Papa o snazi obitelji

papa-franjoI625skrinsot‘Djeca moraju odrastati u obitelji s ocem i majkom, obitelj nije nikakav ideološki koncept’

Papa je govorio na otvaranju konferencije na temu komplementarnosti muškarca i žene koja je jutros započela u Vatikanu

“Djeca imaju pravo odrastati u obitelji s ocem i majkom koji će im osigurati odgovarajući okvir za odrastanje i emocionalno sazrijevanje”, rekao je papa Franjo jutros na otvaranju trodnevne međunarodne i međureligijske konferencije na temu „Komplementarnost muškarac-žena“.

Papa je u svom govoru rekao i kako je komplementarnost muškarca i žene u “korijenu obitelji i braka”.

“To su institucije koje su prvom školom za ljude u kojima oni uče cijeniti svoje i darove drugih ljudi, gdje se učimo umijeću zajedničkog života. Za većinu nas obitelj je glavno mjesto gdje započinjemo ‘udisati’ ideje i vrednote i razumjeti naše sposobnosti za vrline i milosrđe”, rekao je Papa.

Dodao je i kako su brak i obitelj danas u krizi, te kako živimo u kulturi ‘privremenog’ gdje ljudi lako odustaju od odgovornosti braka.

“Ova moralna ‘revolucija’ često je mahala zastavom slobode, a u stvarnosti je donosila duhovnu i materijalnu propast najsiromašnijima i najslabijima. Sve je više dokaza kako je pad kulture braka povezan s povećanim siromaštvom i nizom drugih socijalnih patologija”, rekao je Papa i nastavio:

“Ne upadajmo u zamku ideoloških koncepata. Obitelj je antropološka činjenica, ne možemo je opisivati s konceptima ideološke prirode koji će biti relevantni samo jedno kraće vrijeme, a onda će nestati iz povijesti. Ne možemo govoriti danas o ‘konzervativnom’ ili ‘progresivnom’ konceptu obitelji. Obitelj je – obitelj! Ne može biti definirana ideološkim kategorijama.”

Na konferenciji u Vatikanu sudjelovat će četiri vatikanska dikasterija: Kongregacija za nauk vjere te Papinska vijeća: za obitelj, za međureligijski dijalog, i za jedinstvo kršćana. Uvodnu riječ u sam rad Konferencije održat će kardinal Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere. Radi se o susretu učenjaka i vjerskih vođa različitih konfesija, kako bi se „iznova predložila ljepota naravnog jedinstva muškarca i žene u braku“ – stoji u priopćenju organizatora.

Papa je potvrdio da će u rujnu 2015. posjetiti Sjedinjene Države gdje će, među ostalim, sudjelovati na simpoziju o obitelji.

G. An. | Bitno.net

About the Author