POŠTOVANJE DOSTOJANSTVA ŽENE

migliore.jpgNe može se zamisliti nikakav razvoj bez priznavanja jednakosti i dostojanstva žene – ustvrdio je nadbiskup Celestino Migliore, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima koji je prošlih dana imenovan novim apostolskim nuncijem u Poljskoj,

POŠTOVANJE DOSTOJANSTVA ŽENE BITNI JE UVJET ZA RAZVOJ

Sveta Stolica zabrinuto gleda na nejednakosti između osoba i država kao i na razne oblike diskriminacije, izrabljivanja i ugnjetavanja žena

Ne može se zamisliti nikakav razvoj bez priznavanja jednakosti i dostojanstva žene – ustvrdio je nadbiskup Celestino Migliore, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima koji je prošlih dana imenovan novim apostolskim nuncijem u Poljskoj, govoreći u New Yorku na skupu Ekonomsko-socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda, o važnosti uloge žene, naročito u javnome životu, poželjevši učinkovitiju zaštiti žene na području zdravstva i obrazovanja.

Jedan od svečano potpisanih milenijskih ciljeva jest priznavanje većeg dostojanstva žene, promičući ga gdje nije priznato, štiteći ga tamo gdje je nijekano ili mu prijeti opasnost. Dati vlast ženama i poštovati njihovo dostojanstvo znači također – ustvrdio je nadbiskup Migliore – poštovati njihovu sposobnost da služe i posvećuju se društvu i obitelji – ustvrdio je novoimenovani nuncij. Nadbiskup je priznao važne pomake ostvarene u sustavnoj integraciji žena u razvoj; čak i u zaostalim zemljama raste uloga žene u javnome životu, naročito u politici – rekao je nadbiskup potvrđujući komplementarnost između muškarca i žene, odnosno jednakost u različitosti: jednakost i različitost se temelje na biološkim datostima, različitim spolovima, i na prvenstvu osobe. Ipak, – dodao je nadbiskup – jednakost nije identitet, a razlika nije nejednakost. Stoga ojačati ulogu žena u razvoju znači u prvome redu priznati darove i talente svake žene, a slijedom toga mogućnost pristupa boljim zdravstvenim uvjetima, izobrazbi i jednakim mogućnostima.

To nije uvijek jamčeno, a Sveta Stolica zabrinuto gleda na nejednakosti između osoba i država kao i na razne oblike diskriminacije, izrabljivanja i ugnjetavanja žena i djevojaka, što bi trebalo onemogućiti prikladnim zakonskim mjerama. Potvrđeno je marginaliziranje žena na području zdravstva u odnosu na muškarce, premda je, prema znanstvenim podacima, znatno opala stopa smrtnosti djece i roditeljica, ipak treba više ulagati u ishranu, opće zdravlje i izobrazbu žena i djevojaka. Osim toga, bitna je uloga žene u gospodarskom i obiteljskom razvoju; pristup zemlji i vlasništvu, kreditima i jednakim mogućnostima jamčit će ženama gospodarsku stabilnost. Nadbiskup je pozvao civilno društvo i nevladine organizacije, te udruge žena i vjerske organizacije da štite i promiču dostojanstvo žene jer koristi obitelji, zajednici i čitavome društvu – zaključio je nadbiskup Migliore. (kta/rv)

About the Author

Leave a Reply