UZAŠAŠĆE – SPASOVO

uzazasce.jpg U četvrtak, 9. 5. 2013. svetkovina je Uzašašća Gospodnjeg ili Spasovo. Svete mise u našoj župi su u: 7, 8 i 18 sati.

U četvrtak, 9. 5. 2013. svetkovina je Uzašašća Gospodnjeg ili Spasovo. Svete mise u našoj župi su u: 7, 8 i 18 sati 

Prema Novom Zavjetu Isusovi su učenici kroz 40 dana na poseban način uživali iskustvenu nazočnost Uskrsloga. Stoga se Uzašašće slavi 40-ti dan nakon Uskrsa. Pobjednička proslava Isusa Uskrsloga stvarno se dovršuje u njegovu Uzašašću. Isus poniženi, Uzašašćem je konačno proslavljen te je i kao čovjek zadobio vlast i slavu koju kao Sin Božji ima oduvijek. Isus Krist sudjeluje u božanskoj vlasti i dostojanstvu. Zajedno s Ocem on je Svevladar. – Isus je uzašao na nebo i kaonaš predvodnik. No, time što je uzašao na nebo nije prestao biti prisutan među nama.

 
Prije samog Uzašašća Isus kaže: "Evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta" (Mt 28,20). – Isus je uzašao k Ocuu Božju blizinuu nebo. A gdje je nebo? Ili bolje: što je neboNe smijemo nebo zamišljati kao neki prostor u našem smislu riječi i s našim predodžbama! Nebo nije ono plavetnilo iznad nas! Nebo je tamo gdje je Bog. A Bog je posvuda. Nebo je Božji svijet. Nebo je više stanje nego mjesto! Nebo je nešto najsavršenije, nebo je nešto što si mi sada i ovdje nikako ne možemo ni zamisliti! Ili kako kaže Pavao: "Što oko ne vidje, i uho ne ću, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube" (1 Kor 2,9).
 
 
About the Author

Leave a Reply