PAPIN APEL ZA SIRIJU

PAPIN APEL ZA SIRIJU

U nedjeljnom nagovoru mnoštvu vjernika okupljenih u Castel Gandolfu

U nedjeljnom nagovoru mnoštvu vjernika okupljenih u Castel Gandolfu papa Benedikt XVI. osvrnuo se na Ivanov opis Isusova čuda o umnožavanju kruha i istaknuo da čuda ne dolaze iz ničega, već našim, premda malim, sudjelovanjem. Isus ne traži od nas ono što nemamo, većina pokazuje da ako svatko ponudi ono malo što ima, može doći do novih čudesa, rekao je Papa, osvrćući se na dječaka koji je stavio na raspolaganje pet komada kruha i dvije ribe. Bog je u stanju umnožiti sve naše male geste ljubavi kako bismo postali sudionici njegova dara, primjetio je Sveti Otac, opisujući zanos masa zbog tog čuda, uspoređujući Isusovo čudo s Mojsijevom manom, ali se zaustavlja na materijalnim stvarima. Isus nije ovozemaljski kralj koji vlada, već kralj koji služi, koji se prostire pred čovjekom da bi nahranio ne samo njegovu materijalnu, već nadasve onu mnogo dublju glad i žeđ za Bogom. Ovo se čudo zbilo malo prije Pashe te je taj Isusov dar posvemašnje ljubavi usmjeren prema Euharistiji. Krist postaje kruh života za ljude. Euharistija je trajni veliki susret čovjeka s Bogom, u kojem Gospodin biva naša hrana. On nam se daruje kako bi nas u sebi preinačio. To nije euharistijska hrana, koja se pretvara u nas, već smo mi koji s njom bivamo tajnovito izmjenjeni, rekao je Papa i objansnio kako nas Krist hrani ujedinjujući nas s Njime. On nas privlači u sebe. Sveti Otac zaključio je svoj nagovor poticajem na molitvu i pothvate kako ne bi nikada nikome ponestalo kruha potrebnog za dostojan život te istaknuo kako treba neravnopravnosti uništavati ne nasiljem, već zajedničkim snošenjem odgovornosti i ljubavlju.

Sveti Otac sa strepnjom prati tragična zbivanja u Siriji i Iraku, gdje se iz dana u dan povećava broj mrtvih i ranjenih i među civilima. Tražio je jamstvo za humanitarnu i solidarnu pomoć sirijskim prognanicima i izbjeglicama u susjednim zemljama. Pozvao je odgovorne da prestanu sa svim oblicima nasilja i krvoprolićima te da uz pomoć međunarodne zajednice nastoje dijalogom i pomirenjem pronaći putove mira i prikladno političko riješenje sukoba. Izrazio je nadu da će Irak, koji je posljednjih mjeseci doživio teške atentate s velikim brojem mrtvih i ranjenih, uspijeti uspostaviti stabilnost, pomirenje i mir.

Papa je podsjetio i kako će se iduće godine u ovo vrijeme u brazilskom gradu Rio de Janeiru održati 28. svjetski dan mladih. To je dragocjena prilika za brojne mlade da iskuse radost i ljepotu pripadnosti Crkvi i proživljavanju vjere. Priznao je da s nadom očekuje taj događaj, na kojem će i osobno sudjelovati. (kta/ika)

About the Author

Leave a Reply