ŽUPNI VJESNIK

Pod vodstvom katedralnog župnika don Ivana Štironje, mostarske gradske župe počele su 29. studenog 1998. godine, zajedno izdavati Župni list. U njemu su sve župe imale po jednu stranicu, katedralna župa dvije, dok je naslovna stranica pripadala svima jer je pratila tijek liturgijske godine i važnija zbivanja u Crkvi. Za našu veliku župu sv. Ivana Apostola i Evanđelista jednostranični prostor nije bio dovoljan, a i smatrali smo da bi bilo bolje da imao svoj list koji bi bolje pratio pastoralna i liturgijska događanja u našoj župi. Budući da je krajem lipnja 2000. godine, zbog tiskarsko-financijskih poteškoća, prestao izlaziti Župni list, naš Župni ured počeo je izdavati svoj Župni vjesnik.

Prvi broj našeg Župnog vjesnika izašao je 1. srpnja 2000. Od tog datuma pa sve do došašća 2003. Župni vjesnik izlazio je dvotjedno u 700 primjeraka. Od tada, od br. 90, naš Župni vjesnik izlazi svakoga tjedna u tiraži od 1000 primjeraka. U božićno i uskrsno vrijeme  i do 1300 primjeraka.

Vjernici ga sve više prihvaćaju, posebno od 2007. godine kada smo počeli objavljivati kateheze za prvopričesnike i njihove roditelje.

JUBILARNI 200. BROJ NAŠEG  ŽUPNOG VJESNIKA

Dragi župljani! Evo, ovo je jubilarni, 200. broj našeg Župnog vjesnika koji je počeo izlaziti početkom srpnja 2000. godine. Prije nego što napravimo kratak presjek dosadašnjeg izlaženja našeg  Župnog vjesnika, evo nekoliko riječi i o Župnom listu mostarskih župa koji je izlazio prije našeg Župnog vjesnika.

Župni list – je bio glasilo gradskih župa u Mostaru: BDM Majke Crkve – Katedrala; Sv. Matej Evanđelista – Rudnik/Orlac; Sv. Marko Evanđelista – Cim; Sv. Luka Evanđelista – Ilići; Sv. Ivan Apostol i Evanđelista – Centar Zalik, te prigradska župa Srce Isusovo – Potoci. Ovaj Župni list izdavale su zajedno sve ove nabrojene župe, a uređivao se u katedralnoj župi. Počeo je izlaziti početkom došašća 1998.  Prvi broj izašao je 29. studenog 1998. Ovaj list imao je prvu zajedničku stranicu koja je pratila liturgijsku godinu, a onda je svaka župa imala po jednu svoju stranicu. Katedralna župa imala je dvije stranice. List je izlazio svakog tjedna. Zbog poteškoća u koordinaciji prilikom uređivanja i zbog financijskih troškova list je prestao izlaziti krajem lipnja 2000.

Župni vjesnik – naše župe počeo je izlaziti početkom srpnja 2000. Izlazio je kao dvotjednik sve do kraja crkvene godine 2003. Prvom nedjeljom došašća 2003. počeo je izlaziti svakoga tjedna. Ovo je rekosmo jubilarni 200. broj. Znači, do sada, svega skupa, izašlo je 800 stranica našeg Župnog vjesnika. Za uređenje jednog broja Župnog vjesnika treba najmanje 4 sata vremena. Znači, da smo do sada u Župni vjesnik utrošili 3.200 sati ili 133 dana.

U svakom dosadašnjem Župnom vjesniku na naslovnici smo pratili liturgijsku godinu i aktualnosti koje su bile vezane uz društvene teme i probleme, a koji su bitno utjecali na javni život naših vjernika. Objavljivali smo imena naših prvopričesnika i krizmanika, te popise naših raznih živih župnih zajednica. Prošle godine posebno smo pisali i pozivali da se prihvati Trogodišnja moralna obveza za izgradnju Crkve Kristova uskrsnuća.

Na drugoj stranici donosili smo Evanđelje dotične nedjelje s kratkim komentarom i mise za pokojnike od tekućeg tjedna. Tako su naši župljani u svojim obiteljima mogli drugovati s Riječju Božjom i preko tjedna o njoj razmatrati.

Na trećoj stranici pratili smo važne događaje u okrilju Opće Crkve, npr. donosili smo tekstove papinih enciklika i pisama, posebno o obitelji i Euharistiji.

Na zadnjoj, četvrtoj, stranici, donosili smo župne obavijesti i darovatelje za crkvu, Župni caritas i župne potrebe. Željeli smo biti transparentni što i koliko naši vjernici daju za uzdržavanje pastoralnog osoblja i rada u našoj župnoj zajednici.

Zahvaljujemo svim našim župljanima koji nam financijski pomažu u izdavanju ovog našeg Župnog vjesnika, a posebno zahvaljujemo studentici hrvatskog jezika Tanji Rakitić koja je već više godina lektorica. Ona je najzaslužnija što u njemu nema puno pogrešaka. Ako Bog da, Župni vjesnik će i nadalje izlaziti redovito.