MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO

sv._pavao_izvan_zidina.jpgMolitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja je ove godine proslavljena u prigodi obilježavanja 50. obljetnice otvorenja Drugoga vatikanskog sabora i u tijeku proslave Godine vjere, …

SVEČANOM VEČERNJOM PAPA ZAKLJUČIO MOLITVENU OSMINU ZA JEDINSTVO KRŠĆANA 

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja je ove godine proslavljena u prigodi obilježavanja 50. obljetnice otvorenja Drugoga vatikanskog sabora i u tijeku proslave Godine vjere, kojom Benedikt XVI. želi oživjeti Evanđelje u zemljama s kršćanskom tradicijom koje su posvema sekularizirane, završena je 25. siječnja svečanim večernjim ekumenskim slavljem koje je u bazilici Sv. Pavla izvan zidina u Rimu, u nazočnosti predstavnika brojnih kršćanskih crkvenih zajednica, predvodio Papa.

Ne smije se zanemariti ni omalovažavati doktrinarna pitanja koja još dijele kršćanske Crkve, dapače, treba se s njima odvažno suočiti u duhu bratstva i međusobnog poštovanja, istaknuo je Papa sudionicima slavlja među kojima su bili predstavnici Carigradskog ekumenskog patrijarhata, pravoslavni nadbiskupi Italije i Malte te predstavnici vrhovnog poglavara Anglikanske Crkve i članovi Međunarodnog mješovitog povjerenstva za teološki dijalog između katoličke Crkve i istočnih pravoslavnih Crkvi.

Ekumenski pokret nije neka vrsta ugovora, koji se prihvaća zbog zajedničkog interesa. Uime istinskog kršćanstva i učinkovitije nazočnosti u današnjoj stvarnosti potrebno je pomirenje, dijalog i uzajamno povjerenje u jednoj zdravoj perspektivi, rekao je Papa. Spomenuo je kako je Abraham hodao s Bogom, a to znači hodati iznad prepreka, iznad mržnje, rasizma i društvenih i vjerskih diskriminacija koje dijele i nanose štetu cijelom društvu. Benedikt XVI. pozvao je sve predstavnike kršćanskih zajednica na iskreni dijalog, jer pojedinačno se ne može postići jedinstvo. U suvremenom društvu kršćanska poruka ima sve manje utjecaja na život pojedinaca i zajednice, i to predstavlja izazov za sve Crkve i crkvene zajednice, zaključio je Sveti Otac. (kta/ika)

About the Author

Leave a Reply