SUSRET HRVATSKIH MISIONARA I MISIONARKI

sudionici_susreta.jpgU Boki Kotorskoj, u zaljevu hrvatskih svetaca, održan je kao i prethodnih godina u prvom punom tjednu srpnja 22. ljetni susret hrvatskih misionara i misionarki koji su tijekom ovih ljetnih mjeseci, nakon nekoliko godina izbivanja, ponovno došli u Domovinu na zasluženi odmor bilo u Bosnu i Hercegovinu bilo u Republiku Hrvatsku.

Misionari i misionarke u zaljevu hrvatskih svetaca

U Boki Kotorskoj, u zaljevu hrvatskih svetaca, održan je kao i prethodnih godina u prvom punom tjednu srpnja 22. ljetni susret hrvatskih misionara i misionarki koji su tijekom ovih ljetnih mjeseci, nakon nekoliko godina izbivanja, ponovno došli u Domovinu na zasluženi odmor bilo u Bosnu i Hercegovinu bilo u Republiku Hrvatsku. Ovogodišnji 22. po redu ljetni susret održan je od ponedjeljka 5. do četvrtka 8. srpnja u zgradi Biskupskog ordinarijata u Kotoru. Domaćin je bila Kotorska biskupija sa svojim biskupom mons. Ilijom Janjić. Na prošlogodišnjem ožujskom zasjedanju Biskupske konferencije BiH u Mostaru, na kojoj je izvješće podnosio nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH mr. vlč. Tomo Knežević, nazočni kotorski biskup mons. Ilija Janjić izrazio je želju i spremnost da njegova Kotorska biskupija bude domaćinom ovogodišnjeg susreta kao sjećanje na pokojnog kotorskog svećenika-misionara don Milu Galića. Dvojica nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u čijem su nadleštvu ljetni susreti hrvatskih misionara i misionarki, rado su Kotorskoj biskupiji povjerili da budu domaćini ovogodišnjem susretu. Ovogodišnji susret, osim sjećanja na pokojnog don Milu Galića, bio je i svojevrsni nadomjestak najavljenog susreta za 1991. godinu, koji je trebala organizirati Dijecezanska uprava Papinskih misijskih djela Kotorske biskupije, ali nije održan zbog ratnih događanja.

Ovogodišnji susret započeo je u popodnevnim satima u ponedjeljak 5. srpnja okupljanjem u hotelu Bokeljski dvori u Prčnju. Okupilo se četrdesetak sudionika, među kojima je bilo šest misionara i šest misionarki, predsjednik Vijeća za misije HBK hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk, generalni tajnik Papinskog misijskog djela iz Vatikana mons. Jan Dumon, dvojica nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine mr. vlč. Tomo Knežević i Republike Hrvatske dr. vlč. Milan Špehar, dijecezanski ravnatelji Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, tajnica Misijske središnjice iz Sarajeva s. Fidelis Lučić i djelatnici Misijskog ureda iz Zagreba gosp. Josip Burja, gosp. Saša Ričković i gđica Nives Sosa. Na susretu su sudjelovali sljedeći aktivni misionari i misionarke: fra Filip Sučić i fra Ante Kutleša iz DR Konga, don Ante Batarelo i don Nikola Sarić iz Tanzanije, don Marin Mandić iz Meksika, s. Vedrana Ljubić iz Ugande, s. Lukrecija Mamić iz Burundija, s. Beatrica Krstačić iz Brazila, s. Jacinta Petrović iz Benina, s. Mirjam Bubnić iz Rusije, s. Celestina Gavrić sa Islanda i s. Ivka Piplović iz DR Kongo. Svojim pozdravima i porukama i drugi naši misionari i misionarke, koji ove godine nisu došli na odmor, pridružili su se ovogodišnjem susretu u Kotoru. Vrijedni suradnici biskupa Janjića na čelu s aktualnim kancelarom don Pavom Medač, koji je podnio najveći teret pripreme i održavanja susreta, te drugim svećenicima sve su učinili kako bi Kotorska biskupija bila dobar domaćin. U tom svom nastojanju su i uspjeli biti nesebičnim domaćinom. Mogu biti primjerom i drugim velikim i malim biskupijama Crkve u Hrvata bilo da su one turistička ili neturistička odredišta.

