NADBISKUP RINO O NOVOJ EVANGELIZACIJI

nadbiskup_rino.jpgKrize su prolazne, nisu bezizlazne, ni u povijesti ni u životu osoba. Uvjeren sam da se uvijek mora i treba pozitivno misliti, pa i u doba krize.

NADBISKUP RINO FISICHELLA O NOVOJ EVANGELIZACIJI

Nova evangelizacija je izazov za Europu Ona je pozitivan izazov jer znači da Crkva želi ponovno govoriti narodima, osobama koje su u prošlosti srele Isusa Krista, da ga ponovno upoznaju

U četvrtak, 4. listopada Sveti Otac je u propovijedi u Loretu ustvrdio da se čovjek samo u Bogu može u cijelosti ostvariti, a taj je poziv u skladu sa skorim otvaranjem Godine vjere i Biskupske sinode o novoj evangelizaciji. Komentirajući Papine riječi u razgovoru za Radio Vatikan nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, rekao je da je nova evangelizacija izazov za Europu. Ona je pozitivan izazov jer znači da Crkva želi ponovno govoriti narodima, osobama koje su u prošlosti srele Isusa Krista, da ga ponovno upoznaju i da osjete da im je potreban naročito u sadašnjem kontekstu teške krize i izgubljenosti – ustvrdio je nadbiskup Fisichella.

Na primjedbu o središnjoj ulozi marijanskog svetišta u Loretu, rekao je da ne treba zaboraviti da je Loreto svetište u pravom smislu riječi. U Loretu je kuća, a znamo kakvu vrijednost kuća ima u talijanskoj i općenito zapadnoj kulturi, kuća je izraz stabilnosti, prihvata, obitelji, zajamčene budućnosti i zaštite. Kuća dakle objedinjuje skupinu čimbenika koji u njoj nalaze svoje tumačenje i cjelovito značenje, također i u svjetlu evanđelja – primijetio je nadbiskup.

Govoreći pak o odnosu između opće krize i nove evangelizacije, rekao je da je gospodarska kriza posljedica puno veće krize. Uvjeren sam da je zapadna kultura u krizi jer nije kadra razlučiti bitno od nebitnoga, a to se odražava na čovjekov život. Čovjek je zapao u vrlo duboku krizu – ustvrdio je nadbiskup dodajući:

Krize su prolazne, nisu bezizlazne, ni u povijesti ni u životu osoba. Uvjeren sam da se uvijek mora i treba pozitivno misliti, pa i u doba krize. Kriza služi za prosudbu, da shvatimo gdje smo i naročito kamo želimo ići. S toga je motrišta nova evangelizacija posljedica krize u smislu da beznadnom i izgubljenom čovjeku i danas Evanđelje i Crkva govore da je nada u susretu s Kristom i sa zajednicom, koja živi od Krista i naviješta Ga. Stoga je na nama velika odgovornost. Nova evangelizacija nije izazov samo za druge, u prvom je redu naša velika odgovornost, jer nas obvezuje da gledamo na ono što je bitno i da obnovljenim žarom, naročito istinskim svjedočenjem i dosljednošću, služimo drugima – zaključio je nadbiskup Fisichella. (kta/rv)

About the Author

Leave a Reply