SVETKOVINA DUHOVA I KRIZMA U MOSTARU

ktizmaa.jpg

 U nedjelju, 19. svibnja 2013.,Misnim slavljem na Gospinu trgu ispred mostarske katedrale Majke Crkve svečano je proslavljena Svetkovina Duha Svetoga. Euharistiju je predvodio 

 

U nedjelju, 19. svibnja 2013., Misnim slavljem na Gospinu trgu ispred mostarske katedrale Majke Crkve svečano je proslavljena Svetkovina Duha Svetoga. Euharistiju je predvodio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Liugi Pezzuto u zajedništvu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. dr. Ratkom Perićem i vojnim biskup u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem. Uz biskupa Perića i nuncija Pezzuta u dijeljenju sakramenta sv. krizme za 618 srednjoškolaca katolika, polaznika prvoga razreda srednjih škola, pomagali su biskup Vukšić, generalni vikar don Željko Majić i katedralni župnik i dekan don Luka Pavlović. Sa spomenutim sudjeliteljima sv. potvrde u sv. Misi koncelebriralo je 11 svećenika, među kojima i don Tomislav Ljuban, biskupov tajnik, ceremonijar i don Alberto Zornada, župnik u Vogošći i vanjski suradnik u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu. Pjevao je katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem don Nike Luburića. Računa se da je u Misnom slavlju sudjelovalo do 5.000 vjernika.

Prije početka Misnoga slavlja nuncija Pezzuta i nazočne biskupe u ime krizmanika pozdravila je krizmanica u pratnji dvoje krizmanika, koji su Nunciju uručili cvijeće, a pozdrav u ime župnika uputio je don Krešo Puljić. Biskup Perić predstavio je djelitelje sv. krizme te uputio bratski pozdrav predsjedatelju, krizmateljima, svećenicima, krizmanicima i vjernicima.

Iako je prošlo samo tri mjeseca od kada je došao u Sarajevo, novi nuncij Pezzuto slavio je Svetu misu na hrvatskom, što je u zahvalnoj riječi posebno istaknuo biskup Perić. Ipak, propovijed je izrekao u slobodnu stilu na talijanskom, a prevodio je biskup Vukšić.

U prigodnoj propovijedi nuncij je Pezzuto naglasio ulogu i važnost Duha Svetoga u životu vjernika, ističući kako je Duh Sveti protagonist ovoga slavlja. „Duh je prisutan i u sakramentu krštenja. No, tu je njegova nazočnost u diskretnu gotovo neprimjetnu obliku. A kako dijete – obilježeno u ime Oca i Sina i Duha Svetoga – raste, tako se i djelovanje Duha Svetoga u životu vjernika uvećava da bi u sakramentu potvrde milost Duha Božjega na krizmanike sišla u punini sedam darova. U čemu se vidi ta djelatnost Duha u životu krizmanika?“, riječi su nuncija Pezzuta koji je pojasnio da Duh pokazuje u čemu je dobro te potiče da se dobro čini, i u čemu je zlo te potiče da se zlo ne čini, nego izbjegava. „Taj i takav Duh pomaže da se i cijelo društvo, slijedeći tu uputu Duhovu, preobražava u dobro i plemenito društvo“, zaključio je nuncij Pezzuto.

Prije završnoga misnog blagoslova čestitku krizmanicima i zahvalnost biskupima izrekao je župnik župe sv. Mateja u Mostaru don Ivica Boras.

Vanjskomu redu ovoga slavlja dali su nemalen doprinos djelatnici Policijske uprave Mostar, koji su osiguravali promet, i djelatnici mostarskoga Doma zdravlja koji su bili na raspolaganju za medicinsku intervenciju. Njima i svima drugima koji su uložili znatan napor da ovo duhovsko velebno godišnje crkveno slavlje u Mostaru protekne u potpunu redu i kršćanskom dostojanstvu zahvalio je u ime svih don Mile Vidić, katedralni župni i moderator slavlja, koji je najavio svečanost Marije Majke Crkve, a koju će u ponedjeljak, 20. svibnja u večernjim satima također predvoditi nuncij Pezzuto te središnje slavlje Godine vjere na svetkovinu Presvetoga Trojstva na brdu Humu iznad Mostara 26. svibnja u 17.00 sati, koje će predvoditi biskup Perić. (kta/kium)

 

About the Author

Leave a Reply