SLAVLJE REDOVNIČKIH JUBILEJA

redovnice.jpgU subotu, 28. srpnja u samostanu u Bijelome Polju petnaest sestara franjevaka Provincije Svete obitelji u Hercegovini proslavilo je svoje redovničke jubileje.

Slavlje redovničkih jubileja u Bijelome Polju

redovnice.jpg

U subotu, 28. srpnja u samostanu u Bijelome Polju petnaest sestara franjevaka Provincije Svete obitelji u Hercegovini proslavilo je svoje redovničke jubileje. Dijamantni jubilej – 60. obljetnicu redovničkoga života proslavila je s. Leonarda Rupčić. Zlatni jubilej – 50. obljetnicu redovničkoga života obilježile su: s. Rozimila Križanac, s. Velimira Jozić, s. Aleksija Krišto, s. Jelena Kustura, s. Anita Čuvalo, s. Elizabeta Soldo i Angelina Vučić. Srebrni jubilej – 25. obljetnicu redovničkoga života proslavile su: s. Kristina Barbarić, s. Emanuela Pranjić, s. Dominika Anić i s. Ilijana Radoš. Slavlju su se pridružile i sestre koje su obilježile desetu obljetnicu doživotnih zavjeta: s. Kata Ostojić, s. Ivanka Talić i s. Ana Marić.

Ovoj središnjoj proslavi prethodila je trotjedna duhovna priprava koja je završila duhovnim vježbama što ih je predvodio o. Jure Zečević, karmelićanin iz Zagreba. Svečanost će započela Euharistijskim slavljem kojega je u zajedništvu dvadesetak svećenika, među kojima su bili i Voditelj duhovnih vježba kao i duhovnik sestara fra Mladen Herceg, predvodio mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Jubilarke su pred Biskupom i provincijalom predstojnicom, s. Frankom Bagarić te prisutnim svećenicima i mnoštvom susestara, obnovile svoje zavjete Bogu da će živjeti djevičanski, siromašno i poslušno prema Pravilu i životu braće i sestara Trećeg samostanskog reda sv. Franje i prema Konstitucijama Družbe Školskih sestara franjevaka Krista Kralja.

Obrativši se sestrama slavljenicama biskup Semren je u prigodnoj homiliji orisao identitet Školske sestre franjevke hercegovačke provincije Svete Obitelji. Posebno je izdvojio misao o životu po zavjetima čime bi redovnica trebala biti vidljivi znak i nositeljica Boga u svijetu. „Utemeljiteljica Družbe školskih sestara u Grazu Antonnija s. Franciska Lmapel i vaša utemeljiteljica s. Margareta Pucher u Mariboru željele su nasljedovati Krista u ljubavi prema siromašnim djevojčicama i djevojkama radeći u sirotištima i u školama. Tu su na djelu franjevačke vrijednosti: malenost, poniznost, radost služenja i odanost Crkvi“, naglasio je biskup Semren podsjećajući svečarice da „samo čvrstom vezom sa Zaručnikom – ljepšim, odličnijim i vjernijim od svih – mogu sačuvati u sebi duhovni portret i lik Školske sestre franjevke stare 143 godine, 113 godina prisutne u Hercegovini, u Bijelome Polju 102 i 80 godina Hercegovačke provincije Svete Obitelji.“ Ističući „intimno zajedništvo s Kristom“ kao bitnu odrednicu redovničkog života i preduvjet dosljednog i dinamičnog apostolskog djelovanja poželio je sestrama da svojim odgojiteljskim radom i služenjem u sirotištu, školama, dječjim vrtićima, bolnicama domaćinstvima i crkvama nastave riječju i životom prenositi radost, poštenje, disciplinu, odgovornost, iskrenost, nesebičnost, molitvu… Da po primjeru sv. oca Franje pokazuju put, siju mir i užižu svjetla nade među sobom i onima kojima su poslane.

U molitvi vjernika jubilarke kao i cijela redovnička zajednica te prisutni svećenici Bogu su uputili molitve za pokojnu s. Ancilu Bubalo i s. Editu Roso, koje su svoj redovnički hod započele sa „zlatnim“ jubilantkinjama na blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice, 22. kolovoza 1962. godine.

Na kraju euharistijskoga slavlja prov. predstojnica s. Franka Bagarić čestitala je i zahvalila jubilantkinjama za redovničko služenje i život kojega su neumorno utkale u našu Zajednicu i Crkvu. Podsjećajući na to da „njihovo služenje u redovničkom pozivu kroz proteklih 60, 50, 25, 15 godina nije bilo ponajprije u slobodi od kukolja i borbi protiv njega, nego u strpljivosti, izdržljivosti i slobodi za ljubav prema Bogu i čovjeku“, a promišljajući o odlomku Evanđelja koje je donijela liturgija dana te o mislima kojima izriču njihovu životnu maksimu i koje su izabrale za geslo jubilejskoga slavlja, s. Franka se napose obratila „dijamantnoj“ s. Leonardi te „zlatnim“ pa „srebrnim“ i na koncu sestrama koje obilježavaju desetu obljetnicu polaganja doživotnih zavjeta. U svojoj se čestitci prisjetila „hoda“ od daleke 1952. u Splitu gdje je, na blagdan Gospe Velike, s. Leonarda započela redovnički život pa do 7. listopada 1996., u Međugorju, gdje su novicijat započele najmlađe svečarice. Između ostaloga kazala je: „Od tada pa sve do današnjeg dana vaš hod bio je abrahamovski, uvijek u stilu Božjeg poziva: ‘Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog u krajeve koje ću ti dati.’ Njiva, na koju je vas Gospodin poslao bila je i duga i široka i kamo god ste slane bila je to njiva na kojoj ste uz sve poteškoće i izazove svakodnevice nastojale donositi obilate plodove… Hvala što se niste uplašile kukolja, mnogo puta njegove nevidljivosti i podmuklosti i što ste imale strpljivosti sa njim u sebi i oko sebe… Neka ono božansko sjeme koje je Bog u vas posijao i koje je po vama sijao kamo vas je slao urodi i uzraste sve Njemu na slavu, za dobro svakog pojedinca i Crkve. Neka vas i nadalje dobri Bog dariva radosnom nadom i strpljenjem, a Njegova milost neka vas učini blagoslovom za sve nas kao i sve ljude koje ćete još susresti na životnom putu. Živjele!

Izraze osobite zahvalnosti uputila je biskupu Semrenu istaknuvši kako su njegova prisutnost i ohrabrujuća pastirska riječ priznanje sestrama za sve dobro koje su ugradile nesebično služeći na njivi Gospodnjoj.Zahvalila je i o. Juri Zečeviću za darovano vrijeme, posredovanje sakramenata Euharistije i Pomirenja kao i sve poticajne riječi tijekom duhovnih vježba. Riječi zahvalnosti uputila je i svim sestrama koje su došle kao i svećenicima što su svojom nazočnošću i molitvom bili dionici radosti i zahvalnosti za milosni dar sestrinstva.

Slavlje je nastavljeno u samostanskom blagovalištu u ugodnom ozračju uz pjesmu, čitanje pristiglih čestitaka i riječi zahvale sestara jubilantkinja, prenosi web portal Školskih sestara franjevki provincije Svete Obitelji (Mostar) http://www3.ssfcr.org/mostar/ (kta/f.p.)

About the Author

Leave a Reply