VELIKI PETAK

Križni put na Humu: na Veliki petak, 21. 3. organizira se pobožnost Križnog puta na Humu, s početkom u 15 sati kod Prve postaje. Ove godine neće biti organiziran prijevoz autobusima u znak zadovoljštine protiv bogohulne psovke. Pozivamo sve one koji mogu da se odazovu ovom zajedničkom mostarskom Križnom putu. Stariji vjernici mogu svojim osobnim prijevozom do podnožja Huma, a mlađi vjernici poći će pješice, hodočašćem ispred naše župne crkve u 14 sati. Mlade će predvoditi naši kapelani don Mladen i don Drago. Ovaj Križni put prikazujemo kao zadovoljštinu protiv bogohulne psovke u našem narodu.

Obredi Velikoga petka u našoj župnoj crkvi – započet će u 19 sati. Obredi se sastoje od 3 dijela: Službe riječi (posebnu pozornost posvećujemo izvještaju o Isusovoj muci iz evanđelja po Ivanu). Obred Ljubljenja križa, gdje vjernici pojedinačno pokleknu pred križem i tko hoće može ga poljubiti. Sve to činimo u znak zahvalnosti i poštovanja Raspetome Kristu koji nas je svojim Križem otkupio. Novac koji se prikupi pri Ljubljenju križa ide za očuvanje Kristova groba i svetih mjesta u Jeruzalemu. Poslije toga slijedi Obred pričesti.  Na Veliki petak, po drevnoj predaji, Crkva ne slavi euharistijska otajstva, pa se pričest vjernicima dijeli jedino za vrijeme Službe Muke Gospodnje (osim bolesnicima). Oltar se u crkvi potpuno raspremi, bez križa, svijeća i oltarnika. Na Veliki petak, dakle, iskazuje se posebno poštovanje Kristovu križu pa se pred Križem treba pokleknuti.

Na Veliki petak je zapovijedani post i nemrs, a prema drevnom običaju Crkve, kao "vazmeni post", ako je to moguće, produljuje se sve do slavlja vazmenoga bdijenja.

About the Author

Leave a Reply