UZALUDNA NASTOJANJA PAPE PIJA XII.

pio_xii.jpgPio XII., bedem mira: prije 70 godina glas preklinjana pape Pacellija da se izbjegne Drugi Svjetski rat. U kolovozu prije 70 godina, ugasile su se posljednje nade da se spriječi Drugi svjetski rat. Među brojnim glasovima za mir, digao se visoko preko Radio Vatikana i glas Pija XII., koji je samo prije nekoliko mjeseci izabran za Petrova Nasljednika. Papina poruka od 24. kolovoza 1939. predstavlja miljokaz u službi Crkve za mir, a potiče vladare da se ne opredijele za put propasti.
„Pravda je moguća snagom razuma, a ne snagom oružja" – kazao je Sveti Otac odmah nakon sporazuma Molotov-Ribbentrop. „Ništa nije izgubljeno s mirom. Sve može biti s ratom. Neka se vrati razumijevanje među ljude. Neka nas poslušaju snažni da ne postanu slabi čineći nepravdu – pozvao je Pio XII. Neka nas poslušaju moćni, ako žele da njihova moć ne bude uništavanje, nego potpora narodima i briga za mir". Taj apel, nažalost nije bio poslušan. (kta/rv)

UZALUDNA NASTOJANJA PAPE PIJA XII.

Papina poruka od 24. kolovoza 1939. predstavlja miljokaz u službi Crkve za mir, a potiče vladare da se ne opredijele za put propasti

Pio XII., bedem mira: prije 70 godina glas preklinjana pape Pacellija da se izbjegne Drugi Svjetski rat. U kolovozu prije 70 godina, ugasile su se posljednje nade da se spriječi Drugi svjetski rat. Među brojnim glasovima za mir, digao se visoko preko Radio Vatikana i glas Pija XII., koji je samo prije nekoliko mjeseci izabran za Petrova Nasljednika. Papina poruka od 24. kolovoza 1939. predstavlja miljokaz u službi Crkve za mir, a potiče vladare da se ne opredijele za put propasti.

„Pravda je moguća snagom razuma, a ne snagom oružja“ – kazao je Sveti Otac odmah nakon sporazuma Molotov-Ribbentrop. „Ništa nije izgubljeno s mirom. Sve može biti s ratom. Neka se vrati razumijevanje među ljude. Neka nas poslušaju snažni da ne postanu slabi čineći nepravdu – pozvao je Pio XII. Neka nas poslušaju moćni, ako žele da njihova moć ne bude uništavanje, nego potpora narodima i briga za mir“. Taj apel, nažalost nije bio poslušan. (kta/rv)

About the Author

Leave a Reply