Papa Franjo: Ne dolazi sva ljubav od Boga

papa fNe dolazi sva ljubav od Boga, ali Bog je „prva ljubav“ – istaknuo je Sveti Otac u propovijed na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta, javlja Radio Vatikan. Papa je ponovio da Bog uvijek prvi ljubi, te da nije važno koliki smo grješnici.

O Božjoj i ljudskoj ljubavi govorio je Papa osvrćući se na ulomak iz Prve poslanice svetoga Ivana apostola. Sveti je Ivan satkao dugo razmišljanje o dvije glavne vjerske zapovijedi: ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu. Ljubav je po sebi lijepa, a ipak iskrena se ljubav snaži i raste u sebedarju – rekao je Papa.

Riječ ‘ljubav’ često je u uporabi, premda se ne zna uvijek što ona znači. Koji put mislimo na ljubav izraženu u sapunicama, ili na zanosnu ljubav prema nekoj osobi, koja se postupno gasi. Odakle dolazi prava ljubav? „Tko god ljubi od Boga je rođen, jer Bog je ljubav“. Ivan ne veli: „Svaka je ljubav Bog“, već „Bog je ljubav“ – primijetio je Sveti Otac.

Ivan ističe jedno obilježje Božje ljubavi: „ona prva ljubi“. Potvrdu toga nalazimo u evanđeoskom odlomku koji govori o umnažanju kruhova. Isus gleda mnoštvo naroda i sažali se. Ljubav koju Isus osjeća prema osobama koje ga okružuju, potiče ga „da s narodom trpi, da se uključi u život naroda“. Božju ljubav, kojoj nikad ne prethodi čovječja ljubav, potvrđuje tisuće primjera, od Zakeja, do Natanaela i izgubljenoga sina – kazao je Papa.

Kad u srcu nešto osjećamo i od Boga želimo tražiti oprost, On nas već čeka da nam oprosti. Dobro je da znamo u ovoj Godini milosrđa da nas Bog uvijek čeka. Zašto? Čeka nas da nas zagrli, da nam kaže: „Sine ili kćeri, ljubim te“. Dopustio sam da zbog tebe razapnu moga Sina; to je cijena moje ljubavi. To je dar ljubavi – rekao je Papa.

Bog me čeka, želi da otvorim vrata svoga srca: uvijek valja osjećati tu sigurnost. Ako bi se pak kod nekoga pojavila sumnja da je dostojan Božje ljubavi, bolje je, jer Bog te čeka takvog kakav jesi. Valja ići Gospodinu i reći mu: „Ti znaš da te ljubim; ili ako se tako ne osjećam da mu kažem: Ti znaš Gospodine da te želim ljubiti, ali sam veliki grješnik, grješnica. On će učiniti isto što je učinio s izgubljenim sinom, koji je sav novac potrošio na užitke. Neće dopustiti da završiš svoj govor, nego će te ušutkati zagrljajem svoje ljubavi – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net

About the Author