ ŽUPI

veliki_tjedan.jpgCvjetnicom ili nedjeljom Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan. U ovom Velikom tjednu svjedoci smo Božje ljubavi prema nama. Uzvratimo i mi svojom ljubavlju Bogu …

VELIKI  ČETVRTAK

– Na Veliki četvrtak, 28. 3. mi svećenici slavimo misu Posvete ulja (Missa Chrismatis) sa svojim biskupom u katedrali, u 11 sati. Na toj misi svećenici biskupu obnavljaju svoja obećanja. Biskup posveti ulja: svete krizme (s kojima se potvrđuju naši krizmanici i djeca pomazuju na krštenju te svećenici prilikom ređenja) i bolesničko ulje (s kojim se pomazuju bolesnici kad im se dijeli sakrament bolesničkog pomazanja).

– Na Veliki četvrtak u župnim crkvama slavi se spomen Večere Gospodnje. To je Posljednja večera na kojoj je Isus ustanovio Euharistiju i Sveti red. Misa Večere Gospodnje u našoj župi bit će u 18 sati.

 

VELIKI  PETAK

– Križni put na Humu: na Veliki petak, 29. 3. organizira se pobožnost Križnog puta na Humu, s početkom u 15 sati kod Prve postaje. I ove godine neće biti organiziran prijevoz autobusima u znak zadovoljštine protiv bogohulne psovke. Pozivamo sve one koji mogu da se odazovu ovom zajedničkom mostarskom Križnom putu. Stariji vjernici mogu svojim osobnim prijevozom do podnožja Huma, a mlađi vjernici poći će pješice, hodočašćem ispred naše župne crkve u 14 sati. Ovaj Križni put prikazujemo kao zadovoljštinu protiv bogohulne psovke u našem narodu. Ove godine naša župa predvodi sve oko križnog puta na Hum.

– Obredi Velikoga petka u našoj župnoj crkvi – započet će u 19 sati. Obredi se sastoje od 3 dijela: Službe riječi (posebnu pozornost posvećujemo izvještaju o Isusovoj muci iz evanđelja po Ivanu). Obred Ljubljenja križa, gdje vjernici pojedinačno pokleknu pred križem i tko hoće može ga poljubiti. Sve to činimo u znak zahvalnosti i poštovanja Raspetome Kristu koji nas je svojim Križem otkupio. Novac koji se prikupi pri Ljubljenju križa ide za očuvanje Kristova groba i svetih mjesta u Jeruzalemu. Poslije toga slijedi Obred pričesti. Na Veliki petak, po drevnoj predaji, Crkva ne slavi euharistijska otajstva, pa se pričest vjernicima dijeli jedino za vrijeme Službe Muke Gospodnje (osim bolesnicima). Oltar se u crkvi potpuno raspremi, bez križa, svijeća i oltarnika. Na Veliki petak, dakle, iskazuje se posebno poštovanje Kristovu križu pa se pred Križem treba pokleknuti.

– Na Veliki petak je zapovijedani post i nemrs, a prema drevnom običaju Crkve, kao “vazmeni post”, ako je to moguće, produljuje se sve do slavlja vazmenoga bdijenja.

 

VELIKA  SUBOTA

– Na Veliku subotu, 30. 3. Crkva ostaje uz Kristov grob razmatrajući njegovu muku i uzdržava se od euharistijskog slavlja. Oltar u crkvi cijeli dan ostaje ogoljen. Uz Kristov grob (kod nas u crkvi uz svetohranište) organiziramo molitveno dežuranje naših ministranata. Dobro bi bilo da vjernici navrate u crkvu preko dana (kad stignu) i malo se pomole u šutnji.

– Svečano Vazmeno bdijenje kod nas će u župnoj crkvi započeti liturgijom svjetla ispred crkve u 20 sati. Poslije liturgije svjetla i hvalospjeva uskrsnoj svijeći započinje “središnja liturgija čitave godine”. Kod Službe riječi čitaju se barem tri čitanja iz SZ, jedno iz NZ i Evanđelje. Misa bdijenja, makar se slavila i prije ponoći, misa je Nedjelje uskrsnuća Gospodnjega i njom se zadovoljava obveza nedjeljnje mise.

– Na sami Uskrs, kad se ukazao apostolima, Isus je ustanovio sakrament Pomirenja ili Ispovijedi.

– Poslije mise bdijenja obavit ćemo blagoslov hrane. Blagoslov hrane bit će i na svim misama na Uskrs.

About the Author

Leave a Reply