SESTRE MILOSRDNICE U HRASNU

milosrdnice_u_hrasnu.jpgSestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne Sarajevo hodočastile su 2. ožujka 2013. u hercegovačko mjesto …

Sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne Sarajevo hodočastile su 2. ožujka 2013. u hercegovačko mjesto Hrasno kod Neuma, središnje marijansko svetište drevne Trebinjske biskupije, kako bi pred kipom Kraljice mira na brežuljku Gradina u Godini vjere obnovili svoju vjeru i izrazili zahvalnost Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor poznatim zazivom: Kraljice mira, evo nas k Tebi, Spas da nađemo svijetu i sebi! Ovo hodočašće bilo je i redoviti godišnji susret što je prilika za razmatranje osobnih i zajedničkih odstupanja od vjere i povjerenja u providnost Božju, optimizma utemeljenoga na sigurnosti da ih Bog ljubi i iz te ljubavi čini sve, pa i Sina svoga predaje.

Riječi dobrodošlice provincijalnoj glavarici s. Tereziji Karača i svim okupljenim sestrama iz svih krajeva Bosne i Hercegovine uputio je župnik don Ante Pavlović protumačivši povijest ovog Gospina svetišta.

Sestre su najprije sudjelovale u pobožnosti Križnog puta na otvorenom. „Uspinjući se, postaju po postaju, na brdašce s kojega se pruža pogled na hercegovački krš, natopljen krvlju mnogih zaklanih jaganjaca, razmatrale smo postaje Križnoga puta vjere i preispitivale svoja srca tražeći u njima sukrivca za toliku patnju. Možda smo sklone pravdati se kako ipak ondje nema krivice, kako je netko drugi bio uzrok tolikoj boli. A sveti Franjo, s Kristom raspeti, viče: I nisu Ga raspeli zli dusi; raspeo si Ga ti s njima i još ga razapinješ, uživajući u porocima i grijesima. Preostaje nam samo vratiti se, bijući se u prsa“, napisala je u svom osvrtu milosrdnica Elvira Lovrić.

Prigodnim pokorničkim bogoslužjem član Hercegovačke franjevačke provincije fra Mate Dragičević temeljito je pripremio okupljene sestre na svetu ispovijed u crkvi građenoj od kamena koja je, unatoč hladnoći, bila ispunjena toplinom Presvetoga pred kojim su sestre u tišini molile i klanjale se Isusu u Oltarskome sakramentu.

Misno slavlje predvodio je fra Mate koji je u prigodnoj propovijedi kazao da je Crkva i u ovoj Godini vjere na velikoj kušnji i da u svakoj godini milosti i obnove Crkva pati, ali se i čisti. Ohrabrio je sestre ispričavši kako je sveti don Ivan Bosco sanjao Crkvu kao lađu punu rupu sa svih strana, napravljenih iznutra, kako tone u olujama vremena. Prema tom istom snu, Marija, Pomoćnica kršćana, svojim je plaštem prekrivala te rupe i štitila lađu Potaknuo je sestre na povjerenje u Božju brigu za Crkvu i cijeli svijet pa su se sestre doista mogle osjetiti kao prve suradnice Kristova kraljevstva molitvom podupirući Crkvu i njezine pastire.

Susret je završen zajedničkim druženjem u ovom svetištu. (kta)

About the Author

Leave a Reply