Poniznost

bededikt_xvi.jpgU svom posljednjem ovogodišnjem nedjeljnom nagovoru iz Castelgandolfa Papa je još jednom svratio pozornost svjetske javnosti na važnosti obraćenja i poniznosti. Na to ga je potaknuo primjer pape Ivana Pavla I., čiju tridesetu obljetnicu smrti Crkva danas obilježava.
Poniznost je resila Papu Lucianija, koji je, prema riječima pape Ratzingera, tijekom 33.-dnevne vladavine zašao duboko u srca ljudi. U svojim je govorima navodio konkretne primjere iz svog života i narodne mudrosti. Njegova jednostavnost bila je put solidnog, bogatog i važnog nauka za Crkvu. Bio je, prema uvjerenju Bendikta XVI., izvrstan katehist, kojega svi ljubili, a posebno djeca, jer im je govorio izravno u srce. Kao primjer Papa je naveo riječi Pape Ivana Pavla II. prema kojima se pred Bogom moramo svi osjećati malenima
Benedikt XVI. je potom priznao da se u svom ljetnikovcu dobro osjeća te može mirnije raditi nego li u Vatikanu kamo se vraća prekosutra. Zaželio je đacima i studentima koji su započeli školsku godinu mnogo uspjeha te istaknuo kako opismenjavanje pomaže svladavanju siromaštva. (kta/ika)

About the Author

Leave a Reply