PAPINE MISLI O ODMORU

benedikt_xvi.jpgPapa se odmara u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu, gdje će provesti ostatak mjeseca srpnja, daleko od službenih obveza, izuzevši nedjeljni nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji, koju će prema ustaljenom običaju moliti s vjernicima u Castel Gandolfu. Na potrebu odmora kao povlaštenog razdoblja za tijelo i za duhovnu obnovu, Papa je više puta upozoravao tijekom svoga pontifikata.

Godišnji je odmor prikladno vrijeme da se odmori tijelo te da se molitvom i promišljanjem hrani duh, kao bi ojačao osobni odnos s Kristom – rekao je Sveti Otac 15. srpnja 2007. godine

Papa se odmara u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu, gdje će provesti ostatak mjeseca srpnja, daleko od službenih obveza, izuzevši nedjeljni nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji, koju će prema ustaljenom običaju moliti s vjernicima u Castel Gandolfu. Na potrebu odmora kao povlaštenog razdoblja za tijelo i za duhovnu obnovu, Papa je više puta upozoravao tijekom svoga pontifikata.

Svaki dobri kršćanin zna da je godišnji odmor prikladno vrijeme da se odmori tijelo te da se molitvom i promišljanjem hrani duh, kao bi ojačao osobni odnos s Kristom i sve se više usklađivao Gospodinovim učenjem – rekao je Sveti Otac 15. srpnja 2007. godine. Na odmoru ne zaboravite Boga – upozorio je Benedikt XVI. u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji na svršetku srpnja 2009. godine. Raspolažući slobodnim vremenom, lagodnije se možemo posvetiti razgovoru s Bogom, razmišljanju Svetoga pisma i čitanju neke korisne knjige. Tko iskusi taj duhovni odmor, svjestan je koliko on koristi da se odmor ne svede na čistu razonodu i zabavu – rekao je Benedikt XVI. 13. kolovoza 2006. godine.

Papa je uvijek isticao kako brda s tišinom svoga drveća i kamenja potiču na povlačenje u sebe, a tijekom boravka u Les Combesu 2005. godine rekao je da ljudska osoba u dodiru s prirodom nalazi svoju pravu dimenziju, jer je u nutrini otvorena prema Beskonačnome. Potaknuta pitanjem o smislu koje se nalazi u dubini srca, osoba u prirodi zamjećuje tragove božanske dobrote i providnosti te se gotovo spontano otvara hvali i molitvi, gledajući stvarni odraz Stvoriteljeve ljepote i dobrote – rekao je Sveti Otac 17. srpnja 2005 godine.

Govoreći o ljudskim odnosima, Papa je upozorio da godišnji odmor ne smije biti bježanje od obiteljskih obveza i odnosa. Godišnji je odmor dragocjena prigoda za duže zadržavanje s rodbinom, da se posjete rođaci i prijatelji, da se njeguju ljudski odnosi koje nije moguće njegovati kako se želi jer to ne dopušta ritam uobičajenih svakodnevnih obveza – kazao je Papa 13. kolovoza 2006. godine. Brojni zbog raznih razloga ne mogu uživati u godišnjem odmoru: bolesni su, sami i nemoćni. Draga braćo i sestre, neka do svih dopre moj pozdrav sa željom da vam ne uzmanjka solidarnost i blizina dragih osoba – rekao je Sveti Otac 1. srpnja 2009. godine. (kta/rv)

About the Author

Leave a Reply