PORUKA ZA SVJETSKI DAN BRAKA

zupan_biskup.jpgNa inicijativu i pod pokroviteljstvom Svjetske zajednice bračnih susreta (Worldwide Marriage Encounter) Svjetski dan braka obilježava se druge nedjelje u veljači…

zupan_biskup.jpgNa inicijativu i pod pokroviteljstvom Svjetske zajednice bračnih susreta (Worldwide Marriage Encounter) Svjetski dan braka obilježava se druge nedjelje u veljači, a u sve većem broju zemalja obilježava se i tjedan braka najčešće od 7. – 14. veljače. Od ove godine, zahvaljujući suradnji Ureda HBK za obitelj i Hrvatske zajednice bračnih susreta i Hrvatska se pridružuje tim zemljama, u nastojanju da se sve više otkriva vrijednost braka, njegov smisao i značenje. To se prije svega odnosi na kršćanske supružnike, koji su pozvani doživljavati bogatstvo Božjeg plana za brak i obitelj.
Propovjednik Papinskoga doma kapucin o. Raniero Cantalamessa na nedavno održanom VI. Svjetskom susretu obitelji u Meksiku, u svom je izlaganju zaključio: "Zadaća kršćana da ponovo otkrivaju i u punini žive biblijski ideal braka i obitelji, nije ništa manje važna od njegove obrane. Na taj način može ga se ponovno predočiti svijetu činjenjem, više nego li govorenjem."
Logičan smjerokaz na putu prema tome cilju predstavlja moto Svjetskog dana braka "Ljubite jedni druge". Te su riječi srž Isusove nove zapovjedi koju znakovito triput ponavlja učenicima, ali i svima nama (usp. Iv 13,34; Iv 15,12; Iv 15,17). Isus nas potiče da ljubimo jedni druge kao što On ljubi nas – On, Bog koji je ljubav sama (usp. 1 Iv 4,8). Uzvišen je to ideal koji, kada mu se približimo, biva prepoznat usklikom: "Gle kako se ljube!". Po njemu su pogani prepoznavali prve kršćane, a i današnjim kršćanima to bi trebao biti znak raspoznavanja. Valja nam se upitati je li i među nama to uistinu tako.
Na sreću, mnogi kršćanski supružnici odgovaraju Isusovom pozivu na takvu ljubav, međusobno se podlažući jedno drugom. (usp. Ef 5,21). Pri tome muž ostvaruje svoju misiju ljubeći ženu kao Krist Crkvu, spreman za nju sve žrtvovati, uključujući i svoj vlastiti život. Žena, pak, prihvaća tu njegovu misiju da bude tako ljubljena (usp. Ef 5,21-25). Uz to, doživljavajući bračni čin kao obnovu bračnih zavjeta oni produbljuju svoju ljubav, a iz sakramenta braka crpe snagu za sve teškoće i probleme koje bračni i obiteljski život neminovno donosi.
Brak nije samo usmjeren rađanju djece, nego uključuje i dimenziju uzajamne ljubavi i potpore supružnika. Između ostalog, papa Ivan Pavao II. razradio je to u svojim katehezama srijedom od 1979. do 1984. g. poznatim kao Teologija tijela, a papa Benedikt XVI. otišao je i korak dalje u svojoj nastupnoj enciklici Bog je ljubav, pišući duboke i nove stvari koje se tiču erosa u braku i samoga odnosa Boga i čovjeka. "Brak utemeljen na isključivoj i konačnoj ljubavi postaje slika odnosa Boga i njegova naroda i obratno, način na koji Bog ljubi postaje mjera ljudske ljubavi." (DCE, 11)
Brak, naime, nije samo društvena zbilja, već je to zajednica ljubavi i života muškarca i žene, kakvu je Bog utemeljio u početku stvaranja, a Isus podigao na razinu sakramenta. To zajedništvo osoba između muškarca i žene, koje se otvara životu, predstavlja "prvotni sakrament". Ono simbolizira i ima svoje ishodište u zajedništvu triju božanskih osoba i njihovoj uzajamnoj ljubavi. U tom svjetlu shvaćamo i nerazrješivost braka, jer "Što, dakle, Bog združi čovjek neka ne rastavlja" (Mt 19,6). Ima mnogo supružnika koji dosljedno žive takvu viziju braka. Tu su oko nas, samo što oni ne pune medijske stupce i njih se ne prikazuje kao uzore.
Isus je svoje prvo čudo učinio u Kani Galilejskoj upravo na vjenčanju, pretvarajući vodu u vrsno vino (usp. Iv 2,1-11). To je simbolika koja nam ukazuje kako Isus takvo čudo može učiniti za svaki bračni par, jer svjesni smo da su i u tom području ljudske snage ograničene i mogu se potrošiti. Božja je snaga neizmjerna i očituje se na mnoge ponekad neshvatljive načine. Supružnici ga to samo trebaju zamoliti te mu dopustiti djelovati u njima i po njima. To se prije svega ostvaruje u molitvi, čitanju Svetog Pisma te osobito redovitim sudjelovanjem supružnika na Euharistiji. Na misi se događa naime još veće čudo, vino se pretvara u Isusovu krv koja ozdravlja i osnažuje ljudsku dušu.
Za Krista nema izgubljene situacije i mrtvog braka kojeg ne bi mogao oživjeti, jer kao što je Lazara uskrisio od mrtvih kad su svi mislili da je prekasno (usp. Iv 11,38-43) tako može oživjeti i brak za koji se čini da više nema nade, jer "Bogu je sve moguće" (Mt 19,26).
Kako bi se što uspješnije obilježio Svjetski dan braka u Hrvatskoj, Ured HBK za obitelj i Hrvatska zajednica bračnih susreta zajednički su priredili programski paket koji je predviđen poglavito za župe. Stoga, koristim ovu prigodu pozvati na suradnju svećenike i bračne parove, jer upravo su sakrament ženidbe i sakrament svetog reda usmjereni služenju zajednici, a kao takvi su komplementarni i međusobno se nadopunjuju. Podsjećam i na poziv koji je Sveti Otac Benedikt XVI. uputio sudionicima VI. Svjetskog susreta obitelji u Meksiku, u kojem je potaknuo kršćanske obitelji da se učlanjuju u udruženja koja promiču identitet i prava obitelji te da se ta udruženja međusobno umrežuju i surađuju, kako bi njihovo djelovanje bilo što probitačnije.
Naposljetku, želim svim supružnicima u Hrvatskoj čestitati Svjetski dan braka i zazvati na njih obilje blagoslova, u nadi da će obilježavanje toga dana biti svojevrsni poticaj promicanju ljepote i ponovnom otkrivanju radosne istine o braku za jedan bolji i ljepši svijet.

U Krku, na spomendan sv. Ivana Bosca, 31. siječnja 2009.

About the Author

Leave a Reply