POČETAK ŽUPNE KATEHEZE U NAŠOJ ŽUPI

vjeronauk.gif1. Dragi roditelji

Radujemo se zajedno s vama što ovaj tjedan započinje župna kateheza u našoj župi…

vjeronauk.gif1. Dragi roditelji

Radujemo se zajedno s vama što ovaj tjedan započinje župna kateheza u našoj župi te se ujedno nadamo da ćemo zajedno, poticajima, poukom, savjetom i osobnim primjerom pomoći našoj djeci da rastu u vjeri, nadi i ljubavi. Cjeloviti vjernički odgoj djece ostvaruje se trostrukim putem: obiteljskom katehezom, župnom katehezom i školskim vjeronaukom.a) Obiteljska kateheza roditelji su prvi i nezamjenjivi vjeroučitelji svoje djece. To znači da svjedoče djeci svojim uzornim kršćanskim, bračnim i roditeljskim primjerom. Da njeguju zajedničku dnevnu molitvu i nedjeljnu Euharistiju. Da se kao obitelj, barem nedjeljom, sastaju za obiteljskim stolom, da zajednički razgovaraju o svojim zadaćama, dužnostima i odgovornostima. Da redovito prate, ne samo školske predmete, zadatke i ocjene svoje djece, nego da bdiju i nad njihovim vjerničkim odgojem: da prate što djeca rade na župnim katehezama, posebno ako su djeca pripravnici za prvu svetu Pričest ili krizmu, da se redovito odazivaju na susrete za roditelje, predavanja…

b) Župna kateheza je uvođenje djece u vjeru (inicijacija) i u liturgijski život Crkve. Župna kateheza je nadgradnja za Obiteljsku katehezu. Po Župnoj katehezi djeca svoju vjeru uče, slave i žive. Ona osposobljava djecu na slušanje riječi Božje, uvodi ih u slavljenje sakramenata i uči kako se vjera provodi i pretače u svakodnevni život. Pretpostavka za Župnu katehezu je Školski vjeronauk.

c) Školski vjeronauk ima za zadaću da upozna djecu s kršćanskim i moralnim vrijednostima. Prioritet se daje kršćanskom nazoru na svijet, jer je sva naša povijest i kultura izrasla na Evanđelju. Djeca se također upoznavaju sa životnim vrijednostima i drugim religijama, kako bi znali u svakom narodu i svakoj vjeri poštivati ono što je u skladu s Božjim i naravnim zakonima.

2. Dragi vjeroučenici

Radujemo se početku ove vjeronaučne godine. Župa nam je i ljepša i življa kad ste vi u crkvi, na vjeronauku, na župnom igralištu i dvorištu. Pozivamo vas da i ove godine zajednički učimo, istražujemo, slavimo i živimo vjeru. Molimo vas za vašu redovitost na župnoj katehezi i na nedjeljnoj svetoj misi, posebno na onoj u 9 sati. Očekujemo vaš dolazak, vaša pitanja, suradnju, nove izazove i vaše nestašluke. Hajedemo zajedno slaviti Gospoda!

3. Dragi animatori

Mi svećenici zahvalni smo Bogu za vašu suradnju i vaš doprinos u vjerskom odgoju naše djece. Pozivamo i vas na još bolju i kreativniju suradnju.Vi znate da djeci trebate biti vjerodostojni svjedoci vjere. Djeca ne trebaju samo učitelje, nego učitelje koji su svjedoci. Svojim primjernim životom, svojom redovitošću i pobožnošću na misi i na vjeronauku vi neizbrisivo ulazite u živote naše djece. Oni će po mjeri vaše vjere i životnog svjedočanstva usmjeravati svoje živote. Animator treba biti osoba vjere, nade i ljubavi. U njegovu životu trebaju se očitovati stožerne (temeljne) kršćanske i ljudske kreposti: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost.

Dragi naši vjeroučenici, dobro nam došli. Želimo vam sretan i blagoslovljen početak vjeronaučne i školske godine.

Vaši svećenici 

About the Author

Leave a Reply