MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO

ekumenizam1.jpgKušnja nesloge vrlo je stara i među onima koji su stvoreni da budu samo jedno. A posljedica je uvrede počinjene Kristu – istaknuo je više puta Sveti Otac …

Osim molitve, međutim, potrebno je i djelovanje, i to djelovanje ljubavi. A to je papa Benedikt XVI. uvijek želio za ekumenski dijalog

„Ono što Gospodin traži od nas“ – na tim se riječima proroka Miheja temelji tema ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koja je započela u petak, 18. siječnja. Papa je Benedikt XVI. na samom početku svojega papinstva ekumenski dijalog stavio među prednosnice svoje službe, a u brojnim su prilikama njegove riječi snažno izrazile želju da svi koji vjeruju u Krista ponovno pronađu jedinstvo iz početaka Crkve. Prisjetimo se nekih Papinih misli o toj temi.

Razmišljajući u jednoj prigodi o prvim godinama kršćanstva, papa se Benedikt XVI. spomenuo svetoga Pavla, u vrijeme prvih korintskih vjernika. Apostol je, naime, znao da je u kršćanskoj zajednici u Korintu nastala nesloga i da su se stvorile podjele; – rekao je Sveti Otac te dodao – zbog toga je vrlo odlučno upitao: ‘Zar je Krist razdijeljen?’ (1,13). Tako govoreći – primijetio je Papa – on ističe da je svaka podjela u Crkvi uvreda Kristu; te, istodobno, da se uvijek u Njemu, jedinom vođi i Gospodinu, možemo ponovno naći sjedinjeni, i to neiscrpnom snagom njegove milosti – istaknuo je Papa u podnevnom nagovoru 23. siječnja 2011. godine.

Kušnja nesloge vrlo je stara i među onima koji su stvoreni da budu samo jedno. A posljedica je uvrede počinjene Kristu – istaknuo je više puta Sveti Otac – to da je razdor među kršćanima često crni zaslon koji ne dopušta da ostatak čovječanstva u potpunosti vidi Božju nazočnost. Svijet trpi zbog Božje nenazočnosti, zbog nemogućnosti pristupa Bogu, želi upoznati Božje lice. Ali kako bi mogli, i kako mogu današnji ljudi upoznati to Božje lice u licu Isusa Krista, ako smo mi kršćani podijeljeni, ako jedni poučavaju protiv drugih, ako su jedni protiv drugih? – upitao je Sveti Otac u katehezi na općoj audijenciji 23. siječnja 2008. godine te zaključio – Samo u jedinstvu možemo ovomu svijetu stvarno pokazati Božje lice, Kristovo lice, koje mu je potrebno.

A prvi i najbrži način svjedočenja jedinstva među podijeljenim kršćanima jest zajednička molitva, kako je Sveti Otac istaknuo na spomenutoj općoj audijenciji. U zajedničkoj molitvi kršćanske zajednice zajedno staju pred Gospodina i, postajući svjesne proturječjâ nastalih podjelom, očituju volju da budu poslušne njegovoj volji, utječući se s pouzdanjem njegovoj svemoćnoj pomoći (…) Zajednička molitva stoga nije voluntaristički ili isključivo sociološki čin, nego je izraz vjere koja sjedinjuje sve Kristove učenike – primijetio je Sveti Otac.

Osim molitve, međutim, potrebno je i djelovanje, i to djelovanje ljubavi. A to je papa Benedikt XVI. uvijek želio za ekumenski dijalog. Zajedničkoj molitvi dodati i konkretna djela zajedničke solidarnosti. To potiče hod jedinstva jer, može se reći, svaka i najmanja pomoć koju kršćani zajedno pruže kako bi ublažili patnju bližnjega, pomaže da bude vidljivije njihovo zajedništvo, i njihova vjernost Gospodinovoj zapovijedi – istaknuo je Sveti Otac. (kta/rv)

About the Author

Leave a Reply