PAPINA KATEHEZA NA OPĆOJ AUDIJENCIJI

bendictus.jpgNakon gužve do koje je prošle srijede došlo zbog prevelikog broja hodočasnika u dvorani pape Pavla VI., organizatori su danas priredili audijenciju na Trgu Sv. Petra, gdje se okupilo oko 20 tisuća vjernika. Papa je izrazio nadu da će na području Kavkaza doći do pomirenja među narodima.
Analizirajući odnos sv. Pavla, apostola naroda, prema ostalim apostolima, Sveti Otac istaknuo je kako se kršćanska vjera ne rađa od nekih mitoloških ideja, već od Isusa iz Nazareta, uskrslog Krista.
Sveti Pavao nije poznavao Krista u ovozemaljskom životu ali je doživio veliko iskustvo s njime na putu prema Damasku te je potom slušao Petra, Jakova i Ivana, tri crkvena stupa, koji su mu ispričali sve pojedinosti o Kristu.
Sve to Pavao opisuje u Poslanici Galaćanima. Nakon obraćenja vratio se u Jeruzalem gdje se upoznao s Kefom. Tu je ostao 15 dana. Od njega i ostalih Kristovih učenika saznao je mnogo toga o Isusovu životu i djelovanju. Posebno su ga zanimale pojedinosti o posljednjoj večeri, muci, uskrsnuću. O tome nam svjedoči predaja. Pavao je bio svjestan da Isusovo uskrsnuće nije bio samo povijesni događaj. Krist stvarno živi, nazočan je u crkvenim sakramentima, rekao je Papa.
Pozdravljajući hodočasnike iz Hrvatske, Benedikt XVI. posebno se obratio članicama Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Zagreba. Zaželio im je neka njihova snaga i utjeha bude vjera koja se rađa u susretu s Gospodinom koji je nadvladao smrt te zauvijek živi, suosjećajući i pomažući nam u našim potrebama.
Na kraju audijencije Papa je, osvrćući se na nedavne sukobe između Gruzije i Rusije, izrazio nadu da će u svijetu, a napose u narodima na području Kavkaza među kojima je u posljednje vrijeme došlo do velikih trzavica, prevladati mir i pomirenje.
Potrebno je, prema njegovim riječima, promicati istinsku kulturu suživota među narodima i nastojati stvoriti uvijete za sporazume i pomirenje, a ne poticati na sukobe i ratove. (kta/ika)

About the Author

Leave a Reply