ODRŽAN SUSRET MLADIH U ZADRU

susret_mladih_zadar.jpgZadar je 8. i 9. svibnja bio grad ljubavi i pjesme koji je primio tisuće mladih u svoje naručje.

susret_mladih_zadar.jpgZadar je 8. i 9. svibnja bio grad ljubavi i pjesme koji je primio tisuće mladih u svoje naručje. Uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na Kalelargu su se slijevale rijeke mladih iz Srijema, Subotice, Zrenjanina i Kotora, pa čak iz europskih zemalja i daleke Argentine. Na Višnjiku su toplo pozdravljeni pjesmom svoga kraja. Mons. Ivan Mustać i koordinator Zdenko Dundović su stihovima "Ponosna moja je zemlja, Hercegovina" obradovali 2,500 mladih iz hercegovačkih biskupija.

"Draga naša hrvatska katolička mladeži! Imam samo jednu poruku: volimo vas. Vi ste naša utjeha. Pomozite nam da vas volimo još više – kao Rabbi, Isus, kapetan naše lađe, trs naše loze, vino Očeva vinograda – da naša radost bude potpuna i čaša prepuna Njegova vina, vina ljubavi", pozdravio je mons. Ante Ivas. I uistinu su svi bili kao jedno u Božjem vinogradu. Mladi koji su prepoznali radost zajedništva i plodove ljubavi.

Križ mladih

Sadržaji koji se svakodnevno nude mladima su šaroliki i uglavnom loši. Kultura ispraznosti, površnosti, niskih vrijednosti i strasti, zadnjih godina je u punom jeku. Svakodnevno izvješćivanje o ekonomskim neprilikama i nesigurnoj budućnosti utječe na svijest mladog čovjeka o svijetu koji mu se ostavlja u nasljeđe. Neizmjerna ljubav i vjera u Spasitelja svijeta, jedini je pravi odgovor na teške izazove i iskušenja današnjice. Snaga, energija, možda i dišpet kako bi domaćini rekli, nalaze se u mladom ljudskom biću koje je željno promjena, boljeg, iskrenog i harmoničnog života. Dokaz da dobro i ljubav opstaju je 30 000 mladih duša koje su nosile težak križ od crkve Sv. Stošije ulicama Zadra, a put završile pjesmom u čast i hvalu Boga.

Da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11)

Središnje misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić uz koncelebraciju 20 nad/biskupa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, apostolskog nuncija u RH Marija Roberta Cassarija, grkokatoličkog episkopa Nikolu Kekića te biskupijske povjerenike za mlade i više od 400 svećenika.

"Koliko smo puta mislili da smo postigli najveću radost, da će nam netko ili nešto priuštiti radost, a ipak smo na kraju osjetili prazninu? Isus nam želi priuštiti pravu i istinsku radost. On nas poziva da budemo radosni. On nam želi darovati radost po svojoj Riječi koja nas oslobađa. Isus nas čini radosnima i jakima kad nas hrani svojim Tijelom, a onda ohrabrene riječju i ojačane svojim tijelom šalje u svijet. Šalje vas, dragi mladi, kako bi u tužnim okolnostima vaše rodbine i prijatelja, po vašoj vjeri u pobjedu dobra te po vašim životima i licima izlio radost. Šalje vas da se u društvu s tragovima patnje i trpljenja po vašim rukama koje su spremne pomagati proširi radost. Šalje vas da u Crkvi, koja radi nedosljednosti nekih svojih članova ponekad gubi vjerodostojnost, po vašem mladenačkom oduševljenju i iskrenom prianjanju uz Krista, učvrsti radost", kazao je mladima nadbiskup Želimir Puljić.

Oduševljena mladost i snaga opet će se sjediniti za dvije godine da radosno slave Krista. Zbogom i hvala zadarskim domaćinima i vidimo se još jači i brojniji za dvije godine u Sisku!

Papina poruka mladima u Zadru

“Dragi mladi prijatelji, geslo vašeg susreta ‘Da vaša radost bude potpuna’ je želja Krista i Crkve za sve mlade. Najčešće se mladost i povezuje s radošću. Na više mjesta Sveto pismo svjedoči da se Isus rado susretao s djecom i mladima kako bi s njima podijelio svoju radost i nadu. U njima je vidio bolju budućnost, a oni su u njemu prepoznali istinskog prijatelja i pratitelja za cijeli život koji ih nikad ne osuđuje, nego iskreno voli. Vjerna svom Gospodinu i Bogu, Crkva se danas s vama raduje, s vama moli i za vas moli”, piše Papa i potiče ih da mole za pastire i nova duhovna zvanja, te da se odazovu pozivu u posvećenom životu jer “radost je neopisiva”.

Katarina Sulić

About the Author

Leave a Reply