Generalni tajnik Djela svetog Petra nazočio ovogodišnjem susretu

Ovogodišnji susret započeo je večernjim misnim slavljem u kotorskoj prvostolnici kojemu je predsjedao biskup Štambuk uz koncelebraciju generalnog vikara Kotorske biskupije mons. Antona Belan i nazočnih sudionika ovogodišnjeg susreta propovijedao je generalni tajnik Papinskog misijskog Djela sv. Petra apostola mons. Jan Dumon. U svojoj propovijedi, koju je imao na više jezika, nazočnim sudionicima i vjernicima uprisutnio je mjesto i ulogu Papinskih misijskih djela, poglavito Djelo svetog Petra apostola, kao i doprinose pojedinih Nacionalnih uprava PMD u nošenju odgovornosti za ovo Papinsko misijsko djelo. Posebno je pohvalio praksu Dviju nacionalnih uprava PMD Bosne i Hercegovine i Hrvatske o održavanju ljetni susreta hrvatskih misionara i misionarki, a što je rijetkost u svijetu kazao je mons. Jan Dumon. Istaknuo je kako će ovo vrijedno iskustvo prenijeti kako u Vatikan tako i drugim nacionalnim upravama PMD Europe i svijeta. Misu se slavilo i molilo u novoobnovljenoj kotorskoj katedrali na misijske nakane i za misijske potrebe cijele Crkve, ali i Crkve u hrvatskom narodu kako bi novi svećenici i redovnice bili spremni naviještati Kristovu Radosnu vijest diljem svijeta.

Sutradan u utorak 6. srpnja nakon moljenja jutarnje časoslova u dvorani biskupije radni dio susreta započeo je pozdravima, dvojice nacionalnih ravnatelja PMD BiH i RH te predsjednika Vijeća za misije HBK. Dobrodošlicu svima nazočnima izrekao je kotorski biskup mons. Ilija Janjić koji nije krio radost što se ovogodišnji ljetni susret hrvatskih misionara održava u Boki Kotorskoj u gradu Kotoru. Prijepodnevnom program vodio je nacionalni ravnatelj PMD BiH mr. vlč. Tomo Kneževiće, a popodnevni nacionalni ravnatelj PMD Republike Hrvatske dr. vlč. Milan Špehar. Nakon pozdrava kvalitetno predavanje održao je bivši afrički misionar vlč. Anton Štefan. Govorio je sadašnjim misionarima te nazočnim misijskim djelatnicima. Naglasak je stavio kako je lijepo učiniti nešto za Isusa kako u Domovini tako i u misijskim krajevima. Sve je potakao kako se treba nadilaziti razne prepreke koje si postavimo kako bi Radosna vijest stigla do svakoga. Poslije predavanja i diskusije svaki misionar i misionarka predstavili su sebe i svoj rad te oslikali situaciju zemalja iz kojih dolaze i u kojima djeluju kao misionari. Bilo je zanimljivo čuti mnogo toga što je obogatilo saznanja svih nazočnih. Popodne se nastavilo s izvješćima te o aktualnim pitanjima vezanim uz projekte koji vode naši misionari i misionarke. Večernje misno slavlje u 18,00 sati slavljeno je u kotorskoj prvostolnici kojemu je predsjedao kotorski biskup mons. Ilija Janjić uz koncelebraciju nazočnih biskupa i svećenika te svih svećenika Kotorske biskupije. Nato toga slijedila je svečanost blagoslova i otvaranja Muzeja sakralne umjetnosti. Poseban je bio doživljaj vidjeti mali dio sakralnog blaga koje ima Kotorska biskupija i cijela Boka Kotorska, poglavito kotorska katedrala. Potom je uslijedio domjenak u dvorani biskupije.

Srijeda 7. srpnja bio je dan izleta i obilaska Zaljeva hrvatskih svetaca izletničkim brodom. Posjećeni su Bogorodičin hram u Prčanju, otok Gospe od Milosti u Tivatskom zaljevu, zatim u podne stigli su na otok Gospe od Škrpjela ispred Perasta. Misno slavlje slavljeno je u svetištu Gospe od Škrpjela, a predsjedao mu je biskup Slobodan Štambuk. Nakon svete mise ručak u Pomirbenoj dvorani za sve nazočne pripremio je revni čuvar svetišta i bivši dijecezanski ravnatelj PMD Kotorske biskupije don Srećko Majić. Poslije podne posjećen je otok sv. Jurja, barokni Perast te crkva sv. Nikole i muzej.

Malo stado preživjelo križni put

U četvrtak 8. srpnja u ranim jutarnjim satima slavljenja je misa s moljenjem jutarnje u svetištu blaženoga Gracija – Muo, koju od prije tri mjeseca vode poljski salvatorijanci, a svetu misu predslavio je domaćin biskup mons. Ilija Janjić. Nakon popričesne molitve svi su pošli na grob blaženog Gracije Kotorskog otpjevali pjesmu i poljubili moći ovog blaženika. Nakon zahvale dvojice nacionalnih ravnatelju kotorskom biskupu mons. Iliji Janjić i njegovom vrijednom kancelaru don Pavi Medač ovogodišnji lijepi i dobro organizirani ljetni susret završen je, a svi nazočni krenuli su kućama. Malo, ali hrabro stado Kotorske biskupije ispunjen duhovnom baštinom svojih predaka preživio je svoj nedavni križni put i opstao na svojim vjekovnim ognjištima. Naši misionari i misionarke, koji su ove godine u Domovini na godišnjem odmoru, pošli su u svoja privremena prebivališta. Sljedeći ljetni susret bit će u Varaždinskoj biskupiji u vremenu od 4. do 7. srpnja 2011. godine. (kta/missio.ba)

About the Author

Leave a Reply