SVJETSKI DAN BRAKA

brak.jpgSvjetski dan braka (SDB) posvećen je bračnom paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, koja je temelj društva.

brak.jpgSvjetski dan braka (SDB) posvećen je bračnom paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, koja je temelj društva. Time se želi proslaviti sakrament braka, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Nastanak:

Zamisao o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom «vjere u brak». Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo. Godine 1983. uveden je naziv „Svjetski dan braka" (eng. World Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači.

Sv. Otac Ivan Pavao II. podijelio je 1993. godine svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka. Inicijativa se iz godine u godinu nastavlja širiti u sve više zemalja.

Simbol:

Simbol Svjetskog dana braka govori o poslanju i vrijednostima koje zastupa.

Muž i žena su simbolično predstavljeni kao dvije svijeće, podsjećajući da su kao bračni par pozvani da budu svjetlo u svijetu. Par je spojen srcem koje pokazuje da je ljubav snaga koja čuva bračno jedinstvo, pojačava spremnost za darivanje života te nadahnjuje druge na vjernost i jedinstvo.

Misao vodilja:

Kao misao vodilja SDB-a odabrane su riječi "Ljubite jedni druge". Ta Isusova zapovijed ljubavi zapisana je u 15-tom poglavlju Ivanova evanđelja (usp. Iv 15,12). Ona na jednostavan ali izazovan način govori o tome kako naš nebeski Otac želi da živimo. Ljubiti odnosno voljeti jedno drugo je svakodnevna odluka – jednostavna ali zahtjevna.

Molitva:

"Nebeski Oče, dok se pripremamo za Svjetski dan braka, zahvaljujemo ti za tvoj neizmjerni dar sakramenta braka. Pomozi nam da posvjedočimo njegovu veličinu živeći životom sve veće bliskosti. Uči nas ljepoti praštanja kako bismo sve više postajali jedno srce, um i tijelo. Ojačaj našu komunikaciju i pomozi nam da postanemo živi znak Tvoje ljubavi. Učini da naša ljubav prema Crkvi raste kako bi obnavljali Kristovo tijelo. Učini nas znakom jedinstva po Isusu, našem Gospodinu i Bratu. Amen" – o. Bill Dilgen, S.M.M.

About the Author

Leave a Reply