POD VODSTVOM DUHA SVETOGA

kardinal_puljic_vinko.jpgOvom se svojom Porukom na početku katehetske i školske 2012./2013. godine, radosna srca i s velikim povjerenjem obraćam svima zauzetima u našoj katehezi (poučavanju i odgoju mladih u vjeri). U prvom redu zajednicama: našim obiteljima, župnim zajednicama, školskim i svim drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. Pojedinačno svakom roditelju i skrbniku

Prigodom početka nove katehetske i školske godine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uputio je poruku svima koji su na izravan ili neizravan način uključeni u odgoj i poučavanje mladih naraštaja. Poruku prenosimo u cijelosti:

Ovom se svojom Porukom na početku katehetske i školske 2012./2013. godine, radosna srca i s velikim povjerenjem obraćam svima zauzetima u našoj katehezi (poučavanju i odgoju mladih u vjeri). U prvom redu zajednicama: našim obiteljima, župnim zajednicama, školskim i svim drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. Pojedinačno svakom roditelju i skrbniku, svakom župniku i njegovim suradnicima, svećeniku, redovnici, vjeroučitelju i vjeroučiteljici, svakom ravnatelju i ravnateljici, svakom djelatniku u prosvjeti. Obraćam se s velikim povjerenjem i nadom mladim generacijama: dragoj djeci, našim osnovcima i srednjoškolcima, mladima, studentima i svim skupinama u župi u kojima se okupljate, evanđeoske vrjednote prihvaćate, živite i pred svima s ljubavlju vjerodostojno svjedočite.

Novo nadahnuće Duha Svetoga

Crkva Katolička, zahvaćena Duhom Svetim i pod vodstvom Duha, na poziv i poticaj Petrovih nasljednika našega vremena, danas je sve više zauzeta na promicanju nove evangelizacije, a naša mjesna – sukladno motu naše sinode – i posvemašnjom obnovom u Kristu. Ponovnim naviještanjem evanđeoskih vrjednota Crkva se okreće ponajprije svojim već krštenim sinovima i kćerima, jer je u nekima „malaksala vjera“, da ih osvježi i obnovi u evanđeoskoj istini i kršćanskom životu. Ali, istovremeno je zauzeta i evangelizacijom suvremene ljudske zajednice, odnosno čovjeka današnjice, svakog pojedinca bez izuzetka na kojem prostoru živi, kojem rodu i narodu, kakvoj određenosti i kojoj grupaciji pripada ili ne pripada. Crkva, a svi mi kršteni smo Crkva, nastoji ozbiljnije shvatiti, prihvatiti i ispuniti Gospodinov nalog i poslanje za sveopće spasenje: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju.“ Jer samo „tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se“ (Mk 16,15-16).

Slika lica zemlje

Slika „lica zemlje“ slika je čovjekovog lica. Obnova lica zemlje je u obnavljanju čovjeka, njegove osobnosti i svijesti o njegovom ljudskom dostojanstvu, stanju i poslanju te njegovoj savjesti i vlastitoj odgovornosti za samoga sebe, druge ljude i čitav stvoreni svijet.

Slika lica današnjega čovjeka počesto je toliko izobličena, da u njoj više ne prepoznaje samoga sebe i osjeća se zbunjenim i izgubljenim. Dok, s jedne strane, „odviše opterećen brigama ovoga svijeta“u – od određenih svjetskih i domaćih centara moći – sračunato nametnutoj gospodarskoj i društvenoj krizi u koju sve dublje pada i propada, s druge, istovremeno obmanut bajnim lažnim obećanjima – tih istih „krojača isplaniranog svjetskog kaosa“ o mogućnosti brze i visoke zarade bez truda i rada, s neodoljivim, osobito putem medija, svakovrsnim ponudama lagodnog života na visokoj nozi, gubi zdrav razum i sposobnost ispravnog prosuđivanja, odbacuje i gazi i sama božanska načela nepromjenjivog naravnog zakona, gubi normalan i jasan pogled na život i svijet, i svoju vjerničku i kršćansku životnu orijentaciju. Tako dezorijentiran čovjek olako postaje žrtvom „novoga ateizma“ što ga protuvjerski određeni svjetski moćnici, posebno sa zapada, planski i orkestrirano, zagovaraju, šire i nameću, osobito financiranjem, putem raznolikih nevladinih organizacija, zatvorenih ili otvorenih društava, utjecajnih a zabludjelih skupina i pojedinaca, krivih učitelja, lažnih proroka i zavodnika.

