TJEDAN SOLIDARNOSTI S CRKVOM U BIH

mrzljak.jpg

Dragi vjernici, ove godine četvrti put zaredom tijekom drugoga korizmenog tjedna, a na osobit način na 3. nedjelju korizme, želimo izraziti svoju blizinu s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini.

mrzljak.jpgŠto god radite. zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima (Kol 3, 23)

Dragi vjernici, ove godine četvrti put zaredom tijekom drugoga korizmenog tjedna, a na osobit način na 3. nedjelju korizme, želimo izraziti svoju blizinu s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini. Danas ćemo u duhu i molitvi, kao i materijalnim darom, misliti na druge, onako kako nas poziva sv. Pavao u geslu ovogodišnje akcije.

Živimo u teškim vremenima opterećenim mnogim brigama – za vlastito zdravlje, radno mjesto, za članove obitelji, bližnje, teške socijalne i gospodarske prilike u našoj domovini i usred prirodnih katastrofa koje pogađaju najsiromašnije među nama. Teško nam je. Ponekad tek nemoćno slegnemo ramenima i govorimo u sebi: Što ja mogu učiniti? Moram najprije misliti na sebe, na svoju obitelj. Žao mi je tih ljudi, ali nemam ja ni mogućnosti ni vremena da nešto poduzmem…

Katkada možda i premalo razmišljamo o osobnoj odgovornosti za zbivanja u Crkvi i društvenoj zajednici. Smisao našega života nije ni u primanju gotovih rješenja, ni u njihovu kritiziranju, nego u zauzetu sudjelovanju u oblikovanju društvene i crkvene zbilje. I baš kao što je sv. Pavao u prvim zajednicama bodrio vjerne da se bore protiv razdora, prezira i gledanja svisoka, tako i danas Crkva potiče zajedništvo, pomaganja, susrete, uzajamne posjete te konkretnu pomoć. Ovaj poziv za uspostavom i njegovanjem zdravih kontakata između dviju bratskih Crkava daje nam još jednu mogućnost da pokažemo solidarnost s braćom i sestrama koji su u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini, manjina i kojima nije uvijek ni jednostavno a niti lako živjeti u ravnopravnosti i jednakosti s drugima.

Još jednom podsjećam na mnoštvo duhovnih zvanja koja je Bosna i Hercegovina podarila Crkvi u Hrvatskoj. Ovo osobito želim istaknuti u godini koja je pred nama – godini 2010., koja je u cijeloj Europi posvećena borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Cijela Caritasova obitelj ujedinjena je u zajednicu koja svojim svjedočenjem konkretne, djelotvorne ljubavi želi kroza sve svoje akcije i posebne događaje naglasiti i posvješćivati – kako vjernicima tako i općoj javnosti – da su potrebni i siromašni među nama i da nam pripadaju čak i onda kada ih ignoriramo, kada im okrećemo leđa, kada se pravimo da ih ne vidimo. Upravo stoga riječi "Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima" izazivaju nas da otvorimo srca, da ispružimo ruke, i da živimo zajedništvo Kristovih vjernika.

Živjeti to zajedništvo nije uvijek lako jer ono je stvarnost koju su vjernici pozvani graditi i čuvati u svim međuljudskim odnosima i vezama. To nas stavlja pred izazove pred kojima katkad radije pognemo glavu ne čineći ništa. Ali ne treba zaboraviti da je zajedništvo i dar Duha Svetoga, koji nas krijepi, jača i nosi i onda kada iscrpimo sve svoje snage. Budimo jedni drugima oslonac! Ostvarujmo zajedništvo s Bogom primajući Njegovu ljubav i blagoslov u vlastitim životima! Uzvratimo Gospodinu djelima ljubavi koja pokazujemo braći i sestrama – onima koji su nam blizu i onima koji su nam daleko! Neka nam naši bližnji, Crkva i ljudi u Bosni i Hercegovini, ne budu daleki!
Korizma ispunjena dobrim djelima neka nas vodi do ovogodišnjeg i vječnog Uskrsa!

Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa

About the Author

Leave a Reply