POPIS NAŠIH UBIJENIH

sveta_misaa.jpgSvim župama Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije

Dragi župnici!

Mjesni biskup don Ratko Perić imenovao me je 10. svibnja 2014. povjerenikom Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Namjera je Komisije popisati pobijene katolike u Hrvatskoj i BiH te među njima pronaći kandidate za postupak mučeništva. U skladu je to s onim što je početkom ovog tisućljeća naložio Papa Ivan Pavao II.

U našim biskupijama puno je toga učinjeno zalaganjem biskupa Pavla Žanića pred kraj komunizma 1988. Zbog razumljivih razloga posao je ostao nedovršen pa ćemo sada sve ponoviti u miru i prema sadašnjim obrascima. Dobiveni podatci unijet će se u bazu podataka koja će, nakon obavljena posla u svim biskupijama Crkve u Hrvata, biti ponuđena javnosti na daljnje ispravke i unošenja.

Od vas se, dragi župnici, očekuje da u svemu ovome pomognete. Vi ste povjerenici u svojim župama, a ako vam je zgodnije možete ustrojiti tijelo koje će posao obaviti pod vašim nadzorom. Ovo je povijesni pothvat za Crkvu u Hrvata i za hrvatski narod. Vlasti u HR i BiH za sve nije briga, dapače koče gdje god mogu. Ako slučajno imate fotomonografiju o župi ili neku drugu knjigu ili članak gdje su popisani pobijeni iz vaše župe, dostavite nam i to uz popunjene obrasce.

Što drugo nego unaprijed vam hvala na svemu trudu. Dragi Bog neka prati ovaj naš zajednički rad.

Široki Brijeg, 5. siječnja 2015.

fra Miljenko Stojić, povjerenik

About the Author