U ovakvom „novom ateizmu“ pokušava pronaći svoj oslonac i mogućnost preživljavanja i „stari još ne odumrli ateizam“ iz komunizma. Djelovanje im je pod maskom „pokreta za građanska prava“, slobodu mišljenja i ravnopravnost svih ljudi, dok već na prvom koraku uskraćuju ta ista prava čovjeku vjerniku i diskriminiraju svakog tko sam trijezno misli svojom glavom.

Pod vodstvom Duha Svetoga

Kako danas prepoznati ove širitelje bezboštva, bezdušne zavodnike, rušitelje moralnoga reda i svakoga sklada i mira u svijetu? Isus ih je jednom za sva vremena razotkrio: „Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati!“(Mt 7,16)

Danas ih prepoznajemo po njihovom svjesnom i namjernom izazivanju krize na svim područjima života. Njihovi „plodovi“ su: nezaposlenost i siromaštvo, prezir mladih, bezosjećajnost i nebriga za čovjeka bolesnika, umirovljenika, osamljenika i samrtnika. Razaraju sveto obiteljsko gnijezdo i svetost braka, jer je obitelj najbolja i najjača čuvarica istinskih životnih vrjednota i graditeljica zdrave ljudske zajednice. Mlade trgaju iz obiteljskog i školskog odgoja, školama pod krinkom stalnih reformi nameću sumnjive i upitne sadržaje i programe kojima dobru djecu i đake maloljetnike svode u ovisnike, nemoralne osobe i nasilnike. Najžešće napadaju Crkvu katoličku bijesni što posjeduje i navješćuje Evanđelje Božje i što je zbog Evanđelja ne mogu srušiti. Eto, to su samo neki od „plodova“ po kojima ih prepoznajemo.

Svjesni da je čovjeku današnjice, da bi se pribrao i došao k sebi, najpotrebnija Evanđeoska istina, vjera, nada i ljubav, osjećamo se pozvanima na novu Evangelizaciju s novim žarom pod vodstvom Duha Svetoga, koji „obnavlja lice zemlje“(usp. Ps 104,30).

Stoga se i mi u našoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji na početku katehetske i školske 2012./2013. godine povjeravamo vodstvu Duha Svetoga u provođenju i ostvarivanju naših značajnijih već zacrtanih programa i zadataka, posebice vezanih uz sadržaje kao što su: 1. „nova evangelizacija“; 2. najavljena Godina vjere s početkom 11. listopada 2012.; 3. promulgirana Sinoda Vrhbosanske nadbiskupijepod motom„Sve obnoviti u Kristu“(usp. Ef 1,10); 4. 130. obljetnica ponovne uspostave redovne crkvene uprave u Bosni i Hercegovini i 5. značajna 20. obljetnica uvođenja vjeronauka u školi u BiH.

XVI. Katehetski dan i Katehetska nedjelja

I naš će se redovni godišnji seminar – XVI. Katehetski dan – za sve vjeroučitelje i vjeroučiteljice u župi i školi održati na temu „Pod vodstvom Duha Svetoga“ u Sarajevu, 1. rujna o.g., a želim da u svim župama, uz moguće sudjelovanje i škola, organizirate i slavlje Katehetske nedjelje 16. rujna sa Zazivom Duha Svetoga, stavljajući spremno svatko sebe, sve skupine u župnoj katehezi i sve naše učenike po školama, pod Njegovo vodstvo moleći za sve njegovu pomoć i darove.

Svima vama želim sretan početak i dovršetak katehetske i školske godine što je započinjemo. Srdačno vas pozdravljam i, po zagovoru najvjernije suradnice Duha Svetoga i Majke Crkve, zazivam obilje božjeg blagoslova na vas i vaš rad, osobito u svakom vašem zalaganju na Novoj evangelizaciji u sredini u kojoj živite i djelujete.

About the Author

Leave a Reply