PORUKA KARDINALA PULJIĆA

kard._pulji.jpgNa početku pastoralne i školske 2009/2010. godine rado se obraćam svima vama, koji na bilo koji način imate udjela u odgoju i obrazovanju naših đaka i mladih naraštaja, koji su budućnost naše Crkve, naroda i naše Domovine.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je svima zauzetima u odgoju i obrazovanju na početku pastoralne i školske 2009/2010. godine svoju Poruku koju prenosimo u cijelosti:

Na početku pastoralne i školske 2009/2010. godine rado se obraćam svima vama, koji na bilo koji način imate udjela u odgoju i obrazovanju naših đaka i mladih naraštaja, koji su budućnost naše Crkve, naroda i naše Domovine.

Kako je, po odredbi sv. oca Benedikta XVI., u tijeku Svećenička godina od 19. lipnja 2009. pa do 11. lipnja 2010., kada slavimo Svetkovinu Presvetoga Srca Isusovoga, prve misli moje Poruke idu vama, braćo svećenici, jer je nakana Sv. Oca u Svećeničkoj godini „promicati obvezu nutarnje obnove svih svećenika radi njihova čvršćeg i učinkovitijeg evanđeoskog svjedočenja u današnjem svijetu.“ U vas svećenike, posebice u župnike i župne vikare polažem svoje utemeljene nade u oživljavanje i prakticiranje redovne župne kateheze i pastirsku skrb nad vjeronaukom u školi, a sve u otvorenoj i nesebičnoj suradnji s katehetama i katehisticama, redovnicama i voditeljima skupina u župnoj zajednici, vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama, sa đacima i mladima, njihovim roditeljima i posebice sa ravnateljima škole i pedagozima, svim prosvjetnim djelatnicima i radnim osobljem u školi.

Usporedno s pozivom svećenicima, vas đake i mlade i sve vas ovdje nabrojane zauzete u odgoju i obrazovanju, napose u odgoju u vjeri, srdačno pozivam: Budite, usprkos svemu protivnome, ustrajno   raspoloženi i spremni na suradnju sa mjesnim župnikom i svojim svećenicima kao i na međusobnu suradnju i pomaganje, da tako, savjesno i odgovorno uzmognete ispuniti svoje od Boga, Crkve i građanskih vlasti iskazano povjerenje i službeno poslanje.

Sveti Otac u svome Pismu za Svećeničku godinu stavlja svećenicima za primjer svetoga Ivana Mariju Vianneya (1786-1859.), arškoga župnika, a ja u ovoj Poruci, i svećenicima i svima zauzetima u odgoju i obrazovanju, ističem brigu ovoga svetoga Župnika za „odgoj i izobrazbu djece“ i njegovu otvorenost i „pozivanje i okupljanje laika na suradnju s njime“. 

Ne mogu biti a da ovdje, za odgojitelje u vjeri, ne iznesem nekoliko pouka o molitvi Iz kateheze Ivana M. Vianneya: Molitva je sjedinjenje s Bogom. U tom nutarnjem sjedinjenju Bog i duša jesu kao dvije svijeće što se u jednu stapaju te ih više nitko ne može rastaviti. Divna li je to zbilja, to sjedinjenje Boga sa svojim malim stvorom; sreća je to neshvatljiva. Molitva nas nikada ne ostavlja bez slasti jer je kao med koji teče u dušu i sve zaslađuje. U dobro se obavljenoj molitvi boli rastapaju kao snijeg na suncu. Ima ih koji se sasvim utope u molitvu kao riba u more, jer su posve dobrom Bogu darovani. (usp. Časoslov, III, 1234.). 

Dva su važna naša druženja, kojima započinjemo pastoralnu i šk. 2009/2010. godinu, a to su:

1) XIII. Katehetski dan, u Sarajevu (subota) 29. kolovoza. 2009. za što svima vama zauzetima u župnoj katehezi i vjeronauku u školi, uz ovu Poruku, Katehetski ured prilaže Pozivnicu i program za sudjelovanje. Naglašavam da je Katehetski dan naš redovni i obvezatni godišnji seminar u svrhu permanentnog katehetskog izobražavanja i da u Svećeničkoj godini, uz laike i redovnice, očekujem odziv i sudjelovanje svih naših župnika i župnih vikara. Danas, u vremenu raspolaganja sve brojnijim komunikacijskim sredstvima, svjedoci smo tako pogubne krize komuniciranja, međuljudskih odnosa i suradnje čemu navjestitelji evanđeoske poruke nikako ne smiju podleći. U tom smislu, aktualnu temu: Načela uspješne komunikacije, na XIII. Katehetskom danu izložit će nam p. Jakov mr Jurendić, D.I.

2) Katehetska nedjelja, što je ove godine slavimo u svim župnim zajednicama 13. rujna, uz čitanje ove Poruke, neka bude ispunjena i drugim   prigodnim sadržajima, a u Euharistijskom ćemo slavlju moliti za sretan početak i uspješnu pastoralnu i školsku 2009/2010. godinu.

Na sve vas, u ovom nastojanju i cijelom vašem životu i radu zazivam obilje Božjeg blagoslova po zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Crkve. (kta)

About the Author

Leave a Reply