PAPIN URBI ET ORBI

urbi_et_orbi.jpgPapa Benedikt XVI. nakon sinoćnjeg uskrsnog bdjenja predvodio je na svetkovinu Uskrsa 4. travnja na Trgu Svetog Petra svečanu misu,

urbi_et_orbi.jpgPapa Benedikt XVI. nakon sinoćnjeg uskrsnog bdjenja predvodio je na svetkovinu Uskrsa 4. travnja na Trgu Svetog Petra svečanu misu, na kojoj je sudjelovalo oko 150.000 vjernika. Njihov se broj još više povećao u podne, jer su vjernici htjeli čuti Papinu uskrsnu poruku gradu i svijetu Urbi et orbi i primiti svečani apostolski blagoslov koji je Papa – prema starodrevnom običaju – podijelio sa središnje lože bazilike čestitavši svetkovinu uskrsa na šezdeset i pet jezika, među kojima i na hrvatskom.
Uskrs nije djelo čarolije. Kao što su Židovi nakon Crvenog mora našli pustinju, tako i Crkva nakon uskrsnuća nalazi uvijek u povijesti svoje radosti i svoje nade, ali i svoje boli i muke, rekao je Papa u svojoj poruci Urbi et orbi i primijetio kako se povijest nakon Kristovog uskrsnuća promijenila, jer je označena novim i vječnim savezništvom i postala otvorena za budućnost. I suvremenom je čovječanstvu potreban egzodus i to ne onaj površni, već egzodus duhovnog i moralnog obraćenja. Duhovni egzodus je početak posvemašnjeg oslobođenja, koje će biti u stanju obnoviti sve ljudske, osobne i društvene dimenzije. Čovječanstvu je potrebno evanđeosko spasenje kako bi mogao izaći iz duboke krize, koja traži i duboke promjene, počevši od savjesti.
I ove godine su Papine misle bile usredotočene u prvom redu na Bliski Istok, posebno na Svetu zemlju. Narodi tog područja morali bi napokon – prema njegovim riječima – izaći iz rata i napustiti nasilje te prihvatiti mir i slogu. Kršćanske su zajednice, posebno u Iraku, izložene velikim iskušenjima i trpljenjima.
U zemljama Južne Amerike sve više uzima maha kriminal trgovine drogom. Haiti i Čile proživljavaju teške posljedice potresa te im je neophodno potrebna međunarodna solidarnost. Sukobi u Africi, posebno u Demokratskoj republici Kongo, Gvineji i Nigeriji i dalje izazivaju razaranja i trpljenja te im je neophodno potreban mir i pomirenje jamstvo svakog razvoja.
Benedikt XVI. nije mogao u svojoj uskrsnoj poruci mimoići ni neke druge krajeve kao što je Pakistan, gdje su kršćani ne samo proganjani, već i ubijani. Preporučio je Bogu i zemlje pogođene terorizmom, socijalnim i vjerskim diskriminacija te izrazio nadu da će zakoračiti putem dijaloga i miroljubivog suživota. Molio je da odgovornima u Ujedinjenim narodima uskrsli Krist poda svijetlo i snagu kako bi uspostavili gospodarsko i financijsko djelovanje po kriterijima istine, pravde i bratske pomoći.
Benedikt XVI. se nada da će čovječanstvo prevladati i raznovrsne i tragične izraze sve raširenije "kulture smrti" i izgraditi budućnost ljubavi i istine u kojoj će svaki ljudski život biti poštivan i prihvaćen.(kta/ika)

About the Author

Leave a Reply