ODRŽANA 26. BIBLIJSKA OLIMPIJADA

biblijska_olimpijada.jpgJubilarni, četrdeseti susret hrvatske katoličke mladeži iz Njemačke, u sklopu kojega je u subotu 20. travnja održana 26. biblijska olimpijada o temi „Bl. Majka Terezija – žena vjere u Godini vjere“

Jubilarni, četrdeseti susret hrvatske katoličke mladeži iz Njemačke, u sklopu kojega je u subotu 20. travnja održana 26. biblijska olimpijada o temi „Bl. Majka Terezija – žena vjere u Godini vjere“ u Kulturnom i sportskom centru „Martinsee“ u Heusenstammu kod Offenbacha, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Susret, na kojem se okupilo više od 700 mladih u pratnji svećenika, pastoralnih suradnica i suradnika, roditelja i prijatelja iz Njemačke, započeo je u dvorani Centra svečanim Misnim slavljem koje je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije Siegen vlč. Vinko Puljić u suslavlju s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom i dvanaest redovničkih i biskupijskih svećenika, koji djeluju u hrvatskim misijama u Njemačkoj. Sve je na početku pozdravio delegat vlč. Komadina zahvalivši okupljenima na odazivu. Vlč. Puljić je u uvodu istaknuo da je po 40. puta hrvatska katolička mladež na jednome mjestu.

Drugi dio susreta započeo je hrvatskom himnom. U prigodnoj riječi generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Josip Šoljarić je izrazio radost zbog tako velikog broja mladih, kojima je zaželio dobar rezultat na Olimpijadi.

Misnom slavlju pribivale su i dvije sestre Majke Terezije – misionarke ljubavi iz Frankfurta s. M. Josita Chemalla, koja je djelovala i u Hrvatskoj četiri godine, i s. M. Klara, koja je okupljenima uputila prigodnu riječ:

Pastoralna suradnica iz HKM Kempten prof. Marica-Maja Zovko krasnoslovila je svoju pjesmu posvećenu Majci Tereziji, koju je napisala 1997. godine, kad je preminula Blaženica te je posvjedočila što ju je na to potaklo. Delegat vlč. Komadina pročitao je pigodno slovo, koje uputio ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu fra Josip Bebić, prenoseći okupljenima pozdrave i predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu mons. Pere Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog. Olimijadu je potom uz prigodnu riječ orvorio delegat vlč. Komadina, koji je svima zaželio puno uspjeha. Mr. Tvrtko Beus, vjeročitelj u Hotelijersko-turističkoj školi u Zagrebu, bio je autor pitanja za Olimpijadu te predsjednik prosudbene komisije. U komisiji su još bili prof. Marica-Maja Zovko iz HKM Kempten i Magdalena Frenčina iz HKM Mannheim. Zapisničarka je bila Mirjana Kaloci iz Frankfurta. Kroz olimpijadu je vodio dr. Adolf Polegubić, urednik Žive zajednice, koji je u organizaciji i pripremi Olimpijade sudjelovao zajedno djelatnicama Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta Romanom Kašaj, Ljubicom Markovica-Baban i Antonijom Tomljanović-Brkić.

Na olimpijadi je sudjelovalo 38 ekipa iz dvadeset jedne hrvatske katoličke misije i zajednice u Njemačkoj. I to iz Augsburga (1), Bielefelda (1), Darmstadta (3), Düsseldorfa (2), Ennepetal-Lüdenscheida (1), Frankfurta (1), Geislingena (1), Göttingena (1), Hagena (1), Kassela (2), Kölna (2), Ludwigshafena (1), Main-Taunus/Hochtaunusa (5), Mainza (4), Mittelbadena (3), Münchena (1), Offenbacha (2), Rosenheima (2), Rüsselsheima (1), Ulm-Ehingena (1) i Wiesbadena (2). Sve su ekipe prisupile pismenom dijelu natjecanja. Članovi ekipa (njih pet) odgovarali su na deset različitih pitanja. Bodovi svih članova ekipa su se na kraju zbrajali, pa je deset ekipa s najviše osvojenih bodova na pismenom dijelu natjecanja išlo u drugi – usmeni dio natjecanja. Članovi ekipa, koje su ušle u usmeni krug natjecanja, izabrali su predstavnika, koji ih je predstaljao u tom dijelu natjecanja, Tako su se u drugom – usmenom krugu natjecale: I. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus, V. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus, II. ekupa Main-Taunus/Hochtaunus, IV. ekipa Mainz, II. ekipa Offenbach, Rüsselsheim, I. ekipa Darmstadt, III. ekipa Mainz, I. ekipa Offenbach i Frankfurt.

Ekipa s najviše osvojenih bodova bila je IV. ekipa Mainz, koja je osvojila zlatne medalje i 500 eura. II. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus osvojila je drugo mjesto – srebrne medalje i 350 eura, dok je treće mjesto – brončane medalje i 200 eura osvojila V. ekipa Main-Taunus/Hochtaunus. Sve su misije i zajednice, iz koje su se natjecale ekipe na Olimpijadi dobile spomenice. Spomenice su dobili i mr. Tvrtko Beus i vlč. Vinko Puljić. Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedio je zabavni program, u kojem je nastupila tamburaška skupina „Plavi Dunav“.

U pobjedničkoj IV. ekipi ekipi Mainz bili su: Ivana Dodig, Anabela Jelić, Manuela Petrović, Marija Malenica i Ivana Radoš.

U drugoplasiranoj II. ekipi Main-Taunus/Hochtaunus bili su: Marko Dadić, Nikola Buljan, Kristina Antić, Patricija Bašić i Anela Bašić.

U tećeplasiranoj V. ekipi Main-Taunus/Hochtaunus bili su: Antonia Baotić, Luka Juko, Marko Juko, Luka Baotić i Leonardo Matić. (kta/a.p.)

About the Author

Leave a Reply