ŽUPNIKOVA OBAVIJEST O CRKVI

zupnik.jpgDragi naši župljani, ne bi bilo primjereno da za svetkovinu Kristova uskrsnuća ne progovorimo o našoj župnoj crkvi Kristova uskrsnuća…

zupnik.jpgDragi naši župljani,

ne bi bilo primjereno da za svetkovinu Kristova uskrsnuća ne progovorimo o našoj župnoj crkvi Kristova uskrsnuća kojoj je kamen temeljac položen 12. veljače 1996. Betonski radovi na kripti i dio radova na Pastoralnom župnom centru urađeni su do konca 1999. Potom su radovi obustavljeni i do dana današnjega nismo uspjeli ponovno otpočeti s radovima izgradnje naše župne crkve. Još za vlade Herceg-Bosne zemljište je uredno plaćeno općinskim uredima i dana je urbanistička suglasnost. Ja kao župnik od 2005. posebnom se brigom zauzimam oko dobivanja građevne dozvole za nastavak izgradnje. Sve smo administrativne prepreke za nesmetano dobivanje građevne dozvole već odavno uklonili, ali nam Gradska uprava kojoj je već duže vrijeme na čelu Ljubo Bešlić i općinski Odjel za urbanizam kojim je donedavno upravljao Žara Markić, nisu izdali građevnu dozvolu. Od bližih suradnika objice spomenutih službenika doznajemo da je dozvola bila napisana i da je nisu htjeli potpisali te se tako stekao dojam da su je na razne načine priječili. Svi njihovi dosadašnji izgovori i sva službena ograđivanja ipak samo potvrđuju da im nije uopće stalo do ove naše crkve. Žalosno je i to što našu crkvu uvlače u razne dnevno-političke igre i bezrazložno povezuju s interesima drugih vjerskih zajednica u Mostaru. Ovim zavlačenjem i neizdavanjem dozvole načinjena je velika duhovna i kulturna šteta župljanima ove župe i hrvatskom katoličkom puku u Mostaru.

Nedavno, na blagdan Blagovijesti, 25. 3. 2010., zajedno s don Lukom Pavlovićem- povjerenikom za građevne poduhvate naše Biskupije i pravnicom Zdenkom Šimunović koja nas zastupa u ovom slučaju, imali smo sastanak s novom načelnicom Odjela za urbanizam i građenje Marinom Deronjić. Spomenuta načelnica obećala je da će se maksimalno potruditi, svu dokumentaciju ispitati i izvijestit će nas o pravnom stanju stvari te da će oko dozvole ozbiljno poraditi. Na toj sjednici rekao sam novoj Načelnici da, ako uskoro ne bude dozvole, ja i župljani nećemo više moći mirno trpjeti da nemamo "krova nad glavom" ni da nam propada građevina započete župne crkve u koju je uloženo mnogo novaca od naših župljana i drugih dobročinitelja.

don Krešo Puljić, župnik

About the Author

Leave a Reply