SVIBANJSKA POBOŽNOST

krunica.jpgNalazimo se u svibnju, mjesecu posvećenom našoj nebeskoj majci, Blaženoj Djevici Mariji.

krunica.jpgNalazimo se u svibnju, mjesecu posvećenom našoj nebeskoj majci, Blaženoj Djevici Mariji. Posebno su dva mjeseca u godini posvećena upravo Njoj, a to su svibanj i listopad. Svibanj je mjesec kada se priroda naglo budi, i sve cvjeta, a listopad je mjesec kad priroda obiluje žarkim i zlatnim bojama. U nadi promicanja molitve krunice u naše kršćanske obitelji, donosimo i način kako se moli ova molitva koja prati sva otajstva Isusovog života. Mnogi je nazivaju i Evanđeljem u malom.

GOSPINA KRUNICA

Riječ "krunica" umanjenica je od riječi "kruna", a uveo ju je mistik dominikanac Heinrich Seuse iz Konstanze. U njegovo vrijeme bio je običaj među zaljubljenima, da se međusobno darivaju krunama – vijencima ruža. To ga je navelo na ideju da Bl. Djevici Mariji isplete vijenac od 150 ruža, i tako je nastao dvostruki naziv krunica i ružarij. Sastoji se od niza molitvi pod nazivom Zdravo Marija. Na početku svakih deset Zdravo Marija umetnut je Oče naš, koji molitvu dijeli na desetice, nakon kojih se izgovara Slava Ocu. Krunica ima pet desetica. Sastoji se od 20 otajstava, koja su podijeljena na jednake dijelove, koji obuhvaćaju Isusov život i tako se na temelju biblijskih tekstova razmišlja o radosnim, svjetlosnim, žalosnim i slavnim otajstvima. Inače, u povodu Velikoga jubileja, 2000. g. papa Ivan Pavao II. uveo je četvrto otajstvo pod nazivom otajstvo svjetla.

KAKO SE MOLI KRUNICA?

Najprije se poljubi Križ i načini znak križa, zatim se kao uvod moli Vjerovanje apostolsko (križ), Oče naš (prvo zrnce), tri Zdravo Marije (tri zrnca), te Slava Ocu. Kod prve tri Zdravo Marije dodaje se zaziv nakon riječi "Isus":

 …koji neka nam umnoži vjeru,

…koji neka nam učvrsti ufanje,

…koji neka nam usavrši ljubav!

Prije svakog otajstva moli se Oče naš, zatim 10 Zdravo Marija, s time da se nakon riječi "Isus" dodaje pojedini naziv otajstva (navedeni dolje) te Slava Ocu i O moj Isuse. Na kraju petog otajstva, poslije molitve O moj Isuse moli se Zdravo Kraljice, a mogu se nadodati Litanije lauretanske ili šesti zaziv, molitve za pokojne: Koji neka se smiluje vjernim mrtvim!

RADOSNA OTAJSTVA

(ponedjeljkom i subotom)

1. Koga si Djevice, po Duhu Svetom začela.

2. Koga si Djevice, Elizabeti u pohode nosila.

3. Koga si Djevice, rodila.

4. Koga si Djevice, u hramu prikazala.

5. Koga si Djevice, u hramu našla.

OTAJSTVA SVJETLA

(četvrtkom)

1. Koji je na rijeci Jordanu kršten bio.

2. Koji nam se na svadbi u Kani objavio.

3. Koji nam je Kraljevstvo Božje navijestio

i na obraćenje pozvao.

4. Koji se na gori preobrazio i svoju nam

slavu objavio.

5. Koji nam se u otajstvu euharistije darovao.

Kraljice Svete Krunice, moli za nas!

About the Author

Leave a Reply