ŽUPNA CRKVA

Sadašnja župna crkva nalazi se u iznajmljenom vojnom skladištu bivše jugovojske koje je u ratu dobro oštećeno s nekoliko granata. Skladište je obnovljeno i prilagođeno za liturgijsku uporabu. Crkva ima 250m², koliko i župne prostorije u kojima je smješten župni ured i dvije dvorane za vjeronauk. Crkva se nalazi na idealnom mjestu jer njezino dvorište povezuje gradski centar s drugim dijelom župe koji se zove Centar II i Centar III. Radovi na obnovi skladišnog prostora otpočeli su u listopadu 1994. godine, a blagoslovio ga je i u njemu slavio prvu misu s narodom biskup Ratko Perić, 26. veljače 1995. u 11 sati. Radove obnove vodili su zajedno Biskupski ordinarijat Mostar i ondašnji župnik mons. don Ivan Vukšić. Pravo boravka u ovom prostoru nedavno je produžen ugovorom s mjerodavnim institucijama za sljedećih deset godina.

Za ovu veliku župu crkva je premalena. Zato se nedugo poslije Daytonskog sporazuma (11/1995.) ozbiljno počelo razmišljati o gradnji nove crkve čija bi kripta bila posvećena sv. Ivanu Apostolu i Evanđelistu, a sama crkva Kristovu uskrsnuću. Kamen temeljac za ovu novu crkvu postavljen je 12. veljače 1996. godine. O izgradnji  i problemima oko izgradnje crkve Kristova uskrsnuća možete doznati više pod rubrikom Crkva Kristova uskrsnuća.

 

 

ORATORIJ

Oratorij kao mjesto molitve i rekreacije ima svoje začetke početkom 17. stoljeća, u pastoralnom radu sv. Filipa Nerija  koji je vjernike okupljao na molitvu u Rimu u prostorijama koje je nazvao Oratorium (mjesto za molitvu). Tu se čitalo sv. Pismo, pjevalo i molilo. Don Ivan Bosco koji je zaređen za svećenika 1841., osniva takozvane oratorije kao jednu vrstu internata za napuštene dječake s ulice u kojima je pokušao odgajati mlade za život i Boga, pokazujući im svu svoju pastoralnu i očinsku ljubav. Po modelu tih oratorija u mnogim talijanskim župama razvio se oratorijanski način odgajanja i katehiziranja djece i mladih, gdje djeca pohađaju župnu katehezu i gdje im se omogućuje organizirana rekreacija i kreativnost. Oratoriji po talijanskim župama imaju dugu tradiciju i odigrali su važnu ulogu u odgoju djece i mladih.

Početak Oratorija u našoj župi

Nismo proučavali način don Boscova rada niti salezijanske metode u radu s mladima, nego smo prema našim dosadašnjim pastoralnim saznanjima i iskustvima, mogućnostima i potrebama naše djece i mladih, pokušali na nov način, a prema smjernicama II. Vatikanskog sabora (posebno iz dokumenata pok. pape Ivana Pavla II.), a u duhu Nove evangelizacije, pristupiti pastoralu djece i mladih. Tako smo u jubilarnoj 2000. godini, uz redovitu dobnu župnu katehezu za djecu, u našoj župi sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru, otpočeli s osnivanjem živih zajednica koje smo ujedinili u jedan pokret koji se zove DUGA – (Dioništvo u grupnom apostolatu). Više o vjeroučeničkom pokretu DUGA možete pročitati u rubrici Župni pokreti – Duga.

Cilj našeg župnog Oratorija

Cilj Oratorija jest povezati svakodnevni život djece sa župnom zajednicom. U odgajanju mladih želimo povezati liturgiju, molitvu i vjeronauk s rekreacijom, igrom i zabavom (Ora et labora – Moli i radi; Mens sana in corpore sano – Zdrav duh u zdravu tijelu). Poslije svakog sata župne kateheze djeca imaju mogućnost rekreacije, a posebno subotom poslije susreta živih zajednica. Priča za sebe jesu LJETNI DANI DUGE (ili ljetni kamp) za djecu koji traje dva tjedna (kraj srpnja i početak kolovoza). Cilj ovog dvotjednog organiziranog druženja jest da djeca u grupnom radu i igri rastu zajedno, da se vježbaju zdravoj komunikaciji, da otkrivaju svoje i prave ljudske vrijednosti, da se znaju poštovati i uvažavati te razvijati osjećaj jedni za druge i odgovornost u raznim poslovima. Sve to služi zdravoj socijalizaciji djece i služi kao izvrsno sredstvo evangelizacije i stvaranja civilizacije ljubavi.

Sadržaj Oratorija

Uz našu župnu crkvu sv. Ivana Apostola i Evanđelista u centru grada Mostara (koja se nalazi u iznajmljenom i prilagođenom vojnom skladištu bivše jugovojske, koje je naše privremeno boravište), napravili smo jedno veće i dva manja igrališta za mali nogomet, rukomet, odbojku, košarku i druge sportske aktivnosti. Pred Uskrs 2006., Biskupijski caritas Mostar dao nam je na raspolaganje polovicu svoga skladišta (250m², uz naša župna igrališta), od kojeg smo napravili višenamjensku dvoranu i Župni klub sv. Ivana, u kojem se druže djeca, mladi, obitelji, vjernici poslije dnevnih i nedjeljnih misa, te služi za prijam naših gostiju i prijatelja. Dvorana je opremljena stolovima za stolni tenis i stolni nogomet. U istoj dvorani održavaju se razni kulturni sadržaji: priredbe, predstavljanja knjiga i razna druga događanja za važnije blagdane.

Djelatnici u Oratoriju

Uz svećenike u oratoriju djeluju animatori kojih u vrijeme održavanja LJETNIH DANA DUGE, bude i preko šezdeset. Za vođenje Oratorija mnogi od ovih animatora stekli su prva iskustva po raznim talijanskim župama gdje su u više navrata boravili. Dvije godine za redom dolazili su k nama u Mostar i animatori iz raznih talijanskih župa. I nadalje postoji potreba za daljnjim formiranjem animatora.