PAPA UPOZORAVA…

benedikt_16.jpgNe smije se laicizirati svećenike niti klerikalizirati laike – upozorio je Benedikt XVI. govoreći drugoj skupini brazilskih biskupa koje je primio u audijenciju na njihovu pohodu ‘ad Limina’.

Ne smije se laicizirati svećenike niti klerikalizirati laike – upozorio je Benedikt XVI. govoreći drugoj skupini brazilskih biskupa koje je primio u audijenciju na njihovu pohodu ‘ad Limina’. Papa je biskupima govorio o razlici između zajedničkoga i službenoga svećeništva, a svećenicima je preporučio da dosljedno i vjerno žive svoje svećeničko poslanje. Treba izbjeći laiciziranje svećenika kao i klerikalizaciju laika – kazao je Benedikt XVI. pojašnjavajući kako je najosjetljivija točka crkvenoga života ispravno, jasno i skladno produbljivanje odnosa između zajedničkoga i službenog svećeništva. Papa je istaknuo kako je veoma važno da svatko poštuje svoj status. Laici se dakle trebaju u stvarnosti zauzimati osobnim političkim djelovanjem nadahnutim na kršćanskoj antropologiji i socijalnome nauku Crkve – ustvrdio je Papa dodajući da svećenici moraju poticati jedinstvo i zajedništvo svih vjernika i uvijek biti uporišna točka svima.

Benedikt XVI. je od brazilskih biskupa zatražio da „usredotoče svoje snage da u njihovim biskupijama bude novih zvanja, da bude više i bolje pripremljenih svećenika, preporučujući svećenicima da s dosljednošću i puninom milosti žive sakrament ređenja. Podsjetio je kako je poslanje spasenja koje je Bog želio po utjelovljenju svoga Sina bilo povjereno apostolima i njihovim nasljednicima. Odatle proizlazi bitna i nezamjenjiva uloga svećenika u naviještanju riječi, slavljenju sakramenata, u prvom redu Euharistije. Odatle i obraćanje Kristu da u svoj vinograd pošalje radnike. Priznavši„brojne znakove nade" u crkvenoj stvarnosti u Brazilu, Papa je govorio o „budućnosti koju Bog priprema po gorljivosti i vjernosti biskupa koji obavljaju svoju biskupsku službu. Biskupe je potaknuo da im uzori budu sveti Arški Župnik i fra Antonio Galvao. (missio.ba/rv)

About the Author

Leave a Reply