U BEČU MEÐUNARODNA KONFERENCIJA O SIDI

msgr._robert_vitillo.jpgU Beču je u subotu, 17. srpnja, počela 18. međunarodna konferencija o sidi. Na skupu sudjeluje više od 20 tisuća delegata koji će govoriti o medicinskim dostignućima u borbi protiv side te o ljudskim pravima osoba zaraženih virusom. Na skupu također sudjeluje msgr. Robert Vitillo, posebni Caritasov savjetnik za sidu.

Na skupu sudjeluje više od 20 tisuća delegata među kojima i msgr. Robert Vitillo, posebni Caritasov savjetnik za sidu

U Beču je u subotu, 17. srpnja, počela 18. međunarodna konferencija o sidi. Na skupu sudjeluje više od 20 tisuća delegata koji će govoriti o medicinskim dostignućima u borbi protiv side te o ljudskim pravima osoba zaraženih virusom. Na skupu također sudjeluje msgr. Robert Vitillo, posebni Caritasov savjetnik za sidu.

Osvrnuvši se na ovogodišnju međunarodnu konferenciju u razgovoru za Radio Vataikan rekao je kako se održava na temu „Ljudska prava i sada“. Željelo se usredotočiti na prava osoba koje žive sa sidom, ali i na prava njihove rodbine, udovica i siročadi – primijetio je msgr. Vitillo.

Na upit o širenju zaraze u istočnoj Europi i srednjoj Aziji, rekao je kako za to postoje razna pojašnjenja. Riječ je o složenoj pandemiji. U početku širenja side iz istočnoeuropskih zemlja nije bilo točnih podataka, te su zemlje bile pod komunističkim režimima. Stanje je sada drukčije, pojačana je razmjena informacija s ostalim dijelom svijeta. Osim toga još jedan čimbenik zabrinjava kad su u pitanju države u istočnoj Europi, a to je uporaba droga: veoma puno ovisnika koristi iste šprice što pridonosi naglome širenju zaraze – istaknuo je monsinjor Vitillo.

Na primjedbu da je Crkva na prvoj crti u borbi protiv side, rekao je da su opipljivi rezultati crkvenoga zauzimanja u borbi protiv zaraze. Prema vatikanskim procjenama Crkvi se može pripisati više od 25% postignutih rezultata. Crkva je nazočna u svim dijelovima svijeta, a to je jako povoljna okolnost za potporu nepristupačnim i rubnim osobama. Brojne vlade imaju svoje programe u borbi protiv side ali ne uspijevaju doprijeti do udaljenih i nepristupačnih krajeva, Crkva je prisutna i u najzabačenijim dijelovima svijeta, a s njom i njezini programi za borbu protiv side – ustvrdio je monsinjor Vitillo.

Na upit o sukobu crkvenih programa s farmaceutskom industrijom, rekao je kako su farmaceutske kuće veoma važne jer su potrebni antiretroviralni lijekovi za poboljšanje životnih uvjeta oboljelih od side i za produžetak njihova života. Ali svi bi se morali zauzeti, a Crkva upravo to čini, da farmaceutske kuće snize cijene lijekovima da tako omoguće siromašnim državama nabavu lijekova. Crkva stalno potiče farmaceutsku industriju i vlade da snize cijene lijekova i jamče siromašnim državama dostavu lijekova– zaključio je monsinjor Vitillo. (kta/rv)

About the Author

Leave a Reply