NADBISKUP ETEROVIĆ O PAPINOM POHODU

nadbiskup_eterovi.jpgJoš uvijek smo pod snažnim dojmom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Ali i sam Sveti Otac duboko je dirnut susretima koje je doživio u Hrvatskoj. Potvrđuje to nadbiskup Nikola Eterović, generalni tajnik Biskupske sinode u Rimu i član Papine pratnje protekloga vikenda u Zagrebu u razgovoru za Hrvatski katolički radio.

nadbiskup_eterovi.jpgJoš uvijek smo pod snažnim dojmom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Ali i sam Sveti Otac duboko je dirnut susretima koje je doživio u Hrvatskoj. Potvrđuje to nadbiskup Nikola Eterović, generalni tajnik Biskupske sinode u Rimu i član Papine pratnje protekloga vikenda u Zagrebu u razgovoru za Hrvatski katolički radio.

„Prizor je bio tako veličanstven da je nadvisio i moja najoptimističnija očekivanja", rekao je mons. Eterović osobito ističući sklad između Pape i hrvatskih katolika, kao i ogromne većine građana RH: „Bili su to blagoslovljeni dani, iskusili smo Duhove. Uskrsli Gospodin koji je uzašao na nebo, poslao nam je Duha Svetoga. To nije teorija, jer smo upravo to ovih dana mogli doživjeti u molitvi, druženju, zahvali i ponosu kojega smo osjećali zbog toga što smo kršćani, katolici, da smo članovi velike katoličke obitelji dok razmišljamo o problemima male katoličke obitelji koja je bila glavni razlog Papinog dolaska u Hrvatsku."

Papa Benedikt XVI. snažan je u svojem teološkom promišljanju. Međutim, u Hrvatskoj je pokazao i svoju emotivnu stranu ne skrivajući oduševljenje na susretima u Zagrebu. „Papa, ono što misli i kaže", svjedoči mons. Eterović i nastavlja kako se na Papi „može osjetiti transparentnost koja je znak autentičnosti." Vrlo lijepo bilo je čuti da su i Papu vjernici utvrdili u vjeri, kako je sam rekao, što nadbiskup Eterović tumači riječima da se dogodila „razmjena darova, Sveti Otac daje i po službenoj dužnosti kao pastir sveopće Crkve, ali i prima izraz vjere i odanosti hrvatskih vjernika, što se posebno očitovalo u liturgijskim slavljima."

Generalni tajnik Biskupske sinode i Papin bliski suradnik mons. Eterović prenosi nam kako je Sveti Otac bio zadivljen pjevanjem na misi na hipodromu i Večernjoj u nedjelju, kao i dan ranije pjevanjem mladih na Trgu: „Posebno ga se dojmilo sudjelovanje mladih na Trgu, ne toliko kad su mu klicali ‘Papa, mi te volimo’, nego kad su se u tišini i klečeći molili zajedno s Papom pred Presvetim, pokazujući time da smo zaista jedno u Kristu."

Nakon Papinog odlaska Crkvi u Hrvatskoj ostaje živjeti i provesti u djelo njegove poruke: o savjesti koja je izrečena u HNK, o obitelji na hipodromu te poruku o jedinstvu izrečenu u Zagrebačkoj katedrali. Benedikt XVI. ostavio nam je zahtjevnu zadaću: „Nakon ovog Papinog pohoda i podrške kršćanskoj obitelji sada i Crkva na svim svojim razinama to mora provoditi u djelo s još većim poletom. To je dio nove evangelizacije, na koju smo pozvani svi, ne samo crkveni pastiri, nego svi laici. Katolička obitelj utemeljena na Isusu Kristu, mala Crkva, veliko je područje djelovanja laika. Svjesna svojega poziva pozvana je pomagati, primjerice dobrostojeće obitelji pozvane su i materijalno i duhovno pomagati one u poteškoćama. Brojni su načini da se dobrota pretače s jednih na druge."

I mladima je Papa postavio visoke ideale koji dolaze od Isusa, Učitelja koji ne zavarava. A sve je to ostvarivo, kako pokazuje i bl. Ivan Merz kojega je Sveti Otac naveo kao primjer. Znanstvenicima je, pak, kao primjer istaknuo vrhunskog znanstvenika, isusovca i vjernika Ruđera Boškovića. U HNK posebno je istaknut Papin govor o savjesti, a prema riječima nadbiskupa Eterovića, „taj govor je jako dobro odjeknuo i u svijetu, što pokazuju brojni mediji." Sugovornik HKR-a primjećuje da će se taj govor uvijek citirati kao onaj govor kojega je Sveti Otac Benedikt XVI. izrekao u Hrvatskoj. „U tom se govoru vidi velika uloga Crkve u formiranu savjesti. Možda često zaboravljamo na prvotnu dužnosti Crkve koja je dragocjena za svakog čovjeka, vjernika i narod. Možda smo i mi pod utjecajem materijalističkog i konzumističkog društva. Uvijek mislimo na neke zgrade, dobra, na neke izvanredne inicijative, ali taj obični rad u katehezi, vjeronauku u školi, u župi, susretima u sakramentima, osobito u ispovijedi, formiranje savjesti – to je najdragocjenije što Crkva radi, što mora cijeniti i ponovo otkriti i predati novim naraštajima da budu odgojeni kao vjernici i čestiti građani našega društva." (kta/t.p.)

About the Author

Leave a Reply