Prvo Isusovo znamenje

Draga braćo i sestre!
Danas se u liturgiji čita evanđeoski ulomak o svadbi u Kani, događaju kojeg je opisao Ivan, očevidac toga događaja. Događaj je stavljen na ovu nedjelju koja slijedi neposredno nakon božićnog vremena jer, zajedno s pohodom mudraca s istoka i Isusovim krštenjem, čini trilogiju bogojavljenja, to jest Kristova očitovanja. Čudo koje se dogodilo na svadbi u Kani je naime "prvo znamenje" (Iv 2, 11), to jest prvo čudo koje je učinio Isus, kojim je on javno očitovao svoju slavu, probudivši vjeru svojih učenika. Podsjetimo ukratko što se dogodilo tijekom svadbene svečanosti u Kani Galilejskoj. Nestalo je vina i Marija, Isusova Majka, o tome obavještava svoga Sina. On joj odgovara da još nije došao njegov čas; ali zatim slijedi Marijin poticaj poslužiteljima a Isus, naredivši da se šest posuda napuni vodom, pretvorio je vodu u vinu, i to izvrsno vino, bolje od prethodnog. Tim "znamenjem" Isus se objavljuje kao mesijanski Zaručnik, koji je došao uspostaviti sa svojim narodom novi i vječni Savez, prema riječima prorokâ: "Kao što se mladić ženi djevicom, tvoj će se graditelj tobom oženiti; i kao što se ženik raduje nevjesti, tvoj će se Bog tebi radovati" (Iz 62, 5). A vino je simbol te radosti i ljubavi; ali ono aludira također na krv, koju će Isus na kraju proliti, da zapečati svoj zaručnički savez s ljudskim rodom.

Crkva je Kristova zaručnica, koji je svojom milošću čini svetom i lijepom. No ta zaručnica, budući da je čine ljudska bića, je uvijek potrebita čišćenja. A jedan od najtežih grijeha koje nagrđuju lice Crkve je onaj protiv njezina vidljivog jedinstva, osobito povijesne podjele koje su podijelile kršćane i koje još uvijek nisu prevladane. Upravo u ovim danima, od 18. do 25. siječnja, održava se Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, događaj uvijek drag vjernicima i zajednicama, koji u svima budi želju i duhovno zauzimanje za puno jedinstvo. U tome smislu je veoma značajno bdjenje koje sam slavio prije nekih mjesec dana, na ovome Trgu, s tisućama mladih iz čitave Europe i s ekumenskom zajednicom iz Taizéa: bio je to milosni trenutak u kojem smo iskusili kako je lijepo biti jedno u Kristu. Potičem sve da mole da možemo ostvariti "ono što Gospodin traži od nas" (usp. Mih 6, 6-8), kako glasi ovogodišnja tema Osmine; tu je temu predložilo nekoliko kršćanskih zajednica iz Indije, koje pozivaju odlučno kročiti prema vidljivom jedinstvu među svim kršćanima i pobijediti, kao braća u Kristu, svaki oblik nepravedne diskriminacije. Idući petak, na završetku tih molitvenih dana, predsjedat ću Večernjom u Bazilici sv. Pavla izvan zidina, u prisutnosti predstavnikâ drugih Crkava i crkvenih zajednica.

Dragi prijatelji, molitvi za jedinstvo kršćana želim još jednom pridodati molitvu za mir, kako bi se, u raznim sukobima koji nažalost još uvijek traju, obustavili pokolji nevinih civila, prestala sva nasilja i iznašlo se hrabrosti za dijalog i pregovore. Za obje te nakane zazovimo zagovor Presvete Marije, posrednice milosti. (kta/ika)

About the Author

Leave a Reply